Borzni komentar
Dow Jones je v torek nov zgodovinski mejnik pomaknil na 25.439 točk. Med elitno trideseterico delnic so se najbolj, za dobra dva odstotka, podražile Boeingove, na negativni strani pa je izstopal zdrs Intelovih delnic. Foto: Reuters
Potem ko je lani januarja kazalo, da bo dolar v primerjavi z evrom dosegel pariteto, se je obrnilo drugače. Dolar je začel izgubljati, tako da je evro trenutno vreden okrog 1,19 dolarja. Pri Goldman Sachsu napovedujejo, da bo ameriška valuta letos še izgubljala vrednost. Foto: Reuters

Dodaj v

Dogecoin: šala, vredna dve milijardi dolarjev

Novi rekordi v New Yorku, nafta blizu 70 dolarjem
10. januar 2018 ob 08:44
Ljubljana - MMC RTV SLO

Optimizem na delniških trgih ne pojenja. Wall Street dosega sveže rekorde, draži se nafta, nič kaj dobri pa niso obeti za ameriški dolar.

Osrednja borza v New Yorku (NYSE) letos še ne pozna negativnega dneva, indeksu S&P 500 pa v prvih šestih dneh leta že 31 let ni uspel takšen prirastek kot letos, ko se je zvišal že za dobre tri odstotke. Podobno je v Evropi. Frankfurtski DAX30 (13.385 točk) se je včeraj na sto točk približal rekordu. Nafta brent je pri 69 dolarjih za 159-litrski sod na skoraj triletnem vrhu. Podatki kažejo, da se članice Opeca popolnoma držijo zavez o znižanju proizvodnje, nekatere države načrpajo celo manj od dogovora, s čimer s trga počasi res izginja presežna ponudba.

Brezposelnost v evroobmočju na devetletnem dnu
Gospodarski podatki ostajajo spodbudni. Brezposelnost v območju evra je novembra pri 8,7 odstotka dosegla najnižjo raven v zadnjih devetih letih. Brez dela je bilo 14.263 milijona ljudi. Najvišja brezposelnost je v Grčiji (20,5) in Španiji (16,7), medtem ko je brezposelnost v Nemčiji le 3,6-odstotna. Nemčija se lahko pohvali tudi s kar 3,4-odstotno novembrsko rastjo industrijske proizvodnje, kar je največja rast po septembru 2009. Evro se včeraj vseeno ni okrepil, vreden je bil okrog 1,193 dolarja.

Niti Fed ne more pomagati dolarju
Analitiki pri banki Goldman Sachs menijo, da bo dolar podobno kot lani, ko se je njegova vrednost znižala za okrog deset odstotkov, med poraženci letošnjega valutnega trgovanja, in to čeprav utegne ameriška centralna banka kar štirikrat zvišati ključno obrestno mero, kar bi v teoriji moralo biti pozitivno za dolar. A "težava" je v tem, da tudi preostale centralne banke postopno normalizirajo denarno politiko, analitiki pa kot dolarju nenaklonjeno omenjajo tudi politiko Donalda Trumpa.

Tečaji delnic na Ljubljanski borzi 9. januarja:


SAVA RE

+2,50 %

16,40 EUR
LUKA KOPER

+0,99 %

30,50
PETROL+0,87 %348,00
KRKA+0,70 %57,20
GORENJE

+0,39 %

5,14
ZAV. TRIGLAV

+0,33 %

30,00
TELEKOM-0,93 %85,20
INTEREUROPA

-2,88 %

2,02

SunContract v nebo
Bitcoin je ta teden spet pod pritiskom, njegova cena je včeraj zdrsnila na 14 tisoč dolarjev, tako da ima bitcoin spet rekordno nizek delež (tretjinski) v tržnem kolaču vseh kriptovalut, medtem ko so nekatere kriptovalute z vrednostjo manj kot en dolar močno porasle. Omenimo predvsem slovensko platformo za trgovanje z energijo SunContract. Kdor je poleti sodeloval v kampanji zbiranja sredstev (ICO), je mastno zaslužil, saj je en kovanec vreden že več kot 0,60 dolarja. Tudi viberate gre po podobni poti. Potem ko je bila njegova vrednost kar nekaj tednov le okrog 0,15 dolarja, je zdaj vreden 0,70 dolarja.

