Bratuškovo zanima, kako se bo odzval Vatikan. Foto: BoBo
Bratuškovo zanima, kako se bo odzval Vatikan. Foto: BoBo

Bratuškova je v pismu Vatikanu postavila vprašanje, ali so seznanjeni, da je predsednik Slovenske škofovske konference Andrej Glavan v četrtek glede obsodbe Janeza Janše v zadevi Patria dejal, da so ga ločena mnenja ustavnih sodnikov popolnoma prepričala, "da je naša pravna država v krizi in - morda je to težka beseda, ampak - vtis je, da se vračamo v obdobje montiranih političnih procesov".
Ob tem je izrazila pričakovanje, da bo Vatikan Sloveniji posredoval stališče do dogajanja v povezavi s slovensko Cerkvijo, so danes sporočili iz službe za odnose z javnostmi Zavezništva Alenke Bratušek (ZaAB). "Kar nekaj časa sem se spraševala, kaj lahko in kaj moram kot predsednica vlade v tem primeru storiti. Nedopustno in v nasprotju z ustavo je, da Cerkev posega v pravosodno vejo oblasti s komentiranjem konkretne sodbe … To se mi zdi nedopustno in resnično me zanima mnenje Vatikana o tem," je dejala Bratuškova v današnji izjavi za medije v Postojni.

Povedala je še, da "papež Frančišek v svoji instituciji delo opravlja zelo resno, tudi dva slovenska visoka cerkvena dostojanstvenika sta morala zapustiti svoja položaja zaradi suma gospodarskega kriminala". "Verjamem, da tudi v Vatikanu vedo, kje so meje. Kot predsednica vlade sem dolžna braniti ustavno in pravno suverenost in jo tudi bom!"