Vrednost evra se je po ugotovitvah Evropske komisije nominalno povečala za 0,4 odstotka. Foto: RTV SLO
Vrednost evra se je po ugotovitvah Evropske komisije nominalno povečala za 0,4 odstotka. Foto: RTV SLO
Brezposelnost je maja v območju evra padla na rekordno nizko raven in je znažala sedem odstotkov. Foto: EPA

Rast poganja domače povpraševanje. Poraba gospodinjstev se je zaradi povečanja DDV-ja v Nemčiji sicer nekoliko skrčila, pričakuje pa se, da se bo zopet okrepila, saj je zaupanje potrošnikov na rekordno visoki ravni, ugotavlja Bruselj. Gospodarska rast je tako v prvem četrtletju znašala 0,6 odstotka, impresivna pa je bila predvsem v Španiji in Sloveniji (1,1 oz. 2,2 odstotka).

Rast se je upočasnila
Rast izvoza iz območja evra se je v prvih 3 mesecih tega leta upočasnila. To gre pripisati predvsem statističnim učinkom, morda tudi zmanjšanemu povpraševanju v tujini, ne pa povečani vrednosti (apreaciji) evra.

V zadnjih mesecih je evro vendarle nekoliko pridobil na vrednosti, a gre za skromno apreacijo valute v odnosu do valut največjih izvoznih trgov evrskega območja. Od začetka leta 2006 se je tako vrednost evra nominalno povečala za 0,4 odstotka.

Obeti za gospodarsko rast v prihodnjih mesecih ostajajo pozitivni. Spomladi je komisija napovedala letošnjo rast v evroobmočju v višini 2,6 odstotka. Tudi kratkoročnih pritiskov na inflacijo ni, ugotavljajo v Bruslju. Slovenija je sicer poleg Španije, Grčije in Irske država, ki je maja beležila višjo inflacijo od povprečja območja evra, še ugotavlja bruseljsko poročilo. Evropska komisija sicer meni, da ima na domačo inflacijo precejšen učinek fiskalna politika države.

Rekordno nizka brezposlenost
Po podatkih evropskega statističnega urada Eurostat se je brezposelnost v območju evra znižala na najnižjo raven v zadnjih 15 letih in je maja znašala 7 odstotkov (v primerjavi z aprilom se je znižala za 0,1 odstotne točke). V evroobmočju je bilo tako maja 10,4 milijona brezposelnih oseb, v celotnem EU-ju pa 16,4 milijona. V Sloveniji je bila maja stopnja brezposelnosti 5,1 odstotka, kar je bilo za 0,1 odstotne točke manj kot aprila.

Najnižjo brezposelnost so maja zabeležili na Nizozemskem, Danskem, Irskem, Cipru in v Avstriji, najvišjo pa na Slovaškem, Poljskem, v Franciji, Grčiji ter v Španiji.