Je pričakovati vsaj dvakrat višjo ceno ethra?
Pritoževati se ne smejo niti tisti, ki stavijo na ethereum, saj je vreden 1.200 dolarjev. V zadnjem tednu je njegova vrednost poskočila za skoraj 40 odstotkov. Soustanovitelj ethereuma Steven Nerayoff je prepričan, da ima kriptovaluta ethereum lepo prihodnost, saj je zanimanje industrije za to tehnologijo veliko (prednost ethereuma je v tem, da vključuje pametne pogodbe in da je transakcija veliko hitrejša kot pri bitcoinu), v pripravi pa je veliko več projektov kot lani. Po Nerayoffovem mnenju bi vse to lahko pripeljalo do dvakrat ali celo trikrat višje vrednosti druge največje kriptovalute, katere tržna kapitalizacija trenutno dosega 120 milijard dolarjev.

Kapitalizacija dogecoina dosegla dve milijardi
Veliko pozornosti je v zadnjem času vzbudil alt kovanec dogecoin, ki ima v logotipu prikupnega psa japonske pasme šiba inu. Gre za kriptovaluto, ki je leta 2013 nastala kot parodija na bitcoin, njena vrednost pa je v zadnjem času podivjala, tako da je tržna kapitalizacija presegla dve milijardi dolarjev, kar je skoraj toliko, kot znaša tržna vrednost novomeške Krke. Oglasil se je eden od "očetov" dogecoina Jackson Palmer, ki je sicer ekipo zapustil leta 2015. Vrtoglavi rasti se samo čudi in poudarja, da programska oprema pri projektu, ki je v ozadju dogecoina, ni bila posodobljena že več kot dve leti. Prepričan je tudi, da je celoten trg kriptovalut v balonu, ki se bo razpočil.

Tomaž Okorn
Prijavi napako
Komentarji
Matej*.*
# 10.01.2018 ob 08:53
Ko preberes zadnji odstavek ti stvari v tem svetu niso vec jasne... Ena 2 leti neposodobljena parodija vredna kot krka...
Guinness
# 10.01.2018 ob 09:03
Macron coin je se boljsi: https://coinmarketcap.com/currencies/mac
ron/

Na trgu je veliko kovancev, ki so "kar nekaj" ali prevare, ki upam, da se bodo zaceli pocasi izlocat, ker mecejo slabo luc na nekatere zelo dobre projetke, ki se razvijajo,
Yeah sure
# 10.01.2018 ob 10:07
Eno vprašanje...a kdo ve kako in kaj z ripple...je čas za nakup ali še malo počakamo??

Heh, če bi bil človk vedež, ne bi bil revež! :)
Wolfy
# 10.01.2018 ob 11:03
@tuintam

Kolikor vem davka na trgovanje s kripto za fizicne osebe ni. Gre za t.i. capital gains (isto kot forex). Davek placas samo ce imas registrirano dejavnost. Ce pa kripto uporabljas za nakupe pa itak placas ddv na storitev ob placilu.

Naj me kdo popravi ce se motim.
Wolfy
# 10.01.2018 ob 10:34
@nuLanuLa

BitStamp ne prodaja megle in obljub ampak samo omogoca trgovanje (ponuja storitev). Ce gres v trgovino in kupis zanic pir te ni nategnila trgovina ampak proizvajalec.
Geres*
# 10.01.2018 ob 09:05
Guinness:
kateri pa so zelo dobri projekti? Na osnovi česa to sploh ocenjuješ? Za tiste, ki bi se želeli malo seznaniti s kripto svetom, ali morda lahko predlagaš kakšno stran/članke za učenje?

