Borzni komentar
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.1 od 19 glasov Ocenite to novico!
Dow Jones, ki vključuje 30 delnic največjih ameriških korporacij, je zadnji teden pridobil 112 točk oziroma pol odstotka. V petek je pri 21.384 točkah postavil rekordno vrednost. Letos je Dow pridobil dobrih osem odstotkov. Foto: Reuters
Delnice Zavarovalnice Triglav so se od ponedeljka do petka pocenile za devet odstotkov, saj kupci niso več upravičeni do dividende. Ta je najvišja med vsemi blue-čipi, donosnost je kar desetodstotna. Foto: BoBo
Sydney
Avstralska gospodarska rast je bila v prvem letošnjem četrtletju 0,3-odstotna, kar pomeni, da država tam spodaj že 103 četrtletja zapored oziroma 26 let ne pozna recesije. Vse od leta 1991 se namreč ni zgodilo, da bi v Avstraliji BDP padel dve četrtletji zapored. Foto: EPA
Frankfurtski delniški indeks DAX30 je v torek pri 12.921 točkah postavil rekordno vrednost, teden pa je končal pri 12.752 točkah oziroma pol odstotka v minusu. Foto: EPA

Dodaj v

Delničarji Krke čakajo odgovore na neprijetna vprašanja

Tedenski pregled dogajanja na finančnih trgih
18. junij 2017 ob 06:50
Ljubljana - MMC RTV SLO

Wall Street je tudi zadnji teden postavljal rekorde, medtem ko je nafta zdrsnila najnižje po novembru, tako da bo v torek gorivo v Sloveniji spet precej cenejše.

Pregled tedenskega dogajanja na finančnih trgih začenjamo na Ljubljanski borzi, kjer je indeks SBITOP izgubil odstotek. "Padec je predvsem posledica prvega trgovalnega dne brez upravičenja do dividende pri delnici Zavarovalnice Triglav in Pozavarovalnici Sava. Pozavarovalnica Sava je izplačala 0,8 evra bruto dividende, kar pomeni 5,2-odstotno dividendno donosnost. Zavarovalnica Triglav je izplačala večji del dobička in vlagatelje nagradila z 2,5 evra dividende, kar pomeni 10-odstotno dividendno donosnost – najvišjo med družbami na Ljubljanski borzi. Menim, da dolgoročno tako visoka dividenda ni vzdržna, in bojim se, da bodo vlagatelji znižanje dividende v prihodnosti sprejeli negativno," je povedal Domen Granda, analitik pri GBD-ju.

Ciljna cena Krkinih delnic 50 evrov
Podražile so se delnice Telekoma in Krke: "Tečaj se je okrepil v pričakovanju dividende. Delničarji Krke nestrpno pričakujejo skupščino, kjer upajo, da bodo dobili odgovore na vprašanja, kako se bo Krka soočila z zaostrenimi razmerami na trgu, ki znižujejo dobičkonosnost podjetja. S predsednikom uprave se želi v povezavi z novo strategijo sestati tudi SDH, največji lastnik podjetja. Ocenjujem, da s trenutno strategijo Krki ne bo uspelo izboljšati dobičkonosnosti, in posledično vlagateljem svetujem zmanjšanje deleža v podjetju s ciljno ceno 50 evrov."

Pri Intereuropi že vključena prevzemna premija
Tečaj Luke se je zasidral nad 30 evri. "V Luki Koper lahko konec meseca pričakujemo burno skupščino, saj ima podjetje odličen strateški položaj in bi se lahko v prihodnjih letih zelo hitro širilo. Glavna ovira za širitev je, da bi zanjo potrebovala podporo in pomoč ter dovoljenja države pri vzpostavljanju potrebne infrastrukture. Pri delnici Intereurope še vedno odmeva napoved lastnikov s konca maja, da bodo znova začeli prodajni postopek. Delnica Intereurope vztraja pri ceni nad 1,9 evra za delnico in po mojem mnenju je v trenutnem tečaju že vključena prevzemna premija," meni Domen Granda.

