Sedemurno zasedanje grške vlade je prineslo soglasno potrditev Papandreujevega načrta za razpis referenduma. Foto: EPA
Sedemurno zasedanje grške vlade je prineslo soglasno potrditev Papandreujevega načrta za razpis referenduma. Foto: EPA
Grčija
Napoved referenduma o novem varčevalnem svežnju je presenetila tako Grke kot Evropsko unijo. Foto: EPA
Borza
Zaskrbljeni obrazi na svetovnih borzah. Foto: EPA
Grški referendum pretresel trge
Krizni sestanek zaradi Grčije

Papandreu je na torkovem izrednem sedemurnem zasedanju vlade povedal, da se mora vlada o spremembah posvetovati z grškim ljudstvom in da bi referendum zagotovil jasen mandat vladi za sprejetje varčevalnih ukrepov, ki jih zahtevajo druge države članice evrskega območja, njegov predlog pa so ministri soglasno podprli. "Referendum bo prinesel jasen mandat in jasno sporočilo v Grčiji in zunaj nje o naši odločenosti slediti evropski poti ter vztrajati pri evru," je po zasedanju povedal premier Papandreu.

Predsednik vlade, ki opravlja tekoče posle, Borut Pahor je prejel pismo grškega premierja Jeorgosa Papandreuja, v katerem ta pojasnjuje namero za razpis referenduma o ukrepih za rešitev dolžniške krize. Pahor meni, da odločitev grških oblasti znova močno poglablja nepredvidljivost reševanja dolžniške krize v celotnem območju evra. Po njegovem mnenju je odločitev grških oblasti sicer njihova suverena pravica, vendar pa po uspešnem zadnjem vrhu evrskega območja "znova močno poglablja nepredvidljivost reševanja dolžniške krize v celotnem območju evra". Pahor dodaja, da je pred domačo javnostjo ter na sestankih voditeljev vlad in držav Evropske unije vedno zastopal načelo solidarnosti in medsebojne pomoči pri reševanju dolžniške krize in koordinaciji politik za hitrejše oživljanje gospodarstva. "Ta najava grških oblasti gotovo ne bo pripomogla h krepitvi zaupanja finančnih trgov v načrte za rešitev finančne in institucionalne krize EU-ja in evrskega območja," meni Pahor. Dodaja, da je morda prav od "preudarnih odločitev, kako naprej, usodno odvisna perspektiva evrske valute in vsega, kar je z njo kot finančnim stebrom EU-ja povezano". "Kot predsednik vlade sem v zadnjem letu znova in znova opozarjal na nepredvidljivost težav v območju z evrom, potrebo po obvladovanju domače fiskalne stabilnosti in vztrajnega umeščanja v tako imenovani nemško-francoski voz," je zapisal. Odločitev grških oblasti ga je, kot pravi, "presenetila kot dogodek, ne pa kot proces". "S to odločitvijo postaja bolj zapleten, vendar pa ima območje evra in EU-ja še vedno dovolj moči in odločnega političnega voditeljstva, da se izvleče iz največje krize z okrepljeno povezanostjo," še meni Pahor.

Tiskovni predstavnik vlade Elias Mossialos je po zasedanju povedal, da je vladni kabinet, čeprav nekateri ministri o možnosti referenduma niso vedli vse do Papandreujeve napovedi, izrazil podporo referendumu, ki naj bi ga izpeljali decembra. "Referendum bomo izpeljali čim hitreje, takoj ko bodo oblikovane glavne smernice novega reševalnega svežnja," je še povedal.


Opozicija za predčasne volitve
Papandreu tako kljub pritiskom in številnim pogovorom z več evropskimi kolegi vztraja, da referendum o reševalnem svežnju v Grčiji bo, v petek pa kljub številnim kritikam tako v opoziciji kot tudi v svojih vrstah pričakuje zaupnico v parlamentu. Opozicija je pred glasovanjem o zaupnici pozvala k predčasnim volitvam, saj bi lahko referendum po njihovem mnenju ogrozil grško članstvo v Evropski uniji.

Unija odločena, da bo izpeljala dogovor
Napoved, da naj bi prezadolžena Grčija o celovitem svežnju za rešitev evra odločala na referendumu, je povzročila šok in preprečila načrte Evropske unije, da bi na zasedanju voditeljev G20 predstavila prepričljiv skupen načrt in pritegnila vlagatelje iz drugih delov sveta. Da bo Unija vztrajala pri ukrepih, dogovorjenih na nedavnem bruseljskem vrhu, vztrajno zagotavljata predsednika evropskega sveta in Komisije, Herman Van Rompuy in Jose Manuel Barroso, ki zaupata Grčiji, da bo ukrepe uresničila, saj so zanjo najboljša rešitev.

Odločenost, da je treba načrt, ki predvideva novih 100 milijard evrov posojila in odpis 50 odstotkov grškega dolga, ob tem pa zahteva nove stroge varčevalne ukrepe, nižanje plač in pokojnin ter odpustitev številnih javnih uslužbencev, uveljaviti čim prej, sta v telefonskem pogovoru izrazila tudi nemška kanclerka Angela Merkel in francoski predsednik Nicolas Sarkozy.

"Francija in Nemčija sta prepričani, da bo dogovor zagotovil Grčiji pot nazaj k trajnostni rasti," sta Merklova in Sarkozy zapisala v skupni izjavi, predsednik Sarkozy pa je dodal še: "Napoved premierja Papandreuja je presenetila vso Evropo, a Francija vztraja, da je v četrtek soglasno sprejeti načrt edini mogoči način za rešitev grškega dolžniškega vprašanja."

Krizni sestanek v Cannesu
Da težav v evrskem območju ni konec, pa potrjuje tudi krizni sestanek v Cannesu, kjer se bosta Merklova in Sarkozy še pred četrtkovim srečanjem skupine G20 pogovarjala s predstavniki evropskih institucij, Mednarodnega denarnega sklada in Grčije. Razlog za izredne pogovore je iskanje načina za čimprejšnjo uveljavitev pred dnevi sprejetega dogovora o dodatnih 130 milijardah pomoči Grčiji in 50-odstotnem odpisu dolgov, pa tudi napoved grškega referenduma.

Vodja evroobmočja, luksemburški premier Jean-Claude Juncker, je dejal, da bi, če bi Grki na referendumu zavrnili reševalni načrt, to pomenilo bankrot države. "Vse bo odvisno od tega, kako bo vprašanje formulirano in o čem bodo Grki dejansko odločali," je povedal.

Napoved referenduma zamajala trge
Kot je za Radio Slovenija poročala bruseljska dopisnica Erika Štular, so po napovedi grškega premierja o morebitnem referendumu največ izgubile delnice francoskih bank, ki so močno vpete v kreditiranje grškega gospodarstva. Samo delnice banke Societe Generale so padle za kar 16 odstotkov, nič bolje pa se ni godilo evru, ki je v primerjavi z dolarjem izgubil precej vrednosti.

Grški referendum pretresel trge
Krizni sestanek zaradi Grčije