Hvala!
hepimen
# 10.01.2018 ob 11:59
Http je tudi balon. Ko bodo internetni uporabniki množično nehali hoditi na spletne strani, bo počil...

/sarc off
JackAce
# 10.01.2018 ob 09:09
To z Dogecoinom je primer, da folk dere v kriptosvet in popolnoma nekritično kupuje vse za kar reče sosed. Za take lenuhe, ki se jim ne da niti prebrat kaj kupujejo pa na žalost ni pomoči in se bodo res zelo opekli.
Trenutno je trg tak, da omogoča popravne izpite za take idiotizme, ampak to ne bo šlo v nedogled.
ps11
# 10.01.2018 ob 10:19
Ljudje, Dogecoin je res smešno ime in smešna zgodba na čem je nastalo. Ampak tehnologija tega kovanca omogoča zelo dober spletni prenos podatkov in zato bo Dogecoin še zelo rastel. Vsekakor raskirajte 100 eur in pustite v Dogecoin do drugega leta, ko bo pristal na Luni. Za sto eurov biti bogataš, zakaj pa ne. Kaj pa ostale valute, a res verjamete, da so firme, ki jih sestavljajo praktično študenti in imajo v pisarnah jakuzije, igrišča, strelišča, viseče mreže, da so te firme vredne toliko kot Krka? To vse je napihnjen balon, ki bo seveda zelo počil, celoten kriptotrg. Ampak do bridkega konca je še časa, do takrat pa špekulirajmo in se mastimo! Vsaka generacija je izkoristila nek bonbon, eni jazbinškov zakon, mi imamo pač to. Nekaj časa je še ostalo, trenutno je sicer dober čas za vstop...
PONOS
# 10.01.2018 ob 10:35
nulaNula
Sigurno največji zasluškarji med zlato mrzlico niso bili lovci na zlato ampak trgovine ki so prodajali opremo , gostilne ter javne hiše.
Radoveden
# 10.01.2018 ob 10:25
@skoro84,
Eno vprašanje...a kdo ve kako in kaj z ripple...je čas za nakup ali še malo počakamo??

ti samo kupuj. to je MMC. tu smo vsi pametni. če slučajno ne bo pametni nasvet, pridi nazaj, potoži, te bomo potolažili. mogoče bo kdo pametoval, da ti je čisto prav, ampak se ni treba sekirat zaradi takih. bomo mi prevzeli krivdo za svetovanje, če bo napačno.
PONOS
# 10.01.2018 ob 09:54
dogecoin je povedal vse o tem fugaziju...gluparija.Petrodolar pada prihaja petroyuan.Ko petrodolar pade je začetek konca ameriškega imperija in rodil se bo korpohegemonija. Center bo Jeruzalem.
marko28
# 10.01.2018 ob 09:44
Po kitajskem horoskopu je leto 2018 - leto psa. Tako da, kdor je za zaslužek naj vloži v Doge coin in ne palamudi neumnosti. Doge coin je zakon!
hepimen
# 10.01.2018 ob 11:53
sej ethereum tudi ni. prejšnji teden je bil ripple ali stellar. počakaj še en teden.

Ti sploh ne veš, o čem govoriš, ampak rad pa pametuješ o trdih pristankih. Ethereum je dejansko osnova za večino ERC 20 žetonov, katerih je okoli 90% ali več, medtem ko je Ripple zgolj malo rastel, zdaj bo pa malo padel.

A to, da je nekdo v kripto vložil npr. jurja, jih že pobral ven deset in mu jih je v po vaše t.i. abstraktnem svetu ostalo vsaj še ene dvajset jurjev za plemenitenje, je zate dovolj trden pristanek v realo? Pa če v trenutku pisanje vse propade, je zaslužil 1000% svojega jurja.

