Hrvaška želi dokazati, da je njeno sodelovanje s haaškim sodiščem 'popolno'. Foto: EPA
Hrvaška želi dokazati, da je njeno sodelovanje s haaškim sodiščem 'popolno'. Foto: EPA
Borut Pahor in  Jadranka Kosor
'Moram priznati, da me je to prizadelo. Poglejte, na ta način se nikoli ne govori, če se pogovarjata dva moška, dva politika. Mislim, da seksizmu ni treba namenjati prostora v javnih medijih,' je Kosorjeva zavrnila nekatere govorice na Hrvaškem, da se spogleduje s Pahorjem. Foto: EPA

Ni pa želel komentirati odločitve slovenske vlade, ki je sprejela predlog zakona o ratifikaciji arbitražnega sporazuma s Hrvaško.

"Ključni spor je v tem, da slovenska stran meni, da ima pravico do ozemeljskega stika z odprtim morjem, medtem ko ima Hrvaška drugačne poglede in meni, da bi morala mejna črta potekati drugače," je še dejal Jandroković pred konferenco o sklenitvi hrvaških pristopnih pogajanj in evropski perspektivi držav Zahodnega Balkana. Sklenil je, da bo končno odločitev sprejelo arbitražno sodišče.

Vzorno sodelovanje s Haagom
Jandroković je še povedal, da je dobil osnutek poročila o sodelovanju s haaškim Mednarodnim sodiščem za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije, ki ga bo glavni haaški tožilec Serge Brammertz predstavil 3. decembra na seji Varnostnega sveta Združenih narodov. Poudaril je, da bo Hrvaška do takrat storila vse, da bi Brammertzu dokazala in potrdila, da je sodelovanje Zagreba s haaškim sodiščem popolno.

Hrvaška premierka Jadranka Kosor je v pogovoru za Globus izrazila presenečenje nad "odklonilno držo" predsednika opozicijske Socialdemokratske stranke (SDP) Zorana Milanovića glede dogovora o sprejetju arbitražnega sporazuma s Slovenijo. "V razpravi o arbitražnem sporazumu se je on (Milanović) vedel, milo rečeno, nenavadno. Denimo, dogovorila sva se za srečanje, potem pa ni prišel in mi je prek medijev sporočil: 'Nimam se kaj pogovarjati s teboj'," je dejala Kosorjeva. Dodala je, da gre za politika mlajše generacije, ki ne bi smel biti obremenjen z odločitvami ali z odnosi iz preteklosti, in da je omenjeno Milanovićevo obnašanje slabo za prihodnost, ki naj bi jo vsi skupaj gradili na Hrvaškem.

Izrazil je tudi prepričanje, da bo končna različica Brammertzovega poročila pozitivna za Hrvaško. Brammertz je od Hrvaške večkrat neuspešno zahteval vojaške dokumente o topniških napadih na Knin avgusta leta 1995 med hrvaško operacijo Nevihta.

Zaradi pomislekov Nizozemske, Velike Britanije, Danske, Finske in Belgije glede sodelovanja Hrvaške s haaškim sodiščem v primeru topniških dnevnikov Zagreb ne more odpreti enega izmed ključnih poglavij v pogajanjih z EU-jem - poglavja o pravosodju.