Zidar naj bi bil v preslabem zdravstvenem stanju, da bi hodil po sodiščih. Foto: BoBo
Zidar naj bi bil v preslabem zdravstvenem stanju, da bi hodil po sodiščih. Foto: BoBo
SCT je po dokončanju avtocestnega križa klavrno propadel. Foto: BoBo

"V navedeni zadevi je Specializirano državno tožilstvo RS 2. julija na Okrožno sodišče v Ljubljani vložilo obtožnico zoper 22 oseb zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja zlorabe položaja ali pravic po 244. členu kazenskega zakonika," so sporočili s specializiranega državnega tožilstva.
Omenjeni člen kazenskega zakonika se sicer nanaša na ponarejanje in uporabo ponarejenih vrednotnic ali vrednostnih papirjev. Da so obtožnico prejeli, so potrdili tudi na ljubljanskem okrožnem sodišču.

Obtožnica Zidarju, Aleksandru Mezetu, Ivanu Šimuniću, Alojzu Bokanu in Mihaelu Zidarju očita, da so v sostorilstvu z namenom, da gospodarskim družbam SCT, SCT TKO in SCT GEM povzročijo škodo, pri opravljanju gospodarske dejavnosti v okviru vodenja in finančnega poslovanja družbe izrabili svoje položaje, je poročal portal siol.net.

Iz SCT-ja ukradli denar in ga prenesli na svoj račun
Zidar naj bi zlorabil svoj položaj predsednika uprave SCT-ja, Meze in Šimunić sta bila člana uprave SCT-ja, Mihael Zidar pa direktor SCT-ja TKO-ja. Obdolženi naj bi med letoma 2004 in 2008, da bi prikrili neupravičen odliv denarja z računov omenjenih družb, organizirali navidezno poslovanje družb SCT, SCT TKO in SCT GEM z gospodarskimi družbami Nevtron, Kelagrad, Mini, Tunel Plus, Avto&Finiš, Dunit, Gina Plus, Vaja, Avana, Nabratej, Limba in Inlet. Obdolženi so tudi direktorji vseh teh podjetij.

SCT je tako z omenjenimi družbami - vse so bile slamnate, se pravi brez dejavnosti -, podpisoval poslovne in podizvajalske pogodbe, podjetja pa so na njihovi podlagi SCT-ju izstavljala račune za fiktivne storitve. Nakazila različnih podjetij, tudi SCT-ja, so nato dvignili ali prenakazali na drug račun prav tako slamnate družbe, obdolženi pa so gotovino izročali osebam, ki so jo posredovale naprej določenim osebam v SCT-ju, je po pisanju portala prepričano tožilstvo.
Zidarju 900.000 evrov
Na ta način je bil po mnenju tožilke Bojane Podgorelec SCT oškodovan za slabe tri milijone evrov in pol, in sicer SCT za slabih 3,133 milijona evrov, premoženje SCT-ja TKO-ja za nekaj več kot 313.600 evrov, premoženje SCT-ja GEM-a pa za dobrih 25.000 evrov. V Zidarjeve roke naj bi prišlo 900.000 evrov.

To pa ne bo prvo sojenje Zidarju zaradi oškodovanja SCT-ja. Lani jeseni je namreč prav tako na ljubljanskem okrožnem sodišču steklo več postopkov zoper njega, vendar pa so bili ti prekinjeni zaradi slabega zdravstvenega stanja obtoženega.