Vsi pametovalci realnega sveta sklepate, da so vsi vlagatelji v kripto samo butaste ovce, ki po možnosti vzamejo kredit, kupijo bitcoin za 20 jurjev in se zdaj tolčejo po glavi, ker je bitcoin vreden samo še 15?
nuLanuLa
# 10.01.2018 ob 10:30
Megla gor megla dol. BitStamp fanta imata na svoji borzi kakšnen dan po 800 milijonov prometa. Ob le 0,25% proviziji to pomeni, da zaslužita 2 milijona na dan. Ni slabo, za prodajat meglo in obljube :)
Gastrbajtr
# 10.01.2018 ob 10:08
@Geres*

Danes zvečer ob 20h si lahko ogledaš en webinar o kriptovalutah in blockchainu. Za začetek bo najbrž v redu, da ti razjasne nekatere pojme.

https://neodvisnost.si/webinarji-kriptovalute-prijava/
Yeah sure
# 10.01.2018 ob 10:06
Zabavno mi je brati, kako nekateri histerično kritizirate trgovanje s kriptovalutami. Pa saj to ni obvezno, vsak se to lahko ali gre ali ne! Sam tudi ne zahajam v igralnice (podobna "igra"), pa ne kritiziram te zabave.
FireBurn
# 10.01.2018 ob 14:06
Nekatere vidim, da matra, ker ne znajo vložiti in biti del tega, pa potem raje kritizirajo zadevo o kateri nimajo blage veze. V službi, so mi tudi vsi govorili, da sem butelj, ko sem vlagal v tole zadevo kakšno leto nazaj, sedaj pa vsi v vrsti pa prosijo, če jim lahko pomagam odpreti račun.
Seveda pomagam, ampak 20% profita bom jaz pobral.
simonc27
# 10.01.2018 ob 11:17
Saj je Facebook tudi šala in koliko je vreden?!
hepimen
# 10.01.2018 ob 10:56
Kripto je takole...

Lahko greste v Gardaland in se zgražate, kako si množica upa iti na vlak smrti, je ja nevarno.
Lahko greste na vlak smrti tudi vi in se nafilate z adrenalinom.
Lahko se pa ravno takrat, ko ste vi na vlaku, le-ta dejansko opruši.

Zdaj pa le urno pripišite verjetnost tem dogodkom.
Gastrbajtr
# 10.01.2018 ob 10:54
@Geres*

Na Slo-tech forumu tudi včasih kaj pametnega izveš. Ampak samo včasih. :-)
Forum je v redu za spremljanje trenutnih "trendov" in ker lahko kaj vprašaš in takoj dobiš odgovor.

https://slo-tech.com/forum/t702172/18899
nuLanuLa
# 10.01.2018 ob 10:27
@PONOS - mislim, da ne. Veliko kriptovalut ima uporabno vrednost. Meni se zdijo predvsem alternativa SWIFTU in dragim bančnim transakcijam, ki so v dobi internetna absurdne. Prav tako bi se lahko izignili povizij, ki jih banke zaračunavajo pri plačevanju s karticami. Pred leti so bile mikrotransakcije nemogoče, ker je bil njihov strošek prevelik. Nekatere kriotovalute obljubljajo 0% provizije pri transakcijah. Če bi vlade in lokalne oblasti razumele to reč, bi lahko izdale lastne kriotovalute in pospešile lokalno gospodarstvo. Lahko bi Evropa izdala svojo in poskrbela, da ta ni tako volatilna.

Prej ali slej bomo plačevali s telefoni in ne več s karticami. Zanimivo, da je zaradi slabe infrastrukture, plačevanje s telefoni že dolgo ustaljena praksa v Afriki.
Geres*
# 10.01.2018 ob 10:11
marko28:

Geres*, a za google si že slišal?


