Borzni komentar
Indeks SBITOP je petkovo trgovanje končal pri vrednosti 883,82 točke. V letošnjem letu se je elitni delniški indeks Ljubljanske borze povzpel za skoraj deset odstotkov, še vedno pa je kar 67 odstotkov pod rekordom s konca avgusta 2007, ko je bil SBITOP vreden 2.674 točk. Foto: BoBo
Applove delnice so v petek prekinile devetdnevni pozitivni niz, ki je tržno vrednost podjetja na manj kot 70 milijard dolarjev približal meji bilijon dolarjev. Borzni trgi Apple vrednotijo kar trikrat više kot Exxon Mobil, ki je bil še leta 2010 najvrednejša ameriška korporacija. Foto: Reuters
Delnice problematične italijanske banke Monte dei Paschi so se podražile za skoraj 20 odstotkov, ko je podjetje sporočilo, da spet posluje z dobičkom. Elitni delniški indeks milanske borze se je letos povzpel za dobrih deset odstotkov, bančni sektor pa je od začetka leta pridobil skoraj 14 odstotkov. Foto: Reuters
Cena nafte vrste brent je v torek v trenutku, ko je Donald Trump odstopil od iranskega jedrskega sporazuma, po načelu "buy on rumours, sell on news" (kupuj ob govoricah in prodaj, ko je novica uradno znana) padla na 73,15 dolarja, a nato je nafta spet začela pridobivati in teden končala pri 77,42 dolarja. Zelo verjetno je, da bo v Sloveniji prihodnji torek (22. maja) gorivo še šestič zapored dražje. Foto: Reuters

Dodaj v

Gorenje 12 točk; racija v Koreji zbila bitcoin

Tedenski pregled dogajanja na finančnih trgih
13. maj 2018 ob 06:25
Ljubljana - MMC RTV SLO, Reuters, STA

Verjetno bi koga, ki od Ljubljanske borze pričakuje večjo rast kot od trga kriptovalut, označili za čudaškega, a zadnji teden so svojih pet minut vendarle dočakali tudi lastniki delnic slovenskih podjetij.

Borzni poznavalci so bili nemalo presenečeni nad novico, da je kitajski Hisense za prevzem Gorenja pripravljen plačati po 12 evrov za delnico. "Napovedana cena je presenetljivo visoka. Očitno odraža željo kitajskega kupca po dostopu do evropskega trga. V samem poslovanju Gorenja je težko najti razloge, ki bi upravičevali takšno ceno," je povedal Aleš Lokar (KD Skladi). Gorenjeve delnice so se povzpele za več kot 60 odstotkov, teden so končale pri 11,05 evra, podražili pa so se tudi preostali blue-čipi. V slogu evrovizije 12 točk za Gorenje in vsaj nekaj življenja za trg, s katerega je po finančni krizi odtekla vsa energija. Tečaj Telekoma (izplačal bo skoraj celoten bilančni dobiček, dividenda bo kar 14,30 evra bruto) se je povzpel na 87,20 evra. Indeks SBITOP, ki je v četrtek pridobil 3,5 odstotka (največ po novembru 2008), je pri 883 točkah segel najviše v zadnjih osmih letih.

V Evropi niz, kot ga ni bilo že tri leta
Tudi tuji finančni trgi so preživeli pozitiven teden, "miru" ni zmotila niti odločitev Donalda Trumpa, da se umakne iz jedrskega sporazuma z Iranom. Še več, cene nafte so porasle, kar je podžgalo rast delnic energetskih podjetij, sektorja, ki je prej zaostajal za trgom. V petek so občutno pridobivale še delnice iz sektorja zdravstvene nege. Vodilni newyorški delniški indeksi so poskočili za dva odstotka in pol, pri čemer sta se tako Dow Jones kot S&P 500 povzpela nad stodnevno drseče povprečje, kar pomeni precejšnjo verjetnost za nadaljnjo rast. Vseevropski delniški indeks StoxxEurope 600 (392 točk) je v zadnjih petih dneh pridobil 1,4 odstotka. Na tedenski ravni je ta elitni evropski indeks že sedmič zapored porasel, kar se ni zgodilo od marca 2015. Frankfurtski DAX30 se je povzpel nad 13 tisoč točk.

