Evropska unija

Poudarki

  • Arbitraža skupaj vredna 10 milijonov evrov?
  • Hrvaški mediji: V Hagu je ceneje
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.2 od 12 glasov Ocenite to novico!
Denar
Koliko kun in koliko evrov bo stala arbitraža? Foto: MMC RTV SLO
Borut Pahor in Jadranka Kosor
Po pogovorih, pogajanjih, dogovorih in stiskih rok pridejo na vrsto računi. Foto: EPA
Morje
Hrvaška in Slovenska interpretacija sporazuma se razlikujeta tudi v delu, v katerem se govori o stiku (z ali proti) mednarodnimi vodami. Foto: MMC RTV SLO
Glasovanje v državnem zboru
kaj bodo rekli poslanci in kakšna bo volja ljudstva? Foto: MMC RTV SLO/A. K. K.

Dodaj v

Arbitri ne delajo za manj kot 500 evrov na uro

Koliko bo (koga) stala arbitraža
9. november 2009 ob 10:47
Zagreb - MMC RTV SLO

Na Hrvaškem še pred morebitno ratifikacijo arbitražnega sporazuma razmišljajo o tem, koliko jih bodo stali arbitri. Ura njihovega časa naj bi namreč veljala najmanj 500 evrov.

Čeprav je bilo v prvem Rehnovem predlogu zapisano, da bo stroške arbitraže kril EU, pa naj bi si državi stroške postopka in dela arbitrov delile na polovico. V slovenskem prevodu na bi bilo po pisanju hrvaškega spletnega medija Večernji zapisano, da bo cena arbitraže znašala pet milijonov evrov, pri čemer ni jasno ali gre za oceno stroškov celotnega postopka ali le stroškov za delo v času enega leta.

Štiri milijone za 20 članov delegacije?
Milijon evrov od petih navedenih v sporazumu naj bi šel za arbitre, štiri pa bi Slovenija porabila za stroške slovenske delegacije. V njej naj bi delalo 20 ljudi, ki bi za delo potrebovali posebno računalniško in programsko opremo, piše hrvaški spletni medij.

Slovenijo omenjajo tudi v nemškem Frankfurter Allgemeine Zeitungu, kjer v ospredje postavljajo mogoč referendum o arbitražnem sporazumu s Hrvaško. Pomembno se jim zdi, da je podporo sporazumu izrekel tudi predsednik države Danilo Türk, saj naj bi to "jemalo veter iz jader opozicije".

Milijoni za arbitražo
Ker naj bi šlo za oceno stroškov, bi torej arbitraža obe državi skupaj lahko stala 10 milijonov evrov. Žal gre le za ugibanja, saj hrvaško ministrstvo za zunanje zadeve še ne more oceniti, koliko bo arbitraža stala, še poroča Večernji.

Arbitri za manj kot 500 na uro ne delajo
Po izračunih hrvaškega medija bosta državi v najcenejši različici (če bodo sestanki potekali v Bruslju, kjer bodo na voljo prostori in tehnična podpora EU-ja) plačevali arbitre, ki bi plačilo prejemali glede na število opravljenih ur, saj bi bilo plačilo "za poln delovni čas" neracionalno. Po podatkih ameriškega pravnega podjetja Briscoe Ivester & Bazel LLP iz San Francisca, ki se tudi samo ukvarja z mejnimi spori na morju, bi ura dela arbitra stala najmanj 500 evrov. To bi skupaj lahko zneslo med milijon in milijon in pol evrov.

Seveda Hrvati za primerjavo navajajo tudi cene Stalnega arbitražnega sodišča v Hagu, kjer najem prostorov za vsak sestanek zaračunajo od 1.000 do 1.750 evrov, glavni tajnik in njegov namestnik staneta 250 evrov na uro, do 175 evrov na uro pa prejmejo "izkušeni svetovalci".

Večne težave s prevodi: kako interpretirati način sestave seznama arbitrov
Medtem ko se v Sloveniji ukvarjamo z referendumom in ratifikacijo v državnem zboru, pa je na Hrvaškem vroča tema že seznam arbitrov. Po mnenju hrvaškega strokovnjaka za mednardno pravo Davorja Vidasa je namreč posebej problematičen drugi člen sporazuma v katerem po njegovih besedah piše, da "bo seznam arbitrov 'established by' predsednik Evropske komisije in komisar za širitev".