Ne boš verjel, včeraj sem ga odkrila! sarcasm off

Tako kot jemljem z rezervo medicinske informacije, pridobljene na internetu (ker vem, da jih ne znam kritično presoditi, saj nisem z medicinskih ali bioloških ved), tako tudi tu sprašujem kateri viri so tisti, ki so bolj kredibilni. Informacij je na tone in seveda pomaga, če te kdo usmeri.
fuckwad
# 10.01.2018 ob 10:04
Sam imam 30 % svojega kripto-portfelja v ETH, 20 v BTC (ta dva sta sicer kao najbolj ziher, a za high reward to ni).
Daleč največji plus pa imamo itak iz alt-alt coinov (shift, oyster pearl, monk, komodo, waves, xtrabyte, ...).
fiston
# 10.01.2018 ob 10:04
Recimo v čem je fora. Te ICO izdajajo start up podjetja. To je nova oblika, recimo bolj enostavna kot kickstarter. Zakaj oni na kickstarterju niso dobili 10 kratno ali več povrnjeno, tukaj pa po čudu ni problem tudi 1000 kratno.
Zdaj če gre za projekt a so po nekem čudu ti projekti postali 10-1000 krat boljši ?
CC
# 10.01.2018 ob 11:55
Ful smešno, ko komentira folk, ki očitno nima pojma... :D Blockchain je protokol, kot npr. http.... še danes marsikdo ne ve kaj je http, uporabljamo pa takorekoč vsi. V razmislek. Svet se bo spet spremenil in to zelo. In trgovanje, špekulacije, nategi... so samo simptomi te spremembe..
hepimen
# 10.01.2018 ob 11:22
Saj je Facebook tudi šala in koliko je vreden?!

Facebook je balon. Razpočil se bo, ko bodo uporabniki začeli brisati svoje profile...

/sarc off
hepimen
# 10.01.2018 ob 10:52
Zanimivo da čas gobcače vedno odplahne

Čudno, da te še ni odplahnilo. Nisi že za pred leti napovedoval padel dolarja in ne vem kaj še vse?
nuLanuLa
# 10.01.2018 ob 10:45
@PONOS - sem ravno preletel tabelo kriptovalut. Vse rdeče razen Etheriuma. Očitno ni več Bitcoin mama in tata na tem področju.
Guinness
# 10.01.2018 ob 09:18
Guinness:
kateri pa so zelo dobri projekti? Na osnovi česa to sploh ocenjuješ? Za tiste, ki bi se želeli malo seznaniti s kripto svetom, ali morda lahko predlagaš kakšno stran/članke za učenje?


Na zacetku se je treba seznanit z osnovami, se seznanit s tem, kar blockchain sploh je. Literature na internetu je ogromno, kolikor sem seznanjen pa obstajajo ze tudi zacetniski tecaji, spletni in fizicni.

Drugace pa na strani https://coinmarketcap.com/ imas seznam vseh kovancev. Vsak projekt ima svoje spletne strani in socialna omrezja, kjer se lahko seznanis z projektom in stanjem projekta oz. trenutnim dogajanjem.

Ce se ti zdi kateri projekt dober in odlocis za investicijo, pa se drzi predvsem dveh pravil:
- ne vlagaj v zadeve, ki jih ne razumes
- ne vlagaj vec, kot lahko izgubis
resnicar
# 10.01.2018 ob 13:21
Radoveden
# 10.01.2018 ob 13:00

Dobro razmišljanje. Zato pa je potrebno sestaviti investicijski plan. Postaviš si cilje. Ob rasti si najprej izplačaš svoj vložek, ob nadaljnji X-kratni rasti si izplačaš X % te rasti, X procent pa relociraš v druge projekte in tako naprej. Postaviš stop-loss na borzah, spremljaš kaj se dogaja na trgu. Pa ne govorim o tradingu ampak o dolgoročnem investiranju.
lfcfan
# 10.01.2018 ob 13:18
Res je Radoveden. In tako se praviloma zgodi. In tisti, ki bo popušil 20k, bo nato še enkrat poizkusil s tistimi 10k, za katere pravi, da so itak višek. In bo na ničli, psihološko pa v precejšnjem minusu. Pohlep je hudič :D
Radoveden
# 10.01.2018 ob 13:00
@hepimen,
v teh stvareh sem v lajfu že 2x sodeloval. lahko se reče da sem nekaj že skozi dal.

psihologija vlaganja se ne spreminja zaradi vgrajenih naravnih zakonitosti.

