Kje bo meja? Odločilo bo sodišče. Foto: BoBo
Kje bo meja? Odločilo bo sodišče. Foto: BoBo
Arbitraža
Državi si bosta prek sekretariata Stalnega arbitražnega sodišča, ki je tudi sekretariat ad hoc arbitražnega sodišča za določitev meje med Slovenijo in Hrvaško, izmenjali elektronski obliki memoranduma. Foto: MMC RTV SLO

V Haag so iz Ljubljane z diplomatsko pošto poslali tudi tiskano različico memoranduma z vsemi prilogami, tiskano različico za Hrvaško pa bodo še poslali. To bodo storili prek veleposlaništva v Zagrebu, so pojasnili na ministrstvu za zunanje zadeve in dodali, da si bosta državi elektronski obliki memoranduma izmenjali prek sekretariata Stalnega arbitražnega sodišča, ki je tudi sekretariat ad hoc arbitražnega sodišča za določitev meje med Slovenijo in Hrvaško. A za zdaj sporočila, da je Hrvaška svoj memorandum že poslala, iz Haaga še niso dobili.

Hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić je medtem zagotovila, da bodo memorandum za arbitražo poslali še danes. Pojasnila je še, da so memorandum sprejeli v rednem postopku, skupaj pa ima 3.800 strani, od tega na 300 straneh Hrvaška pojasnjuje svoje stališče do predmeta spora, preostale strani v dokumentu so različne priloge, kot so zemljevidi.

Zapleti tik pred iztekom roka
Slovenija je besedilo memoranduma, ki vsebuje tudi slovenski pogled na to, kaj je predmet spora za arbitražo, sprejela s precejšnjimi zapleti tik pred iztekom roka. Vlada namreč ni potrdila besedila, ki ga je pripravila projektna skupina zunanjega ministrstva v sodelovanju s tujimi odvetniki.

Zapletlo se je, ker bi morala po mnenju dela vlade Slovenija svoje zahteve postaviti bolj smelo. Tako je vlada pripravila nekoliko popravljen predlog spora, s čimer pa se zunanji minister Karl Erjavec ni strinjal.

Končno odločitev je nato vlada prepustila državnemu zboru, ki je na ponedeljkovi izredni zaprti seji podprl prvotni predlog projektne skupine MZZ-ja. Dodal pa je sklep, ki opredeljuje, kaj Slovenija pričakuje od arbitraže.

Sklep opredeljuje pričakovanja Slovenije
Sklep, ki ga je predtem sprejel odbor DZ-ja za zunanjo politiko, pravi, da je naloga arbitražnega sodišča določiti ozemeljski stik teritorialnega morja Slovenije z odprtim morjem, kakršno koli odločitev sodišča, ki ne bo zagotovila takega stika, pa bo za Slovenijo v nasprotju z mandatom arbitražnega sodišča. Celoten slovenski memorandum naj bi sicer obsegal več sto strani besedila in zemljevidov ter 800 strani prilog.