Na delniških trgih to poletje večinoma prevladuje zelena barva, ki označuje rast. Foto: Reuters
Na delniških trgih to poletje večinoma prevladuje zelena barva, ki označuje rast. Foto: Reuters
Potem ko je ameriška lahka nafta na začetku prejšnjega tedna pogledala pod 40 dolarjev, se je cena ta teden zviševala in teden končala pri 44,69 dolarja. Nafta brent je presegla 47 dolarjev. Foto: EPA
Delnice kitajskega spletnega trgovca Alibaba so se v četrtek, ko je podjetje sporočilo, da so četrtletni prihodki poskočili za 59 odstotkov, podražile za pet odstotkov. Foto: Reuters

Mejnik, imenovan "trifecta", se je zgodil v četrtek, ko je trg pozdravil poslovne rezultate trgovca Macy's (delnice so poskočile kar za 17 odstotkov) in ko so vidno pridobivale tudi delnice naftnih podjetij, saj se je nafta podražila za pet odstotkov. Savdijski minister za nafto je namreč omenil možnost, da se bodo proizvajalci na septembrskem sestanku v Alžiriji poskušali dogovoriti o stabiliziciji cen, poleg tega pa je Mednarodna agencija za energijo napovedala, da se bo svetovni naftni trg v nekaj mesecih uravnotežil, potem ko je presežna ponudba povsem sesula cene.
Brent se spet približuje 50 dolarjem
Pozitivno je na nafto vplivala tudi novica, da je kitajska proizvodnja julija padla na najnižjo raven v zadnjih petih letih, kar pomeni, da mora največje azijsko gospodarstvo uvažati več surove nafte. Čeprav je nafta zadnji teden močno okrevala (za 159-litrski sod je bilo treba plačati že 47 dolarjev), pa je zaradi strahov, da bo presežna ponudba še nekaj časa destabilizirala trg, še vedno več kot deset odstotkov pod letošnjim vrhom, doseženim junija.

Spomin na leto 2000 in zlom pikacomskih podjetij
Zadnji dan, ko so Dow Jones, Nasdaq in S & P 500 skupaj postavili rekordno vrednost, je bil 31. december 1999, ko je bil v Beli hiši Bill Clinton. Če je zgodovina dobra učiteljica, bi moral pri vlagateljih te dni zvoniti alarm, saj je "trifecti" marca 2000 sledil pok vrednosti delnic spletnih podjetij in padec zlasti tehnološkega indeksa Nasdaq (do konca leta 2000 je strmoglavil za skoraj 40 odstotkov). Od tedaj je minilo več kot 4.000 trgovalnih dni, preden se je ta četrtek spet zgodil istočasni rekord vseh treh vodilnih indeksov.
Bika hranijo predvsem centralne banke
Kakor koli, na finančnih trgih se nadaljuje veselica, trg pa se že nevarno pregreva. Z delnicami, ki so vključene v širši newyorški delniški indeks S & P 500, se trenutno trguje pri 17-kratniku pričakovanega dobička, medtem ko je povprečje v zadnjih desetih letih 14-kratnik. Zasluge, da se bikovski trend še ni izpel (čeprav je zlasti na začetku letošnjega leta in ob junijskem brexitu kazalo, da je zabave konec), gredo seveda predvsem centralnim bankam, ki po vsem svetu še naprej vodijo izjemno ohlapno denarno politiko.

Dow Jones (ZDA)

18.576 točk

Nasdaq (ZDA)5.232
DAX30 (Frankfurt)10.713
Nikkei (Tokio)16.919
10-letne slov. obv.donos: 0,78
10-letne am. obvezn.donos: 1,52
EUR/USD

1,1162

EUR/CHF

1,0877

bitcoin583 USD
nafta brent47,17 USD
zlato

1.341 USD

euribor (6-mesečni)-0,188 %



Kazen za vloge nad 100 tisoč evri
Navadili smo se že, da so donosnosti kratkoročnih obveznic negativne in da Evropska centralna banka od junija 2014 poslovnim bankam zaračunava negativno depozitno obrestno mero, očitno pa bodo zdaj prizadeti še varčevalci. V Nemčiji je ena izmed manjših hranilnic sporočila, da bo strankam od septembra za vloge nad 100 tisoč evri računala 0,4-odstotne kazenske obresti. Združenje nemških bank miri, da naj preostale banke ne bi sledile temu zgledu, a jasno je, kam pelje politika ECB-ja. Mario Draghi si je leta 2014 po pilatovsko umil roke z izjavo, da ECB depozitno obrestno mero uvaja za banke, ne za prebivalstvo, če bodo banke to prevalile tudi na varčevalce, pa je to njihova odločitev.
Sava Re blizu letošnjemu vrhu
Na Ljubljanski borzi je delniški indeks SBI TOP (715 točk) zadnji teden pridobil 0,65 odstotka, pri čemer so se največ, za dobra dva odstotka, podražile delnice Gorenja in Zavarovalnice Triglav. "Promet z delnicami na Ljubljanski borzi je bil v zadnjem tednu zelo nizek, na trgu pa so bolj kot ne prisotni mali vlagatelji. Pozitivno je bilo trgovanje z delnicami Pozavarovalnice Sava, ki so se s 14,75 evra približale letošnji najvišji vrednosti v maju. Nekoliko večje zanimanje za pozavarovalnico lahko povezujemo z upravičenjem do dividende v višini 0,8 evra na posamezno delnico, o čemer bodo delničarji glasovali na skupščini ob koncu meseca," je povedal Matjaž Bernik iz Ilirike.
Triglav naj bi postal pomembna naložba
"Lepa tedenska rast je uspela tudi delnicam Zavarovalnice Triglav (tečaj: 24,50 evra), ki so se od najnižje vrednosti po preseku za izplačilo dividende dvignile že za več kot 10 odstotkov, k temu pa so pripomogle tudi neuradne informacije, da naj bi SDH to naložbo prekvalificiral iz strateške v pomembno, kar vliva kanček upanja za možne lastniške premike," je še dodal naš sogovornik.