je pa hecno ko nekdo govori samo o dobičkih. enkrat smo v samostojni Sloveniji imeli tako manijo o dobičkih, da so celo veleumi na vladi naumii da bi bilo potrebno te lahkotne dobičke obdavčiti s 40%, ker so tudi oni videli samo dobičke. izgub nihče.

zanimiva je psihologija vlagatelja, ki iz 1k naredi 30k, 10k vzame ven 20k noter pusti, s tem da je 1k bil le toliko "kolikor lahko pogreši". kar naenkrat je pa 20k toliko "kolikor lahko pogreši", ker je zaslužil 1000% in mu onih 2000% nič ne pomeni. gre zgolj za tolažbo, v resnici pa, če izgubi tistih 20k, je zgolj napravil 20k izgube na 30k vloženega.

malo drugače začne tak vlagatelj gledati na vse skupaj ko si izplača vseh teh 30k in potem nekaj časa miruje. in če je iskren s sabo, bo spet vložil samo toliko kar lahko pogreši. če vloži 20k, to ni tisto kar lahko pogreši ampak precej več in ne gre več za pametno vlaganje ampak pohlep. če izgubi se lahko tolaži samo da je na boljšem kot je bil nekaj časa nazaj, v resnici pa je na precej slabšem kot je bil še pred kratkim.
HULK008
# 10.01.2018 ob 12:17
Zanimivo je brati komentatorje ki komentirajo nekaj kar očitno ne poznajo dobro. Dogecoin je eden najbolj trgovanih kovancov na borzah, poleg tega ima drugo največjo skupnost uporabnikov. Poleg tega so sodelovali kar pri nekaj projektih. Celo sodelovali na Nascarju.
fuckwad
# 10.01.2018 ob 10:08
Štos pa je v tem, da ko največji shit od coina pride na večje kriptoborze (bittrex, binance, ...), cena podivja. Pač prodaš po parih dneh, potem ko si kupil na kaki levi borzi.
Itak je orto-kapitalizem sistem dvojice nategun + naivnež. Če smo že v tem sistemu (ki ga sicer nikakor ne zagovarjam), pač poskušamo biti na pravi strani.
Rocknrolla
# 11.01.2018 ob 13:18
Fiston - Me prav zanima. Kako pa to delijo, kako pa vejo, kdo ima coine, da bi ti nakazali ?

Naj ti odgovorim po domače, da boš lažje razumel. SNAPSHOT!!!!! Ethereum in blockchain STA JAVNA in VSAk LAHKO VIDI STANJE NA KATEREMKOLI WALLETU. Recimo poglej si tegale: 0x65091a3869555aa76ca2634da0addb31346d73
9a (ETH). Nalašč ti ne bom dau direkt linka, ker če poznaš vsaj malo kripto svet, boš zmogu pogledat stanje in kateri žetoni so v tem walletu.
No in potem pride na vrso "smart contract", ki vsem, ki imajo v svoji denarnici ali pa na COSS platformi COSS coine, dobijo svoj delež teh dividend. Če imaš 1% COSS coinov, potem dobiš na konto 1% od teh 50% pobranih feejev... Je to dovolj po domače zate?

