Zaradi milijardne izgube, povezane zlasti z računovodskimi nepravilnostmi pri prevzemu proizvajalca programske opreme Autonomy Corporation, so se delnice Hewlett-Packarda v torek pocenile kar za 12 odstotkov. HP-jeva tržna kapitalizacija zdaj znaša le 23 milijard dolarjev, medtem ko je bila še pred dvema letoma okrog sto milijard. Foto: EPA
Zaradi milijardne izgube, povezane zlasti z računovodskimi nepravilnostmi pri prevzemu proizvajalca programske opreme Autonomy Corporation, so se delnice Hewlett-Packarda v torek pocenile kar za 12 odstotkov. HP-jeva tržna kapitalizacija zdaj znaša le 23 milijard dolarjev, medtem ko je bila še pred dvema letoma okrog sto milijard. Foto: EPA
Tokijski delniški indeks Nikkei (9.222 točk) je v sredo pridobil skoraj odstotek. Japonski izvoz je oktobra peti mesec zapored padel (za 6,5 odstotka), kar je nov znak, da tretje največje gospodarstvo sveta drsi v recesijo. Zaradi spora glede otokov v Vzhodnokitajskem morju je bil izvoz na najpomembnejše kitajsko tržišče nižji za 11,6 odstotka v primerjavi z lanskim oktobrom, pri čemer je izvoz avtomobilov strmoglavil za neverjetnih 82 odstotkov. Foto: EPA

S Krkinimi delnicami je bilo za 500 tisoč, s Petrolovimi pa za 100 tisoč evrov prometa. S Krko so se najvišji posli sklepali pri 47 evrih, s Petrolom pri 215,1. Delnice Nove KBM so se pocenile četrtič zapored in so na dvomesečnem dnu. Najnižji med 15 sklenjenimi posli so se sklepali pri 1,17 evra. Indeks SBI TOP se je zvišal za dober odstotek. Veseli tudi, da se je donos slovenske 10-letne obveznice občutno znižal, in sicer za 26 bazičnih točk, na 5,54 odstotka.

Tečaji delnic na Lj. borzi (21. november):

GORENJE

+2,44 %

4,20 EUR

MERCATOR

+2,20 %

114,00

LUKA KOPER

+1,89 %

7,49

TELEKOM

+1,38 %

81,10

PETROL

+1,32 %

215,00

KRKA

+0,43 %

47,00

ZAV. TRIGLAV

+0,06 %

15,40

NOVA KBM

-1,72 %

1,199



Oktobra rast zanimanja za delniške sklade
Slovenski vzajemni skladi so konec oktobra gospodarili z 1,84 milijarde evrov sredstev. Opaziti je bilo povečane prilive v delniške vzajemne sklade, kjer se je število vlagateljev povečalo za 604. "Večji interes je deloma posledica letošnjih solidnih donosnosti na razvitih kapitalskih trgih in jesenske rasti slovenskega delniškega trga. Naložbene odločitve slovenskih vlagateljev so namreč še vedno močno osredotočene na gibanje Ljubljanske borze," je povedal vodja oddelka za trženje in prodajo v NLB Skladih Blaž Bračič.

Leta 2012 več vlagateljev le v obvezniških skladih
Kljub določenim spodubnim gibanjem v oktobru bo, kot kaže, leto 2012 slabo za upravljalce premoženja. Število vlagateljev v vzajemnih skladih se je znižalo za 15.876. Odlive sredstev so imele vse skupine vzajemnih skladov, z izjemo skupine obvezniški, v kateri se je kot edini za 590 povečalo število vlagateljev. Najbolj se je število vlagateljev znižalo v delniških vzajemnih skladih (za 11.465), največ odlivov pa so letos zabeležili mešani vzajemni skladi, iz katerih je bilo izplačanih za 43,713 milijona evrov sredstev več kot vplačanih.

Finančne krivulje na Valu 202:

Večina evropskih protestnikov ne sprejema resnice, da je konec države, kot smo jo poznali: da bi skrbela za posameznika od rojstva do smrti.


Bernanke ustavil rast na Wall Streetu
Po dveh izrazito pozitivnih dnevih se je Wall Street v torek ustavil, potem ko je predsednik Zveznih rezerv Ben Bernanke opozoril, da Fed ne bo mogel preprečiti nevarnosti padca ameriškega gospodarstva v novo recesijo, če v Washingtonu do 1. januarja ne bo kompromisa glede davčnega prepada. Dow Jones (12.788 točk) je izgubil sedem točk. Največje razočaranje je bil Hewlett-Packard. Delnice so padle za 12 odstotkov in dosegle 10-letno dno. HP je imel v zadnjem četrtletju visoko izgubo, kar je predvsem posledica petmilijardne slabitve zaradi napačnega prikazovanja računovodskih podatkov po prevzemu družbe Autonomy Corporation.

Za evro 1,28 dolarja, nafta brent pri 111 dolarjih
Za 13 odstotkov so strmoglavile delnice trgovca sodobne elektronike, podjetja Best Buy, ki je imel v tretjem četrletju 13 milijonov dolarjev izgube in je tudi znižal oceno celoletnega dobička. Na negotovost vlagateljev je vplivala tudi odločitev bonitetne agencije Moody's, da Franciji vzame najboljšo bonitetno oceno trojni A. V ospredju je tudi Grčija, ki čaka na nov obrok pomoči. Na vodilnih evropskih borzah je bilo sredino dopoldne mirno. Frankfurtski DAX30 (7.180 točk), ki je ta teden poskočil že za več kot tri odstotke, je bil ob 13. uri malenkost nad izhodiščem. Vrednost evra je 1,28 dolarja, cena nafte vrste brent pa okrog 111 dolarjev.