Volilne komisije v štirih volilnih enotah so LGS-ju zavrnile vložene liste. Foto: BoBo
Volilne komisije v štirih volilnih enotah so LGS-ju zavrnile vložene liste. Foto: BoBo

Slovenija nastopili le v dveh oz. eni volilni enoti.

Liberalno-gospodarska stranka (LGS) je sicer s svojimi kandidati in kandidatkami želela nastopiti še v štirih volilnih enotah (Postojna, Ljubljana Center, Celje in Novo mesto), a so volilne komisije v teh enotah zavrnile listo LGS-ja. Stranka bo tako na prihajajočih predčasnih državnozborskih volitvah nastopila le v četrti (Ljubljana Bežigrad) in sedmi (Maribor) volilni enoti.

Stranka je sicer nastala oktobra lani, predstavljala pa naj bi predvsem interese malega gospodarstva. Temeljne vrednote stranke so po navedbah njenega predsednika Alojza Kovšce svobodna, pravna in pravična država, zasebna lastnina in svobodna podjetniška pobuda, kar imajo izpostavljeno tudi v svojem predvolilnem programu.
Poleg tega so med drugim poudarek dali tudi energetski samozadostnosti, skrbi za okolje, racionalnemu zdravstvenemu sistemu, z ločenim zasebnim in javnim delom, ter prehranski samozadostnosti.

Računa na le majhen del glasov
Zelo omejeno pa je svojo kandidaturo zastavila stranka Humana Slovenija, ki jo vodi Miran Šic. Nastopila bo le v eni volilni enoti, osmi (Ptuj), pa še to ne v vseh volilnih okrajih, ampak le v volilnih okrajih od šest do 11. Stranka se je za sedeže v DZ-ju sicer potegovala že leta 2011, nastala pa je septembra leta 2010. Ker je spletna stran stranke še iz leta 2009, ko je šele nastajala, ni povsem jasno, kakšen je njen volilni program.

Se je pa takrat njen ustanovitelj med drugim zavzemal za 500 evrov univerzalnega temeljnega dohodka, uvedbo večinskega volilnega sistema, ekološki vrt za vsako slovensko družino, znižanje upokojitvene starosti in štiriurni opcijski delovnik za mamice.