Najprej "junction" zdaj "established by"
Vidas vidi težavo v terminu "established by", posebej glede na to, da je dokument v angleškem jeziku edini, ki ima mednarodno veljavo. Po Vidasovem mnenju je tako opisan le en korak izmed dveh nujnih za sestavo skupine arbitrov, saj to, da jih predlagata tudi državi v sporu, ni zapisano. Vidas se tako sprašuje, ali bodo arbitre izbirali predstavniki Evropske komisije, plačevala pa jih bo Hrvaška?

POROČILO O POGAJANJIH ZA SKLENITEV ARBITRAŽNEGA SPORAZUMA MED VLADO REPUBLIKE SLOVENIJE IN VLADO REPUBLIKE HRVAŠKE, ki vsebuje tudi prevod arbitražnega sporazuma lahko preberete tukaj.

Seznam mogočih arbitrov je namreč prvi korak arbitraže, Evropska komisija pa lahko le uskladi seznam. Ta mora biti tak, da iz njega ni razvidno, kdo je predlagal koga, saj tri arbitre s seznama izbere predsednik Mednarodnega sodišča. Takšna, dvostopenjska določitev razsodnikov je po besedah Vidasa zapisana tudi v Konvenciji ZN-ja o pomorskem pravu.

Zato Vidas opozarja, da bi, če bi arbitražni sporazum interpretirali na način, da predstavniki Evropske komisije ne le tehnično sodelujejo pri sestavi seznama arbitrov, ampak jih na seznam tudi imenujejo (opozarja, da je Slovenija članica EU-ja, Hrvaška pa ne), Hrvaška sebe privedla v neenakopraven položaj.

Kako smo "established" prevedli v Sloveniji?
V slovenskem prevodu arbitražnega sporazuma je glede na poročilo o sporazumu, ki ga je objavil slovenski MZZ, zapisano: "V 2. členu sporazuma se v prvem odstavku navede, da listo arbitrov pripravita predsednik Evropske komisije in član Evropske komisije, odgovoren za širitev.

A. K. K.
Prijavi napako
Komentarji
pikam_dopust
# 09.11.2009 ob 11:19
BTW Si kdo želi arbitra, ki kasira 10 EUR na uro?

Jaz že ne!

Ker mora biti že ultra zanič, če si išče delo tako, da tako noro spušča svojo urno postavko!
bud00
# 09.11.2009 ob 11:11
Kako so Butalci širili cerkev (mejo)
lol.
Fran Miličinski je zakon. Predlagam ga za duhovnega arbitra.
pikam_dopust
# 09.11.2009 ob 11:08
@theNomad

Glede na to, da je tole tema, o kateri vsi politiki tega kurjega konca, hrvaški in slovenski, dan za dnem jodlajo na televiziji, in o kateri se dnevno pretoči ničkoliko tiskarskega črnila in kuri ničkoliko elektrike ob gledanju TV programa...

Ja, v bistvu je silno preprosto delo - samo par minut sediš, nekaj sem in tja napišeš in se greš nazaj relaksirat na golf, med podeželske zvoke, kjer niti za telefon še niso slišali.

(Podnapisi: nevoščljivi bedaki! Pa dajte tui sami tudi kaj doštudirati - doma in v tujini - pa boste tudi vi lahko računali 500 EUR. Ampak to, da bi pa sami rit dvignili in sami kaj naredili, da bi lahko kasneje - čez min 10 let - sami kasirali 500 EUR, to pa ne! Predlogo je treba študirati in se učiti, preden mogoče (!!!) prideš do tega, kaj ne?)
božja šiba
# 09.11.2009 ob 10:54
Spet bo čuda politične megle, denarja, prerekanja in diplomatska potovanja za nekaj kar bi se lahko prav pošteno in hitro zmenili v eni uri ob dveh kavicah in za par sto eur...
nejc veliki
# 09.11.2009 ob 11:20
500e ura ni nič posebnega za delo arbitra .... obstajajo krizni managerji, ki za dan svetovanja zračunajo 16 000 dolarjou .... 1000 in več evrov na uro pa je običajna ura vrhunskega finančnega svetovalca recimo v angliji .... v tej uri so skrita leta ucenja, trdega dela, pridobivanja znanja in tako naprej .... to je njihova dodana vrednost, ki je pač na trgu vredna zelo veliko glede na to, da sami nismo sposobni določt meje .... zdej se manjkajo samo še pametnjakoviči, ki bojo vrhunske mednarodne pravnike primerjali z neizobrazenimi delavkami v muri in se cudli, da je razmerje visoko
pikam_dopust
# 09.11.2009 ob 13:46
Zdaj se pa vsi podporniki sporazuma prosim izjasnite. Kaj je dražje: referendum, ki bo preprečil te neumnosti ali večletno arbitriranje, ki bo Sloveniji za povrh pobralo še en lep kos morja in kopna?