Tržna vrednost Appla blizu tisočim milijardam
Ključen razlog za optimizem, ki zadnje dni vlada na finančnih trgih (Dow Jones je v petek pridobival že sedmi dan zapored) so (seveda ob še naprej nizkih obrestnih merah) odlični poslovni rezultati vodilnih korporacij, predvsem ameriških, ki so v prvih treh letošnjih mesecih dobiček v primerjavi z istim lanskim obdobjem v povprečju povečala za 26 odstotkov. Vrednotenja na Wall Streetu so zato spet privlačna, saj se z delnicami, vključenimi v indeks S&P 500, trenutno trguje pri 16-kratniku pričakovanega dobička, kar je najmanj v zadnjih dveh letih. Tudi z Applovimi delnicami se trguje pri 16-kratniku pričakovanega dobička, tečaj je pri 190 dolarjih dosegel nov rekord, tržna kapitalizacija (trenutno 935 milijard dolarjev) pa se vedno bolj spogleduje z magično mejo bilijon dolarjev.

Dow Jones (ZDA)

24.262 točk

Nasdaq (ZDA)

7.402
DAX30 (Frankfurt)13.001
Nikkei (Tokio)22.758
10-letne am. obvezn.

donos: 2,97 %

10-letne slov. obvezn.donos: 1,043 %
EUR/USD

1,1947

EUR/CHF

1,19547

bitcoin

8.400 USD

nafta brent77,45 USD
zlato

1.320 USD

euribor (6-mesečni)–0,271 %

.

Inflacija v ZDA nižja od napovedi
Ker je strah pred vrnitvijo inflacije letos že povzročil večji pretres na delniških trgih, so vlagatelji težko čakali na četrtkovo objavo podatkov o rasti indeksa CPI v ZDA. Indeks cen potrošnikov je aprila v primerjavi z marcem porasel za 0,2 odstotka (ekonomisti so pričakovali 0,3-odstotno rast), na letni ravni pa za 2,5 odstotka. Največji pritisk trenutno na inflacijo predstavljajo cene nafte, ki so se letos povzpele že za 18 odstotkov, zaradi manjše ponudbe iz Irana in Venezuele ter posledično nižje ponudbe pa bi lahko videli nadaljnjo rast cen črnega zlata. Brez upoštevanja volatilnih cen hrane in energentov je bila inflacija 0,1- oziroma 2,1-odstotna. Finančni trgi so sveže poročilo o rasti cen sprejeli pozitivno. Donosnost ameriške obveznice se je nekoliko znižala, medtem ko so se delniški indeksi povzpeli.

Rast švedske krone, nov padec pesa
Dogajanje na valutnih trgih je še naprej razburljivo, čeprav se je rast dolarja v primerjavi z evrom ustavila, ne pa tudi v primerjavi z britanskim funtom. Ker so pri Bank of England v četrtek obrestno mero pustili pri 0,5 odstotka (trgi so še pred dnevi verjeli, da bodo obresti višje) je funt zdrsnil na večmesečno dno. Švedska krona je v primerjavi z evrom na tedenski ravni pridobila največ po februarju 2010, saj so vodilni pri Riksbank namignili, da je zaradi lepe švedske gospodarske rasti precejšnja verjetnost za zvišanje obrestne mere v jesenskih mesecih. Argentinski peso je glede na dolar kljub novici, da se je Argentina za pomoč spet obrnila na Mednarodni denarni sklad, padel rekordno nizko (na 23,35 pesa za dolar). V prvih enajstih dneh maja je peso oslabel za dvanajst odstotkov.

