Volksbank, ki med padlimi bankami edina posluje v Sloveniji, ni prestala stresnega testa, ker je imela le 4,5 odstotka CT1. Foto:
Volksbank, ki med padlimi bankami edina posluje v Sloveniji, ni prestala stresnega testa, ker je imela le 4,5 odstotka CT1. Foto:
Bank of Ireland
Dokapitalizacija in drugi ukrepi so v zadnjega pol leta najbolj pomagali irskim bankam, ki so se z dna prebile med najbolj zdrave evropske banke. Foto: EPA
Stresni testi evropskih bank

Obe slovenski banki NLB in NKBM sta prestali stresni test.

V teste, ki jih je izvedla Evropska bančna agencija (EBA), je bilo vključenih 90 bank, ki predstavljajo 65 odstotkov bančnega trga v EU-ju. Banke morajo na testih razpolagati z vsaj petimi odstotki najbolj kakovostnega temeljnega kapitala (Core Tier 1), testi pa razkrivajo tudi izpostavljenost državnim obveznicam in slabim posojilom.

Spomladi banke močnejše za 50 milijard
Core Tier 1 (CT1) je bolj restriktiven od količnika temeljnega kapitala (Tier 1), ki so ga upoštevali pri lanskih testih, na katerih je padlo sedem bank. Če bi se že lani upošteval Core Tier 1, bi padlo kar 20 evropskih bank. Skupen primanjkljaj je znašal 26,8 milijarde evrov. Med januarjem in aprilom 2011 so banke zbrale 50 milijard evrov svežega kapitala.

Kdo so "padle banke"?
Osmim padlim bankam manjka 2,5 milijarde evrov, da bi dosegle mejo petih odstotkov kakovostnega temeljnega kapitala. Šestnajsterica bank ima od 5 do 6 odstotkov CT1: sedem jih je iz Španije, po dve iz Nemčije, Grčije in Portugalske, po ena pa iz Italije, Cipra in Slovenije.

Stresnega testa EBA-ja niso prestale:
- Volksbank (Avstrija),
- EFG Eurobank in ATEbank (Grčija),
- Caixa d'Estelvis de Catalunya, Banco Pastor, Caixa d'Estelvis Unio de Caixes, Grupo Caja3 in Caja de Ahorros del Mediterraneo (Španija).

Dokapitalizacija in drugi ukrepi so najbolj pomagali irskim bankam. Lani so na stresnem testu padle vse tri banke z "zelenega otoka", zdaj pa so že med najbolj zdravimi v EU-ju.

Stresni testi evropskih bank