Referendum.

Ker se itak točno ve, kakšen bo izid (če bomo mi za, bodo hrčki proti in obratno).

In ker bomo zato na koncu - navkljub referendumu - vseeno potrebovali "očije" (beri - arbitre), da bodo rešili problem skreganih dec (SLO, HR).
foteljas
# 09.11.2009 ob 11:52
Glede podkupovanja : nihče ne zasluži toliko, da ne bi bil zato podkupljiv, kvečjemu obratno ! Ni problem v količini denarja, ampak v kvaliteti karakterja !! Pa smo tam !
dzomba22
# 09.11.2009 ob 11:37
ubistvu če kdo more dobit tolikšno plačilo so to arbitri....pol se pa folk sprašuje zakaj????

ja zato da se jih ne da podkupit..da jim je useeno če jim da kdo podkupnino...follllkkkk te ljudje odločajo o naši meji in predstavli da bi jih kdo podkupu...če bojo me pa 500 orlov na uro pa pomojem se lih ne bojo dal podkupt...

ajde
Gepard007
# 09.11.2009 ob 12:43
Tip dobi v osmih urah 4000 €. Tolk delavci po naših gradbiščih ne dobijo v pol leta pa ne stojijo križem rok! Sem falil poklic ;)
tolovaj
# 09.11.2009 ob 12:28
Kje, na balinišču!
foteljas
# 09.11.2009 ob 11:49
Saj ni problem v urni postavki, ki je lahko razumemo tako ali drugače, (Clinton je pravkar imel precej višjo,) , gre se za njihovo učinkovitost..!!!
Če neko stvar zaračunaš, je higiensko, da jo tudi dokončaš !
čeprav je v takih primerih to precej raztegljivo, je vedno najbolj pošteno plačilo po učinku !
zamudnik
# 09.11.2009 ob 11:41
A za to, da si na sončni strani Alp rečeš, da si novinar, je treba kaj hoditi v šolo ali je dovolj, da znaš hrvaško?
nejc veliki
# 09.11.2009 ob 11:17
ne vem zakaj je pomembno koliko stane arbitraza .... 4 mio evrov ... hah, vsak referendum stane enako .... gre za povsem nepomembn podatek
kritizer
# 09.11.2009 ob 11:15
Jaooo, ne morem verjeti svojim očem. A ste res tako zaplankani al kaj ? Na koncu bo izpadlo, da Slovenija noče arbitraže, (in s tem pravične meje) samo zato, ker bi bilo treba plačati arbitre. Pol sveta se bo smejalo škrtuhom Slovencem. Glupog li naroda...
pikam_dopust
# 09.11.2009 ob 11:13
Sploh je pa očitno veliko nevoščljivcev tudi med novinarji, da v postavki za uro izjemno občutljivega dela najdejo temo za naslovni članek!

TUDI VI LAHKO POSTANETE ARBITER!
To vam nihče ne brani!
SAMO RIT DVIGNITE IN ZAČNITE DESETLETNO POT VLAGANJA V LASTNO ZNANJE, ODREKANJA NOČNIM LOKALOM (ker je takrat treba študirati), DRKARJENJA PO SODIŠČIH (zastonj oz. le za to, da dobite reference)....!

