Erjavec bi podjetjem pomagal pri iskanju priložnosti na tujih trgih. Foto: BoBo
Erjavec bi podjetjem pomagal pri iskanju priložnosti na tujih trgih. Foto: BoBo

Ohranitev socialne države ne bo mogoča brez gospodarske rasti in delovnih mest, zato se DeSUS v gospodarskem programu osredotoča na podporo izvozu in odpiranju novih trgov, med drugim v Rusijo, Turčijo in države srednje Azije, je na novinarski konferenci v Ljubljani dejal predsednik stranke Karl Erjavec.

Ključna je tudi modernizacija strateške infrastrukture, kot sta pristanišče v Kopru in železnica, k čemur bi privabili tuje vlagatelje. Slovenija bi morala izkoristiti svojo strateško lego, poudarja Erjavec. Tretji poudarek pa je krepitev storitvenih dejavnosti, npr. v turizmu in zavarovalništvu, kjer Slovenija po mnenju stranke ne izkorišča priložnosti.

Obdržali bi lastništvo države
V stranki poudarjajo, da je potrebna tudi reindustrializacija, ki naj se izvede na podlagi celovitega razvojnega programa. Ta naj bo tudi osnova za strategijo upravljanja in klasifikacijo državnih naložb.

So tudi proti privatizaciji podjetij, kot so Luka Koper, hidroelektrarne in NEK. V pomembnih podjetjih, kot sta Telekom Slovenije in Zavarovalnica Triglav, ter tudi v NLB-ju bi ohranili delež 25 odstotkov in ena delnica. V podjetjih, ki ne prinašajo dobička ter tudi ostalih bankah (NKBM, Abanka, Gorenjska banka), pa bi delež starteškemu lastniku prodali.

Zavzemajo se tudi za to, da se predvidenemu demografskemu skladu zagotovi dodaten trajni vir financiranja ter da se izkoristi novo finančno perspektivo, med drugim za programe zaposlovanja mladih in starejših od 50 let.