Zahodni delniški trgi so bili sredi septembra na letošnjem vrhu, v zadnjih dneh pa je opaziti nekaj negotovosti zaradi evropske dolžniške krize in ohlajanja kitajskega gospodarstva. Foto: Reuters
Zahodni delniški trgi so bili sredi septembra na letošnjem vrhu, v zadnjih dneh pa je opaziti nekaj negotovosti zaradi evropske dolžniške krize in ohlajanja kitajskega gospodarstva. Foto: Reuters
Vrednost evra je bila ob 14.30 okrog 1,295 dolarja. Foto: Reuters

Newyorški Dow Jones (13.583 točk) se je zaradi novice, da je Svetovna banka znižala oceno gospodarske rasti za vzhodnoazijsko in tihomorsko regijo, ob zelo nizkem prometu znižal za 0,19 odstotka, tehnološki Nasdaq (3.112) pa za 0,76 odstotka, potem ko so se za dobra dva odstotka pocenile Applove delnice, čeprav je podjetje zanikalo, da stavkajo v enem od njegovih proizvodnih obratov na Kitajskem.

Vlagatelji so tudi negotovi, kaj bo prinesla sezona objav četrtletnih poslovnih rezultatov ameriških družb, ki se bo začela danes, ko bo o svojem dobičku prvi poročal proizvajalec aluminija Alcoa. V zadnjih dneh je bilo kar nekaj opozoril pomembnih podjetij (FedEx, Caterpillar, Hewlett-Packard), da bodo njihovi rezultati slabši od napovedi.

Finančne krivulje na Valu 202:

V ZDA je pričakovana življenjska doba osma najnižja med članicami držav OECD.


Padec dobičkov v tretjem četrtletju
Analitiki napovedujejo, da bodo dobički podjetij, vključenih v indeks S & P 500, v povprečju nižji za 2,3 odstotka v primerjavi z istim lanskim obdobjem. Ker je v tem času S & P 500 porasel za 5,8 odstotka, se številni sprašujejo, ali ni na Wall Streetu prišel čas za streznitev, čeprav je res, da je napoved dobičkov za zadnje četrtletje bolj optimistična. Rast naj bi bila po prvih ocenah skoraj desetodstotna.

IMF znižal oceno letošnje svetovne gospodarske rasti
Vodilne evropske borze so bile tudi v torek dopoldne v rdečem območju, glavni krivec pa je bil Mednarodni denarni sklad, ki je v zadnjem poročilu napovedal, da bo letošnja svetovna gospodarska rast 3,3-odstotna. Julija je IMF napovedoval še 3,5-odstotno rast.
Evro je danes izgubljal, potem ko je predsednik ECB-ja Mario Draghi v evropskem parlamentu pozval članice Unije k uresničevanju fiskalnih reform in vzpostavitvi zaupanja v finančni sistem. Ob 14.30 je bila vrednost evropske valute tik nad 1,295 dolarja.

Tečaji delnic na Lj. borzi (9. oktober):

PETROL

+1,07 %

217,00 EUR

KRKA

+0,10 %

48,60

MERCATOR

+0,00 %

112,00

TELEKOM

-0,61 %

81,00

LUKA KOPER

-1,72 %

8,010

ZAV. TRIGLAV

-2,80 %

15,60

GORENJE

-4,21 %

4,55

NOVA KBM

-6,35 %

1,40


Vladi ni treba hiteti z razprodajo premoženja
Ljubljanska borza je v četrtek dosegla letošnji vrh, ker je bila rast prehitra (indeks SBI TOP je v mesecu in pol s 500 porasel na 620 točk), pa je sledilo unovčevanje dobičkov. V torek se je SBI TOP tretjič zapored znižal, tokrat za 0,41 odstotka. Dan je končal tik pod 600 točkami. Tri odstotke so izgubile Telekomove delnice, več kot štiri pa Gorenjeve.

Nadaljnja usoda slovenskega kapitalskega trga bo precej odvisna od namere države, da proda svoj delež v največjih podjetjih. Ekonomist Ivan Ribnikar je v intervjuju za Mladino poudaril, da v teh časih nima smisla hiteti s prodajo:

"V kriznih časih, ko so cene nizke, se ne prodaja, temveč kupuje. Minister Erjavec Rusom ponuja podjetja kot kakšen krošnjar iz Ribnice, ki prodaja suho robo. Tako je vsaj videti na televiziji. Od Grčije se je zahtevalo, da mora prodati za 50 milijard premoženja, vendar do danes ni prodala nič. Vsak možni kupec je vedel, da je država premoženje prisiljena prodajati, in je zato ponujal zelo nizko ceno. Če na veliko napoveduješ, kaj vse boš prodal, te kupci pričakajo v zasedi in te stisnejo v kot."