Zunanji minister Karl Erjavec ne ve, od kod je
Zunanji minister Karl Erjavec ne ve, od kod je "priletel" predlog vlade za memorandum o arbitraži s Hrvaško. Foto: BoBo

Hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić je povedala, da je Hrvaška pripravila "prvovrsten" memorandum za arbitražo, ki ga bo v Haag poslala "rade volje in pravočasno". Zapletov s slovenskim memorandumom ni želela komentirati.

V središču pozornosti memorandum

Zunanji minister Karl Erjavec je izrazil zadovoljstvo, "ker je stroka zmagala nad politiko", premier Janez Janša pa po seji ni dajal izjav.
Po seji odbora (OZP), je njegov predsednik Jožef Horvat prebral sklep, da
Slovenija od arbitražnega sodišča pričakuje, da bo sodišče ohranilo stik Slovenije z odprtim morjem. Kakršno koli drugačno odločitev bo država štela v nasprotju z mandatom arbitražnega sodišča, je še dejal. Ob 14. uri je na zaprti seji o memorandumu začel razpravljati tudi DZ.

V zvezi z memorandumom se je oglasil tudi predsednik republike Borut Pahor. Pričakuje, da bo Slovenija memorandum v "realnem času" poslala v Haag. Pahor meni, da to Slovenijo razbremenjuje "diskusije, ki je bila zelo aktualna v zadnjih dneh", zelo pomembno pa je, da slovenska zunanja politika sedaj "govori z enim glasom".

Od kod je "priletel" predlog, zunanji minister ne ve
Pred sejo odbora je Erjavec menil, da je predlog memoranduma za arbitražo o meji s Hrvaško, t. i. predlog A1, ki ga je potrdila vlada, škodljiv za slovenske interese, ker ga je težko argumentirati. "Treba je vedeti, da bo arbitražno sodišče presojalo po mednarodnem pravu, in zato je treba imeti prave argumente," je dejal Erjavec.

Erjavec ne ve, kdo je pripravil nov predlog, ki je, kot je dejal, v petek "priletel" na sejo vlade, domneva pa, da so ga pripravili "tisti, ki se zbirajo okoli Zavoda 25. junij". Poudaril je, da zunanje ministrstvo (MZZ) tega predloga ni pripravilo in ga tudi ne bo zagovarjalo. Ponovil je, da je predlog ministrstva strokoven in pripravljen tako, da bo Slovenija dosegla prost dostop do odprtega morja.

Predlog MZZ-ja podpirajo mednarodni odvetniki
"Mednarodni odvetniki, ki smo jih najeli, popolnoma stojijo za predlogom, ki ga je pripravilo zunanje ministrstvo," je poudaril in izrazil upanje, da bo v DZ-ju toliko treznosti, da bo sprejet predlog zunanjega ministrstva.

Vlada preložila odločanje na DZ
Vlada se je v petek namreč odločila, da se bosta memorandum in predlog predmeta spora obravnavala v DZ-ju, saj ni potrdila predlogov MZZ-ja. Poslanci imajo na izbiro izvirni predlog, ki ga je pripravila projektna skupina MZZ-ja, in dopolnjeni predlog predmeta spora. Kot je dejal predsednik vlade Janez Janša, ki je predlog MZZ-ja označil za slabo pripravljenega, bo DZ tisti, ki bo odločil, kakšno besedilo bo Slovenija poslala arbitražnemu sodišču.

Vlada se je za to odločila, čeprav je OZP že prejšnji torek ocenil, da je predlog ministrstva o predmetu spora primeren. V opozicijskih PS-ju in SD-ju so ob tem ocenili, da seja DZ-ja ni potrebna, saj je po arbitražnem sporazumu odgovornost vlade, da sprejme memorandum.

Hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić je povedala, da je Hrvaška pripravila "prvovrsten" memorandum za arbitražo, ki ga bo v Haag poslala "rade volje in pravočasno". Zapletov s slovenskim memorandumom ni želela komentirati.

V središču pozornosti memorandum