Slabe novice iz Koreje zbile bitcoin
Kriptovalute so zadnji teden padle, bitcoin za okrog 13 odstotkov, ripple za več kot dvajset. Izgube so bile izrazite zlasti v petek, ko so korejske oblasti zaradi suma goljufij izvedle racijo v eni od največjih kriptomenjalnic v državi. Morda bo boljše čase za lastnike kriptovalut prinesla konferenca Blockchain Week, ki se je v petek začela v New Yorku, na njej pa bosta prisotna tudi James Bullard iz Fedove podružnice v St. Louisu in prvi mož Twitterja Jack Dorsey. Robert Sluymer iz finančne družbe Fundstrat Global Advisors je za CNBC povedal, da bitcoin po takšnih dogodkih pridobiva vrednost, prepričan je tudi, da je najhuje v zadnjem popravku (padec z 19.500 na 6.000 dolarjev) mimo. V četrtek je neodvisna raziskovalna skupina Fundstrat napovedala, da bi lahko do konca leta 2019 bitcoin dosegel 64 tisoč dolarjev.

Tomaž Okorn
Prijavi napako
Komentarji
veza
# 13.05.2018 ob 07:50
Jaz vedno kupim sod nafte, če imam kak evro odveč, ne vem, ali kaj zaslužum, ker nafto itak porabim takoj.
ElTorro
# 13.05.2018 ob 09:31
Napovedali so, da bi lahko dosegel 64k.

To lahko napovem tudi jaz.....lahko bi dosegel 50k....lahko pa bi padel na $500. Res uporabne napovedi. 15. avgusta pa bi letos lahko bilo preko 30 stopinj....lahko pa bi tudi deževalo.

Takšen analitik bi bil tudi jaz.
mangrooooo
# 13.05.2018 ob 09:47
Redno berem, ampak se redko oglašam. Ko pa preberem razmišljanja uporabnika @ponos, pa si ne morem misliti drugega, kot da je s to osebo nekaj hudo narobe. Toliko osebnega hvalisanja in toliko zgrešenih misli in napovedi, še kakšen osnovnošolec v 1. razredu ne bi napisal. Najbolj groteskno pa je, da človek uživa, ko sam iz sebe dela norca.
Sicer pa brez skrbi. Kripto valute so šele na začetku, vsi, ki verjamemo v to, bomo v prihodnje imeli lepe donose, uporabnik @ponos pa bo še naslednjih 30 let vihtel kramp in lopato.
madli
# 13.05.2018 ob 10:51
@Tao3

Evo, tvoj komentar izpod novice http://www.rtvslo.si/gospodarstvo/borzni-komentar/bela-hisa-stresla-wall-street-bitcoin-nad-2-000-dolarji:

Kadar je cena visoka, recimo kot Bitcoin sedaj se jih PRODAJA ne KUPUJE, da ne boste nasedali. Sedaj bogati PRODAJAJO, reveži pa kupujejo in potem, ko bo cena Bitcoinu spet padla, kar definitivno bo, bodo reveži v paniki PRODAJALI in izgubljali, bogati pa po nizki ceni zopet KUPOVAI in tako naprej. Ovce kupujejo, ko je vrednost visoka, ker mislijo, da se splača. Vendar, ko raja dobi to informacijo je že vse prepozno, veliki so že bogati, reveži pa vlagajo v padec. Pa dober tek ;)

Ravno najboljše se ni postaral ta komentar, a ne? :D

Sedaj se splača kupit kovance za dolgi rok kot so recimo ICX, LTC, NEO, WAN, VEN in seveda BTC. To so kovanci, ki so precej uveljavljeni in predstavljajo razmeroma "nizko" tveganje v primerjavi z ostalimi kovanci z malo tržno kapitalizacijo.
Ščurek
# 13.05.2018 ob 09:43
Na Bitmexu shortaj PONOS. Obetajo se ti veliki zaslužki.
fair guy
# 13.05.2018 ob 10:47
nejcandrej