Matr, da bom organizeral eno tako splošno, začetniško izobraževanje oz. seminar na temo blockchaina in bi vam lepo in počasi, od začetka predstavil blockchain tehnologijo in nekaj coinov. Cena bi bla cca 40€/osebo, glih tolk, da se pokrijejo stroški najema dvorane in na koncu manjše pogostitve... Koga zanima? Če koga zanima naj pošlje ZS...
g1n3k
# 11.01.2018 ob 02:52
@judoka,
smešiš se pred celim svetom.
7up je izgleda obvlada vsaj nekaj računalniške znanosti. Podobnih tehnologij "ki obetajo obrnit svet na glavo" je šlo mimo že na tisoče. Blockchain je res poseben, ampak zgolj iz antropološko psihološkega vidika. Družboslovni znanstveniki imajo veliko materiala za študirat čredni nagon, slepo argumentiranje in psihologijo pohlepa.
resnicar
# 10.01.2018 ob 17:34
Balon je vsaka stvar ki raste. Raste pa delno iz špekulacije, delno tudi organsko. Apple je bil pred 20 let tudi 100X manj vreden. Če ste takrat vložili 1000 USD v Apple imate danes 100.000 USD. Pa je vmes par krat počilo. Do te rasti ni prispeval samo pohlep, kot nekateri hočete prikazati, ampak tudi tehnološka revolucija. 20 let nazaj ni nihče imel telefona s spletno banko in navigacijo itd.. Danes je to stvar vsakdana. Če torej potegnemo paralelo s blockchain tehnologijo, smo približno tam kjer je bil internet 25 let nazaj. Nič nenavadnega ne bi bilo, če bi katero od podjetji v katerega danes vložite (ICO, coin.....) 1000 € zraslo za 100 morda celo 1000 X v naslednjih dvajsetih letih. Popolnoma realno. Če želite to imenovati balon, tudi prav. Rad imam takšne balone. In če se vrnemo še enkrat k internetu, baloni ala Amazon, Apple, FB, Google.... nič ne kaže da bi kaj kmalu počili in šli v nič. Pokalo pa je veliko vmes, a so vedno prišli nazaj in šli više, kot BTC. Poglejte si grafe.
7up
# 10.01.2018 ob 16:14
Pa tudi primerjava s internetom je popolnoma napačna. Internet je in bo obstajal tudi brez BlockChain-a, v nasprotni smeri je pa zadeva malo težje izvedljiva :)

Še najbolj mogoče vse skupaj spominja na per to per izmenjavo podatkov.
judoka
# 10.01.2018 ob 15:50
Http je protokol(standard), ki določa pravila komunikacije. S drugimi besedami gre za pogodbo, ki v končni fazi omogoča, da so paketi na obeh straneh komunikacije.

Primerjava s Blockchain-om je slaboumna. Slednja je samo veriga zapisov


Mislim, da ne razumes.

Kakor je http/internet omogocil ekosistem za razvoj novih nacinov poslovanja, se bo podobno zgodilo, oziroma se ze dogaja z blockchain-om.
Isto, kot se je zgodil "internet bubble", se bo zgodil "btc bubble". Mehurcek se zgodi zaradi cloveskega pohlepa in masovne psihologije ne pa zato, ker bi bil tehnoloski napredek sporen.
fiston
# 10.01.2018 ob 15:38
@Hyperion Mi lahko kdo odgovori naslednje: vlagatelji v kriptovalute so vecinoma nali vlagatelji, ki kupujejo kriptovalute samo z namenom zasluziti.

Ja namen je zgrešen..., ampak so pač iz tega naredili, kar so naredili. Recimo ICO je v bistvu Kickstarter. No pri Kickstarteju pač ni za male vlagatelje..., tukaj pa je za male vlagatelje.
Pri kickstarterju vložijo denar v nekaj kar jim je všeč in potem ko oni to uresniči to potem kupijo, oziroma so kupili to vnaprej.
No to je eden napisal za kriptovalute pogledaš projekt in če ti je všeč kupiš. Samo ne vem zakaj bi kupoval vse kar ti je všeč, če onega ne rabiš. Pri kriptovalutah je pa ravno to kupuje se nekaj kar se ne rabi, oziroma kupujejo tudi oni ki tega ne rabijo.
Ne vem kaj realno lahko dobiš iz kriptovalute, razen izdelka ali storitve ki jo ustvari nekdo. Kako ti bo poplačal, da si vložil v njegov projekt ? To ni nikjer napisano. No denarja, ti ne more vrniti, če ga je recimo zbral s kriptovalutami 10 milijonov, potem je pa to isto vredno 100 milijonov. Še z izdelkom težko, edino s kako storitvijo. Drugače pa od teh kriptovalut nimaš nič, razen da nekdo to kupi še dražje...
Recimo varinata bi bila, da ko enkrat to podjetje steče, da bo prodajal delnice za to kriptovaluto, potem pa recimo šel s temi delnicami na borzo, kjer bi se pokazala, oziroma bi bil potem udeležen pri dobičku.