PA BOSTE TUDI VI LAHKO PISALI TAKE RAČUNE!
Namesto da tule traumirate s svojo nevoščljivostjo!
Xadan4
# 09.11.2009 ob 11:11
..potem lohk tut pričakujemo,da bodo gospodje arbitri zavlačevali,kokr se bo zavlačevat dalo..
shatt
# 09.11.2009 ob 11:05
Naj tole plača Podobnik in Joras,ali še bolj vzamite denar Bavčarju,Šrotu in JJ,ZJ.in podobnim.LP
TheNomad
# 09.11.2009 ob 11:02
Kot kaže se splača biti arbiter. Me zanima, kako zahtevno mentalno ali fizično delo opravljajo, da odtehta 500€/uro.
naivnež
# 09.11.2009 ob 14:25
Če ne bo hitro sklenjena arbitraža bo počasi zmanjkalo Hrvatom parcel ali hiš na obali in otokih, ki jih imajo pripravljene za pomoč pri lobiranju, nekaj pa so jih že v času Sanaderja porabili za podkupvanje Evropskih politikov predvsem tistih,ki se sedaj najbolj vtikajo v Slovensko Hrvaški mejni spor, ti so tudi najbolj glasni,ker morajo že dobljeno predplačilo odslužiti.
hubert69
# 09.11.2009 ob 14:03
@krasevec: referendum (če bo rezultat nepodpora sporazumu) bo povzročil samo to, da bo na koncu rešitev še dražja (in manj ugodna za Slovenijo). Torej?
foteljas
# 09.11.2009 ob 11:10
Več kot očitno neresna poraba davkoplačevalskih sredstev.
Ko bi lahko, bi človek iz tega vlaka norosti kar izstopil...!!!
Če bi dotični politični gospodje na tej in oni strani meje, pa tudi pri arbitražnih koritih morali za svoje (ne)uspešno opravljene storitve osebno polagati ( plačevati..!) račune , bi bilo najbrž drugače...
Tako pa je jasno, da ni nikomur v interesu, da se zadeva res enkrat zaključi. Za svoje sterilno sestankovanje in popotovanja vse vpletene strani prejemajo lepo plačilo, v predvolilnem času nabirajo politične točke in se šopirijo s svojo pomembnostjo....Ne dajo pa od sebe, kot bi rekel Prešeren, niti fige !!!
Ta svet je včasih res čuden....
tolovaj
# 09.11.2009 ob 11:07
Res je. Arbitri delajo in imajo svojo ceno. In kot piše v arbitražnem sporazumu je razsodba zavezujoča.
Spomnimo se naše mešane komisije za mejo, ki je tudi nekaj stala. Na tem portalu smo bili obveščeni, da je predsednik ta iste komisije prejemal 6.300 EVROV (brutto) na mesec.
link
galoper
# 10.11.2009 ob 20:03
So kakšne posredniške nagrade tudi zajete?
Kluzo
# 10.11.2009 ob 19:25
A bomo kurbirje plačevali? Menda kurbe, ane?
sansam
# 10.11.2009 ob 05:45
Narobe svet.Oderuštvo,hinavščina.Takšne stvari bi se morale v dobrobit ljudi reševati brezplačno.Nihče od teh ljudi,ki bodo tu udeleženi ni kakšen revež.Pri takšnih stvareh se kaže morala ljudi.Vse takšne poteze vodijo v konec sveta,saj ni tu več nobene stične točke z realnostjo.V našo državo pa prihajajo takšni ali drugačni čvekači , ki veliko govorijo in malo povejo in za vse to še mastno zaslužijo.Mislim, da bo moral priti čas ko bo potrebno prerasti vse te zablode,pobalinstva, nedoraslost.Puberteta ne more trajati večno.Vse več je ljudi,ki so brezposelni.Polna usta so nekaterih kako je potrebno postati družba z visoko dodano vrednostjo izdelkom.Mar je to to, da se plačujejo raznorazni svetovni,,horštaplerji,, mislim ,da ne.
BioTech
# 09.11.2009 ob 17:47
Ma dejte no, za teh 10 miljonov € se zdej tuki kregate. Tud Hrvati so bedasti, da se zdaj že s ceno arbitraže obremenjujejo. Kaj pa je 10 miljonov € za neko državo? Drobiž. Zdej pa nehite s takimi neumnostmi in 8-urnim delavnikom arbitrov. Saj to ni poklic, ki se ga opravlja po 8 ur na dan. Če niste prebrali sporazuma, bo cela arbitraža trajala cela 2 sestanka v Bruslju in to je to. In primerjat delo uglednega mednarodnega pravnega strokovnjaka, ki se mora poglobit v problem, preštudirat kupe dokumentacije in odločiti o taki zadevi, ki je potem za vedno zapisana v zgodovino za skoraj 7 miljonov ljudi, z delom delavca v tovarni, ki lahko možgane pusti doma in nima nobene odgovornosti, je res zelo primerno. Praktično skoraj isto delo...
jbzt
# 09.11.2009 ob 17:32
hehe Butalci in Butale...
Najprej herojsko slovenska premierka Pahorjeva blokira sosedo...potem brez razloga odblokira sosedo...potem hodi prosjačit k sosedom...potem sprejme in solistično podpiše sporazum,kjer se bo mejila samo Slovenska zemlja (minimum)...in sedaj najvažnejše...Butalci bomo to krepko na Slovenski strani razmejitev še mastno plačali...
NAUK ZGODBE
Za DRAG DENAR - dobili nič - obdržali minimum - izgubili ugled...AMPAK...bila je fantastična strategija krucifiks.
nesesekirat
# 09.11.2009 ob 14:24
Teh 500€ honorarja na uro je pa res mačji kašelj. Odtegnimo jih od "colng" vseh politikov (in mastno plačanih "strokovnjakov ), ki v 18 letih niso za rešitev mejnega spora naredili , če izvzamemo njihove astronomske honorarje,nič.
Rafiki
# 09.11.2009 ob 13:33
Če mi kdo zrihta, grem sam za dve uri za arbitra...
Tjunin
# 09.11.2009 ob 13:19
Pa je reku mali: " Ne, ne, ati, ne bom stecajni uplavitel, albitel bom!!"
(Šala mala)
mirora
# 09.11.2009 ob 12:57
za tolk dela tud miha pogačnik, 5 jurjev na mesec je kasiral za, kao, svetovanje glede meje
lev14
# 09.11.2009 ob 11:53
pikam-dopust mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm
pikam_dopust
# 09.11.2009 ob 11:14
..potem lohk tut pričakujemo,da bodo gospodje arbitri zavlačevali,kokr se bo zavlačevat dalo..