Mene tele novice ne ganejo več. V bistvu jih sploh ne berem več, ker itak je skoraj vse izmišljeno. Te zadeve jaz imenujem koordinirani napadi. Ne more biti tako naklučje, da vedno ko je čas za korekcijo, se zgodi nekaj slabega :( . Ampak najbolj bizarno je to, da taista slaba novica, je čez par dni ali tednov, dobra novica :) ,in cena poskoči. To je vse manipulacija, tako da jaz nič več ne verjamem. Ali pa tale facebook. Prepovedal vse v zvezi z cryptom, ker je kao nateg, zdaj pa ustanavlja svojo kriptovaluto. Bogi ljudje ( PONOS, Tao3, El Torro... ) jim pa verjamejo in zamujajo diskontne cene.
AJNAJA
# 13.05.2018 ob 08:47
Vrednosti kripto valut bodo gotovo rastle. Vendar ne vem če je BTC tisti na katerega bi stavila.
Olorin
# 13.05.2018 ob 10:52
Ko @PONOS zacne govoriti o sebi v tretji osebi, vem, da je cas za nakup.
Tao3
# 13.05.2018 ob 08:50
Whisky, ko bodo bogati dejansko šli v kripto, bodo šli, da bodo služili na takšnih kot si ti ;) če bodo kdaj bodo zato, da bodo lupili rajo. Ne si tega želet ...
Hyperion
# 13.05.2018 ob 19:08
Poleg sreče in garanja, se da do denarja priti tudi s tveganjem. In naložba v kriptovalute sodi med večja tveganja. Nekateri boste obogateli in bi vam lahko zavidal..ampak,če bote celo življenje živeli tvegano, vas zna enkrat še toliko bolj spodnesti do dna s katerega se bote tezko pobrali. Vas razumem sicer..raje tvegate in izgubite vse kot pa,da bi živeli v revščini. Ampak to je ena pot in ena logika. Bj sigurno se dalj pride z bolj na ziher z res manjšimi tveganji. To, da pa druge mamite v dolarje in tveganje je pa žalostno. Je pa res, da se z vsakim nakupom poveča tudi vaš delež. Vsakomur svoje. Upam, da vam uspe. Od moje izgube ne boste obogateli, ampak od izgub nekoga drugega.
nikhrast
# 13.05.2018 ob 17:08
Ne razumem, toliko debate o kriptovalutah v Sloveniji, pa o rizičnih investicijah, da bi pa ustnovili kakšen pokojninski sklad, to pa ne.
V Severni Ameriki se vsak sindikat, pa tudi skoraj vsak delavec, zanima za pokojninski sklad, to je prioriteta.
Ni čudno da se Buffett dela norca z njimi, ne vzame jih resno, to je gambling, ne investiranje.
fair guy
# 13.05.2018 ob 15:07
@El Torro

Napovedali so, da bi lahko dosegel 64k.

To lahko napovem tudi jaz.....lahko bi dosegel 50k....lahko pa bi padel na $500. Res uporabne napovedi. 15. avgusta pa bi letos lahko bilo preko 30 stopinj....lahko pa bi tudi deževalo.

Takšen analitik bi bil tudi jaz.


Za začetek, se lahko oglasiš tudi ko raste, ne samo ko pada.
Binder Dandet
# 13.05.2018 ob 11:45
Kako kaj kazejo priprave na odprtje slovenskega financnega sredisca po vzoru londonskega City? Financnih strokovnjakov nam ne manjka.
Rolf
# 13.05.2018 ob 10:56
@Fundstrat napovedala, da bi lahko do konca leta 2019 bitcoin dosegel 64 tisoč dolarjev.@
Lahko pa bi bili malo bolj precizni. Na primer: bitcoin bi do konca leta lahko dosegel 64 037 dolarjev.
madli
# 13.05.2018 ob 10:34
@nejcandrej

A mogoče kdo ve v kateri menjalnici je bila racija v Koreji?

UpBit
fair guy
# 13.05.2018 ob 10:26
Drugač pa uživajte dokler pada. Naslednji teden je največja blockchain konferenca v letu in lahko si malo pogledate, kaj se zgodi med, predvsem pa po tej konferenci. Easy money.
nejcandrej
# 13.05.2018 ob 10:14
A mogoče kdo ve v kateri menjalnici je bila racija v Koreji?

Drugače pa pri Ioti kmalu izide nova denarnica katera naj bi bila vrhunska. Zapisali so, da v roku cirka 7 dni.. Če bo to res bo cena ornk poskočila..

Za spremljanje kripto valut je dobra stran cryptomarketsite.com se da spremljat na več grafih hkrati, zastonj, mogoče komu pride prav..
ElTorro
# 13.05.2018 ob 17:55
Bogi ljudje ( PONOS, Tao3, El Torro... ) jim pa verjamejo in zamujajo diskontne cene

Pri kriptu pa res ne verjamem nikomur, ker ima vsak svojo računico, v celem sistemu je ogromno neznank, ki jih ne more predvideti nihče, vse skupaj pa nima omembe vredne podlage v realni vrednosti.

