V neformalnih pogovorih so nekateri v vodstvu Viatorja & Vektorja dejali, da bi morebitno ponudbo Kada, da TVM odkupi za en evro, sprejeli z odprtimi rokami. Foto: MMC RTV SLO
V neformalnih pogovorih so nekateri v vodstvu Viatorja & Vektorja dejali, da bi morebitno ponudbo Kada, da TVM odkupi za en evro, sprejeli z odprtimi rokami. Foto: MMC RTV SLO

Okoli 140 delavcev v Tovarni vozil Maribor namreč že od začetka januarja stavka, ker vodstvo družbe zaostaja z izplačilom obveznosti, poleg tega pa terjajo tudi odgovore o prihodnosti družbe. Vodja stavkovnega odbora Franjo Trojner je po sestanku povedal, da so Kadu, ki ima sicer v lasti nekaj več kot dva odstotka družbe, predstavili proizvodni program in razvojne možnosti, spomnil pa je tudi na idejo izpred dveh mesecev, da bi bil Kad morda pripravljen prevzeti tovarno, če bi jo bil Viator & Vektor pripravljen prodati za en evro.

Sklenili so, da bo Kad že v petek stopil v stik z lastnikom Zdenkom Pavčkom in se pozanimal, ali taka možnost obstaja. Če bi dosegli načelen dogovor, bi Kad nato preučil možnosti dejanskega prevzema tovarne, je dejal Trojner.

Delavci bodo zdaj stavkali doma
Pri tem je opozoril, da se Pavček o tem še ni izrekel, od Kada pa tudi ni prejel nobene konkretne ponudbe. So pa nekateri v vodstvu Viatorja & Vektorja v neformalnih pogovorih dejali, da bi tako ponudbo, če bi prišla, zgrabili z odprtimi rokami, je še povedal Trojner.

So pa stavkajoči delavci v sredo vendarle prejeli poplačano razliko med decembrsko akontacijo novembrske plače in dejansko plačo, prejeli so tudi jubilejne plače, za četrtek pa so obljubili tudi plačilo šolnin delavcem. Neporavnanih ostaja okoli 300 evrov lanskega regresa in decembrska plača. Za to je direktor Janez Lipuš pisno sporočil, da ne ve, kdaj bo poplačana, kar se delavcem zdi nesprejemljivo. Trojner je pojasnil, da nimajo več denarja za preživetje, zato so se odločili, da bodo stavko od petka naprej izvajali na domovih, v tovarni pa bosta navzoča le stavkovni odbor in svet delavcev.