Gre za arbitražo pod okriljem EU!
Pa neki švedi so še poleg kot neke sorte garant.
Ne za arbitražo pod okriljem Slovenije ali Hrvaške.

Beri - ni tako preprosto, kot to sanja mali Mujo.
kritizer
# 09.11.2009 ob 10:58
Tako, kot se je Ivan s Finci...
Ducky
# 09.11.2009 ob 10:57
joj, grem še jaz za arbitra :S
minnaema
# 09.11.2009 ob 23:31
......ARBITRI morajo narediti menda delo, ki ima poleg deklerativnosti tudi konstruktivno podlago
drugače, takšno delo arbitra NIMA velike veljave, pa čeprav bi bil kdo pripravljen delati tudi za tritisoč ali pet tisoč EUR na mesec- v končni fazi takšen deklerativni problem NI akuratna rešitev - kajne in to je to! in Lp
dzomba22
# 09.11.2009 ob 11:38
še premal so jim dal
kritizer
# 09.11.2009 ob 11:04
Lahko bi dali za arbitra našega dojčspreherja Mariniča, samo potem bi rabili zdraven še enega pismenega. A tega bo težko najti v opoziciji...
korenjak
# 09.11.2009 ob 11:01
Evo folk, spet nas bodo slačili za tistih par kvadratnih centimetrov našega morja. Zato, da bomo dobili pe en kvadratni centimeter, na katerem ne bo prostora niti za ribico, bomo plačevali milijone. Joj, kam pluješ, moj bananistan.
TPoweR2
# 09.11.2009 ob 12:24
Jaz se javim za arbitra!
DvoKrilniOrmar
# 09.11.2009 ob 12:07
Ko bom velik bom arbiter!
krasevec
# 09.11.2009 ob 13:13
Zdaj se pa vsi podporniki sporazuma prosim izjasnite. Kaj je dražje: referendum, ki bo preprečil te neumnosti ali večletno arbitriranje, ki bo Sloveniji za povrh pobralo še en lep kos morja in kopna?
kritizer
# 09.11.2009 ob 11:07
TheNomad - Ja res, ni pošteno. Saj Arbitri nič ne delajo, samo določiti morajo mejo med dvema državama. To zna pa itak vsak, ki je kdaj obiskoval tečaj za risanje črt.
Kazalo