Zato je "verjeti" komur koli smešno, ker vsi ugibajo. Eni uganejo prav, eni uganejo narobe. Eni pa sploh ne ugibajo ampak rečejo to, kar ustreza njihovim načrtom, ne glede na to, kaj dejansko mislijo.
Mnenja analitikov so točno to - mnenja. In na mnenja o izključno špekulativnih stvareh ne dam veliko.

In ne zamujam nobene "diskontne cene". Moj portfelj je relativno konzervativne narave, delež kripta je minimalen, in ga nisem pripravljen večati po nobeni ceni.

Verjamem, da ste nekateri s tem lepo zaslužili - tvoja napoved pred dobrim mesecem dni se je recimo izkazala kot pravilno, za kar ti gre poklon.

Zame pač to ni - razen v res omejenem obsegu.
firbec111
# 13.05.2018 ob 17:52
ElTorro

Z lahkoto si izmislim model, s katerim pridem do ene in do druge številke.

samo da njihove številke se dostikrat uresničijo. Za tvoje napovedi pa nimam pojima
elektrupunk
# 13.05.2018 ob 09:04
ni ripple...ampak je xrp ...lepo prosim;)
ala-persk
# 13.05.2018 ob 08:34
Še en dokaz,na kako trhlih nogah je BTC. Valuta,ki dnevno niha za 15% ni uporabna. Razen za spekulante. Blockchain tehnologija je super. Treba bo vlagati v druge valute. V valute,katere bodo dejansko uporabne v vsaki trgovini
fiston
# 14.05.2018 ob 13:00
No prazniki bodo enaki, zdaj če so zate lepi, če gledaš neko imaginarno vrednost denarja....

Lepe praznike bo sigurno imel tisti ki je kupil tam na 7000 ali nižje, pa sedaj prodal okoli 10.000, če ne bo več kupoval. Za te ki bodo pa sedaj kupovali pa še vprašanje...
Večji problem je vedno kdaj prodati, kot pa kdaj kupiti. Ja zdaj je definitivno zdaj, kasneje je pa raztegljivo.

Drugače sem pa ravno eno slovensko znano uspešno firmo malo pogledal...., pa pri najboljši volji kar sem videl jim niti centa ne bi zaupal. No to če gledaš dejstva, če gledaš pa kak oni white paper kjer so zapisane sanje....

Pogledaš malo bilance:
Zakaj ima 3 firme, s skoraj enakim imenom, no ena je za rezervo, ker tam je bilo samo 75 evrov stroškov
Če so pobrali čez 10 milijonov evrov, zakaj sta na one firme prišla samo 2 milijona, 8 jih je verjetno po privat žepih.
Za plače v enem letu 100.000 evrov, to je verjetno ravno za direktorja, ostali pa vsi na pogodbah in spjih, stroški storitev so 10 krat višji od plač. In potem se hvalijo na TV koliko imajo zaposlenih in to naj bi bila prihodnost Slovenije...
Še od onih 2 milijonov kolikor je prišlo na firmo so si glavonje dali sami sebi pol milijona kredita.
No prometa so imeli pa 1 milijon, čeprav naj bi šele čez kaka 3 leta začeli tržiti, ali pa čez 5. Od kod jim prihodki od prodaje ? Od prodaje onih kriptožetonov, ki jih niso prodali pri ICO.

Svašta čuda, jaz v kaj takega ne bi dal niti centa. Oni kriptožeton jim pa v enem dnevu zraste za več kot 100%.

No na koncu bodo ti s fiatvaluto nekje na Havajih, oni z njihovo kriptovaluto pa verjetno jokali naj država pomaga.

Ne vem, samo meni se zdi, da je zdravo malo tudi realnost pogledat, pa tak papir ki je reguliran, ne samo oni white paper, kjer vsak po želji natrosi na njega.
Rocknrolla
# 14.05.2018 ob 09:57
V četrtek je neodvisna raziskovalna skupina Fundstrat napovedala, da bi lahko do konca leta 2019 bitcoin dosegel 64 tisoč dolarjev.