Eto bom še jaz pristavil lonček, intervju z lastnikom Viberate, ki je tudi izdal svojo valuto VIB. No očitno vseh VIB ni prodal, ker jih vsak mesec razdeli med one, ki v bazo vnašajo podatke. He, he če bo pravi čas prodal one VIB ki jih ima še na zalogi potem projekt lahko tudi opusti, ker bo s to prodajo zaslužil 10x več kot s projektom, če bo tako VIB rasel.
Dobro podpisane nove pogodbe..., samo kaj ima to kriptovaluta veze. Kot piše bo onim računal potem provizijo..., no kako bo pa ta provizija prešla v bitcoin je pa neodgovorjeno vprašanje. Ozirma ko bo firma dokončno zaživela bo imela dobiček, kako bo ta dobiček prešel v kriptovaluto ?

https://www.zurnal24.si/slovenija/intervjuji/matej-gregorcic-viberate-vsak-dan-se-nam-pridruzi-1-500-ljudi-mesecno-razdelimo-60-tisoc-evrov-302980
fiston
# 10.01.2018 ob 15:21
@Igor-za Prepričan je tudi, da je celoten trg kriptovalut v balonu, ki se bo razpočil.

To ni nič novega, pri delnicah je enako, to vedo vsi, samo nihče ne ve kdaj in koliko bo do takrat še zraslo.
fiston
# 10.01.2018 ob 15:09
@Ponos Veste kdaj je čas za umik ko logika ne deluje...1Bitcoin je vreden več kot vsa oprema za rudarjenje in 1 mesečno delovanje,plačevanje z njim je drago in zamudno ne rešuje težav samo razpihuje pohlep,pojdite na pico plačajte z btc ..

E oni je baje šel na pico pred 10 leti in za 2 pici plačal 5.000 bitcoinov. He, he a je drage pice jedel, po moje se mu še danes v riti zatikajo. :)
hepimen
# 10.01.2018 ob 14:26
v teh stvareh sem v lajfu že 2x sodeloval.

Nisem vedel, da je bil Catch the cash tudi kriptovaluta.
CC
# 10.01.2018 ob 13:33
@dude

Analogija s http je slaba. Http nima trzne vrednosti.

Tudi "blockchain" ne, pač pa potencialno platforme, ki ga uporabljajo. Ne?
hepimen
# 10.01.2018 ob 12:53
Saj je tudi ta portal balon. Ko ga bodo ljudje množično prenehali obiskovati, bo počil...
skoro84
# 10.01.2018 ob 11:40
Najdi razliko:....eni bodo spremljali kripto naslednje pol leta, da vidi če bo kaj zaslužil... drugi bodo pa spremljali zadevo v upanju, da vse poklekne in da bo sam sebi rekel "sem vedel"....pač stili življenja...
nuLanuLa
# 10.01.2018 ob 11:39
S temi vrednostmi pa je PRIBLJIŽNO tako kot z vrednostmi na borzi. Če bi se v določenem trenutku vsi odločili te imginarne številke spremeniti v realno valuto, bi bila njihova vrednost natanko nič. Z borznimi papirji in valutami je situacija vseeno malce drugačne - za prvimi je vrednost podjetja, za drugimi pa pobrani davki. No, Venezuela obljublja kriptovaluto, ki bo krita z nafto. To je že bolj obetavno.
Frizerka
# 10.01.2018 ob 11:38
@Radoveden

uporabna pa ni trenutno nobena od teh "valut" bogvekaj, tako da v tem trenutku ljudje ne norijo v to zaradi "uporabne vrednosti".

To se bo spremenilo že čez en mesec, ko bodo prvi produkti zunaj. Takrat se bo norišnica šele začela.
Kazalo