Dow Jones (ZDA)

21.384 točk

Nasdaq (ZDA)

6.151
DAX30 (Frankfurt)12.752
Nikkei (Tokio)19.943
SBI TOP (Ljubljana)

784

10-letne am. obvezn.donos: 2,16 %
EUR/USD

1,1187

EUR/CHF

1,0884

bitcoin

2.540 USD

nafta brent47,21 USD
zlato

1.253 USD

euribor (6-mesečni)-0,271 %Izteka se obdobje poceni denarja
Na tujem izstopa nov rekord indeksa Dow Jones. Vlagatelji se očitno niso vznemirjali, ker je Fed v sredo zvišal obrestno mero in napovedal zmanjšanje bilance in še en dvig do konca leta: "Poteza Yellenove je bila razumna in pričakovana. Sama inflacija v ZDA se je sicer kratkoročno znižala, ampak zgolj kratkoročno gibanje inflacije ne sme vplivati na načrt dvigovanja obrestnih mer, saj inflacija pride z zamikom in ameriško gospodarstvo je trenutno v dobri kondiciji, kar kaže nizka stopnja brezposelnosti. V smeri dvigovanja obrestnih mer razmišljajo tudi v evropski centralni banki in obdobje poceni denarja se počasi izteka," je še komentiral naš sogovornik.

Wall Street pridobival četrti teden zapored
Dow Jones je teden končal pri rekordnih 21.384 točkah, kar pomeni polodstotni pribitek na tedenski ravni in četrti zaporedni pozitiven teden. V petek Wall Street nista preveč "zmotila" niti 4,6-odstotna pocenitev delnic trgovskega velikana Wal-Marta (posledica novice, da Amazon za 13,7 milijarde dolarjev kupuje Whole Foods) niti podatek o nižjem zaupanju potrošnikov od napovedi. Že v sredo je razočaral obseg majske trgovine na drobno, ki je na mesečni ravni upadel za 0,3 odstotka, kar je največji zdrs po lanskem januarju.

OPEC vse bolj brezzobi tiger
Cene nafte so četrti teden zapored nazadovale. Največji udarec so doživele v sredo, ko so po objavi presenetljivo višjih ameriških zalog naftnih derivatov zgrmele štiri odstotke navzdol. Pri približno 44,7 dolarja za sod (159 litrov) je lahka nafta dosegla najnižjo točko po novembru. Od konca maja, ko je OPEC za devet mesecev podaljšal dogovor o znižanju proizvodnje, se je cena nafte znižala za več kot dvanajst odstotkov. Dogajanje na terminskih trgih nakazuje, da bi lahko nafta zdrsnila še vsaj za kakšnih deset odstotkov, razen če ne bo OPEC, ki postaja vse bolj brezzobi tiger, odločneje ukrepal in naredil konec svetovni zasičenosti s črnim zlatom. Kakor koli, gorivo bo v torek v Sloveniji spet cenejše.

Tomaž Okorn
Prijavi napako
Komentarji
ZIZITOP
# 18.06.2017 ob 08:42
Krko zelo cenim in spoštujem, a vodstvo ni več primerno za današnji čas. Poleg tega, da eni umirajo od dela je kopica nedelavcev v firmi. Če bi se znali znebiti teh nekaj sto ali celo tisoč, bi delnica poskočila, še bolj pa, če bi slabi odnosi v firmi, ki se slabšajo zadnjih deset let, obrnili trend in bi produktivnost poskočila.
Kmet vidi stvari, ki jih finančniki ne.
politik kritik
# 18.06.2017 ob 07:35
"Opec vse bolj brezzzobi tiger"

V naslednjih letih bo precej zanimivo opazovati kaj se bo dogajalo z državami odvisnimi od nafte. Zalivske države, Rusija, Afrika.... Tu bodo veliki problemi s stabilnostjo. Razen Savdske Arabije nič ne vem, da bi kje naredili kakšno reformo, da se počasi odstavijo od prihodkov od nafte.
COP
# 18.06.2017 ob 07:29
Lepo, da nafta pada. Tako bomo Evropejci imeli več denarja za zapravljanje in dopuste, Rusi, Saudijci in ostali, ki jih financiramo, pa bodo morali bolj poprijeti za delo. Odlično!
zapelo
# 18.06.2017 ob 07:47
Stene balončka so že zelo tanke
veza
# 18.06.2017 ob 07:38
Obeta se nam vroče poletje ( temperaturno) in potem še bolj vroča jesen (gospodarsko-politična), ko se bo na svetu in v soseščini marsikaj zgodilo, posledice bomo čutili tudi mi!
miro303
# 18.06.2017 ob 08:14
Napetost pred strmoglavljenjem nerealnih, prenapihnjenih cen delnic se bliža. Kljub temu da na borzah cene delnic (še) rastejo, se čuti med vlagatelji nekakšna nervoza. Ampak pohlep dela svoje. Toda!, največji vlagatelji že pridno prodajajo delniške naložbe in preračunavajo koliko so zaslužli. Vedno je tako in je logično, da če na eni strani nekdo zasluži, mora nujno na drugi strani nekdo zgubit. V primeru naložbe v delnice, pa vedno, in to res vedno, zgubijo mali vlagatelji in še sploh fizične osebe z minimalnimi vložki. Saj tisti največji vlagatelji določajo smer gibanja cen delnic. Ampak večine malih vlagateljev to dejstvo ne gane, ali pa sploh ne razumejo, zato ker sledijo svojim željam po lahkem zaslužku.
aless70
# 18.06.2017 ob 09:46
@ovlis
Kar se tiče goriva,se nič veselit,bo Cerar in njegova PAMETNA ekipa , raje dvignila trošarino.