Z pojavom blockchain tehnlogije in kriptovalut, se je razvila tudi nova panoga imenovana ŠLOGANJE oz. NAPOVEDOVANJE cen razni kriptovalut... Tale napoved je tolk mimo, da me kar malo zmoti :) Lani spomladi se je napovedovalo da bo BTC do konca leta 2017 okrog $4km kar so bile takrat nerealne napovedi... Saj vemo, do kam je prišel na kocu leta BTC ($19.000)... In letos bo ista pesem... BTC bo na koncu leta cca. 60-100k€ in pol bo sledil zopet velik popravek... Se pravi, da je tale napoved koliko bo vreden BTC na koncu leta 2019 vredna toliko kot EmberCoin - Se pravi nič ;) Se pravi, kdor bo ujel pravi tajming in kupil zdej in prodal kasnej bo imel lepe novoletne praznike ;)
ElTorro
# 14.05.2018 ob 08:43
Eno je nasvet, drugo je garancija.
Saj menda poznamo pomen posameznih besed, a ne?
fair guy
# 13.05.2018 ob 23:12
@El Torro

Bi pa v primeru, da bi vložil teh 20 tisoč takrat ko sem napisal post, do sedaj zaslužil jurja.
fair guy
# 13.05.2018 ob 22:45
@El Torro

Lej, to je samo nasvet. Lahko ga izkoristiš, lahko tudi ne. Bi pa zelo premislil o tvoji ponudbi, v primeru da ne bi imel svojega denarja.
ElTorro
# 13.05.2018 ob 22:13
Če garantirano prinese.....si verjetno takoj za, da greva v joint venture, podpiševa pogodbo, jaz vložim 20 jurjev, ti mi čez eno leto izplačaš 100 jurjev, preostanek dobička je tvoj?
fair guy
# 13.05.2018 ob 20:57
@Hyperion

Garantirano prinese.. ja.. tu smo.Evolucija je skrenila.

Saj vem da se sliši, kot da bi navačil ljudi, da kupijo določeno kriptovaluto, ampak na tem trgu lahko veliko zaslužiš samo, če 100% verjameš v investicijo. Lahko pa napišem, mogoče vam prinese, če mi boš potem kaj bolj verjel.
Hyperion
# 13.05.2018 ob 19:10
Garantirano prinese.. ja.. tu smo.Evolucija je skrenila.
fair guy
# 13.05.2018 ob 18:33
Imam še en kovanec, ki vam garantirano prinese x10 v enem letu- QASH. Raziskujem ga že dobre 3 mesece in trenutno je ravno pravi čas za nakup. Cena je 0.64$, je pa kriptovaluta s katero boš plačeval na čisto novi menjalnici Liquid, ki bo kot prva v kriptosvetu uporabljala worldbook (malo poguglajte, kaj je to). Če boš uporabljal Qash, boš plačal manj feeja, za kar ne vidim razloga, da ga ne bi uporabljali vsi uporabniki te menjalnice . Isto se uporablja na Binance, kjer imajo BNB ( na začetku je bila cena 0.09$, danes je 13,51$, bil je že 22$ in to 5 mesecev po otvoritvi menjalnice). Liquid se odpre junija, tako da mislim da je zadnji čas za nabavo tega kovanca.
ElTorro
# 13.05.2018 ob 18:01
samo da njihove številke se dostikrat uresničijo. Za tvoje napovedi pa nimam pojima

Resno? Poišči napovedi analitikov z začetka 2017, pa povej, koliko se jih je uresničilo (recimo, da so zgrešili za manj kot 25%)....

