Agencija Standard & Poor's je znižala bonitetno oceno Italije, ki tako sledi Španiji, Irski, Grčiji, Portugalski in Cipru. Foto: EPA
Agencija Standard & Poor's je znižala bonitetno oceno Italije, ki tako sledi Španiji, Irski, Grčiji, Portugalski in Cipru. Foto: EPA
Silvio Berlusconi
Italijanski premier Silvio Berlusconi je povedal, da ocena bonitetne hiše ne temelji na realnih ocenah. Foto: EPA
Nižja bonitetna ocena Italije

Standard & Poor's je bonitetno oceno znižal za eno stopnjo z A+/A-1+ na A/A-1, znižala pa je tudi njene negativne smernice, ob tem pa so zapisali, da so napovedi za državo izjemno negativne ter da bo italijanska vlada zaradi nizke gospodarske rasti in šibke politične podpore težko uresničila načrtovani varčevalni program in uredila svoje finance.

V agenciji so zapisali tudi, da bodo nižje zunanje povpraševanje in začrtani varčevalni ukrepi vlade gospodarsko rast Italije povečali za manj, kot je agencija predvidela maja, ter opozorili, da bo država težko dosegla zastavljene fiskalne cilje.

Nov udarec evrskemu območju
Italija tako sledi drugim državam evrskega območja, Španiji, Irski, Grčiji, Portugalski in Cipru, ki so jim bonitetne agencije letos že znižale oceno, prvič v zgodovini pa je Standard & Poor's znižal tudi bonitetno oceno ZDA. Zadnja poteza agencije Standard & Poor's bo zagotovo še poglobila negotovosti v Evropski uniji in območju skupne evropske valute.

Italija ima drugi največji dolg v Evropski uniji, stroški tega dolga pa so v zadnjih tednih le še naraščali, saj so posojilodajalci postali nervozni zaradi nesposobnosti odplačevanja dolgov. Znižanje ocene bo po vsej verjetnosti še povečalo stroške zadolževanje Italije.

"Manj ko je denarja, hujša je kriza"
"Slabša ocena prihaja prav v času, ko so svetovni gospodarski trgi na robu, ko čakajo na morebitni bankrot Grčije ter na neslutene posledice le-tega v finančnem sistemu," je za BBC povedal Carl Weinberg iz High Frequency Economics in dodal, da bo novica zagotovo pretresla investitorje.

Tudi Marc Lansonneur iz Societe General je prepričan, da bo imelo znižanje ocene velike posledice za svetovne trge. "Če ni zaupanja v sistem, je mogoče vse. Manj denarja ko je na razpolago za evropske države, hujša je kriza. S takimi dogodki se kriza hrani in stopnjuje," je povedal.

Novica je že vplivala na svetovne borze. Na azijskih trgih se je vrednost evra v primerjavi z jenom in dolarjem že znižala.

Berlusconi: Ocena temelji na poročanju medijev, ne na realnosti
Italijanski premier Silvio Berlusconi, ki se bo po znižanju ocene zagotovo moral spopasti z novimi pozivi k odstopu, se je že odzval na znižanje bonitetne ocene in dejal, da ocene agencije Standard & Poor's izhajajo predvsem iz medijev, ne iz realnih razmer ter da so na oceno vplivala politična prepričanja. Ob tem je zagotovil, da je Italija že sprejela potrebne ukrepe za uravnoteženje proračuna in povečanje gospodarske rasti.

Nižja bonitetna ocena Italije