Zakaj podtikaš??
Cerar za svojo vlado nikoli ni rekel, da je pametna.
Oni so ETIČNI in MORALNI! :-)
.
No to vlado si bomo, med drugim, zapomnili tudi po tem, da imamo gorivo spet dražje, kot pri sosedih. Ker smo država, ki jo vsako vozilo lahko prevozi brez točenja goriva, bo me res zanimali podatki MF in sicer:
- nižja trošarina>več prodanega goriva tranzitnim potnikom>prihodek v proračun ??? €
- višja trošarina>manj prodanega goriva tranzitnim potnikom>prihodek v proračun ??? €.

Prosim!
dejč
# 18.06.2017 ob 10:53
SDH je lačen
veza
# 18.06.2017 ob 15:51
aless70
# 18.06.2017 ob 09:46

No to vlado si bomo, med drugim, zapomnili tudi po tem, da imamo gorivo spet dražje, kot pri sosedih

imaš podatke, kolikor gledam, veliko Italijanov tanka pri nas, mi nikoli pri njih, kamioni pa tankajo tam, kjer jim vodstvo firme določi, kjer imajo dogovorjene popuste in podobno!
smr3k4
# 18.06.2017 ob 10:45
Ne mi lomastiti po Krki!
ovlis
# 18.06.2017 ob 07:28
Kar se tiče goriva,se nič veselit,bo Cerar in njegova PAMETNA ekipa , raje dvignila trošarino.
itak
# 18.06.2017 ob 09:53
Pred zavarovalnico Triglav so tezki casi ...
a123b
# 18.06.2017 ob 09:00
Briga me za krko, delajo placibo zdravila, zaposlitev pri njih dobiš pa samo na podlagi vez.
Prej jih prodajo boljše bo.
gusztav
# 18.06.2017 ob 21:24
@ZIZITOP et co....

Lepo da spoštuješ Krko, v ostalem se pa motiš. Krka je naša edina multinacionalka in v teh veljajo malo drugačna pravila. Normalno je, da se "v centrali" na udobnih delovnih mestih znajdejo nepotisti lastnikov, pa tudi recimo nagrajeni iz posameznih filial in še kdo, centrala skrbi za organsko rast, profit pa se dela v filialah. Prej bi lahko očitali vodtsvu Krke pomanjkanje občutka za finančne mahinacije - izogibanje davkom kot pa teh nekaj sto lenob.

Drugače pa itak novica, kreirana za namerno škodo ceni delnice - se bojim da se bo poznalo že jutri - v nekogaršnjem interesu. Ali kot je napisal dejč: SDH - Lakom - lačen.
apollo11
# 18.06.2017 ob 10:09
Krka v bistvu ni državna firma, čeprav ima država svoje deleže preko SDH in Kapitalske družbe. Glavni lastniki Krke so predvsem bivši zaposleni in krog in familije okrog njih. Obvladujejo 40% firme in so največji lastniki. Tako da govriti o tem da je Krka državno podjetje je napačno.

Zavaovalnica Triglav je močno podjetje, je pa res da hrvati skačejo in lobirajo že več let okoli zavarovalnice in želijo postati player v Zavarovalnici Triglav.
Komentar dogajanja na Ljubljan ...
link
Bitcoin pred soočenjem s "smrtnim križem"
248
18. marec 2018 ob 06:38 Na Wall Streetu je bil zadnji teden zaradi nepredvidljivega Donalda Trumpa negativen, spet pa so močno padle kriptovalute, bitcoin za dobrih 10 odstotkov, ripple celo za 25. Po Facebooku se je tudi ...
Več novic ...
Kazalo