Se spomnim, da so na začetku 2017 napovedovali v slogu "nekateri napovedujejo, da se bo vrednost vrnila na raven izpred enega leta, drugi napovedujejo, da lahko naraste preko $2000". Takrat je bil BTC vreden okrog $1000. Vsi vemo, kam je prišel do konca leta - koliko jih je recimo na začetku 2017 napovedovalo $20k za konec 2017?
ElTorro
# 13.05.2018 ob 17:43
Ja, ampak ti moraš take številke usekat z modelom, če hočeš bit analitik

Z lahkoto si izmislim model, s katerim pridem do ene in do druge številke.
fair guy
# 13.05.2018 ob 15:05
@ala-persk

Še en dokaz,na kako trhlih nogah je BTC. Valuta,ki dnevno niha za 15% ni uporabna. Razen za spekulante. Blockchain tehnologija je super. Treba bo vlagati v druge valute. V valute,katere bodo dejansko uporabne v vsaki trgovini

Jaz razmišljam takole. Bitcoin je moral narediti "štalo" da je svet opozoril na blockchain tehnologijo. Ljudje govorijo da jih moti nihanje, ampak kdo bi vložil v kriptovaluto, če bi za en dolar dobil en bitcoin ( v primeru da je 1 bitcoin vreden 1 dolar). Nihče, kajti bili so že razni poskusi, pa se ni prijelo. Dokler je bil bitcoin pod 1000$, ga je povohalo zelo malo ljudi, od 20000$ naprej, se je ta številka zelo povečala. Ampak še premalo. Trenutno si okoli 3% ljudi na svetu lasti vsaj delček bitcoina (1% je takih, ki imajo v lasti cel bitcoin). Cilj je +10%, nikakor pa ne 100%. Zdaj pa zračunajte.
mangrooooo
# 13.05.2018 ob 10:19
@5tane

oprosti prijatelj, ampak tudi ti pišeš neumnosti. Kripto valut ti ne moreš preprečiti, lahko jih samo začasno omejiš, nagajaš ali kaj podobnega.
Razen seveda, če izklopijo internet. Ampak potem itak pade cel svet.
Kripto je dejstvo, naučiti se bomo morali živeti z njimi. Čim prej, tem bolje.
ala-persk
# 13.05.2018 ob 08:53
Whiskey:
Še kar strinjam. Na dobri poti do valute,ki bo uporabna v vsakdanjem življenju je DECEM. VALUTA NE NIHA. JE VEZANA NA FIAT. Transakcije so hitre... 5000/s....
Mimobeznik
# 13.05.2018 ob 09:36
ElTorro

Ja, ampak ti moraš take številke usekat z modelom, če hočeš bit analitik :) ne na pamet.
PONOS
# 13.05.2018 ob 09:03
Še en dokaz , kot napovedano PONOS ostane ostale BTC svetnike muhe enodnevnice ,naivneže pobere.....ostane jim le izguba in jok ter upanje v stilu (da je najhuje v zadnjem popravku (padec z 19.500 na 6.000 dolarjev) mimo....NI MIMO PRIDE ŠE NAJMANJ LEVEL 3000.
5tane
# 13.05.2018 ob 08:55
Ko bo padel fiat denar, bo kripto gospodar. Samo ne ta kripto, ki je zdaj na trgu. Za vse ki jih imate naj si samo odgovorijo na to vprašanje." Kaj resno mislite, da bo katerakoli vlad pustila neko valuto nad katero nima nadzora ?" Verjemite, da bodo naredile svoje in, da bodo trenutne prepovedane, ker bodo kao rušile gospodarstvo. Zdaj so špekulativna naložba in z njimi tudi tako ravnajo ter so tako obdavčene.
whisky
# 13.05.2018 ob 08:12
danes bodo bitcoinu še mal spustil ceno za une bogate, ki počas razmišljajo, da lahko pocen nakupjo čimveč. Jutri bo šlo pa po vseh napovedih gor. res je pa da je bilo teh napovedi letos že ene par. če ne bo šlo jutri bo šlo pa kmal. dejstvo je da vse večji igralci vstopajo v kriptosvet in ne z namenom , da si delajo izgubo.
whisky
# 13.05.2018 ob 08:45
dokler so vse ostale valute odvisne od bitcoina, je še najbolj varno vlagat v bitcoin. Niha pa zato, ker je večina bitcoinov v lasti majhnega števila ljudi. Z vsakim valom majhnih in novih vlagateljev bodo nihanja čedalje manša. Bitcoin bo postal virtualno zlato, neka še verjetno ne narejena valuta pa bo zamenjala denar.
Kazalo