Newyorški delniški indeks Dow Jones (13.107 točk) je v sredo ostal skoraj nespremenjen. Delnice Intela in Coca cole so se pocenile za skoraj odstotek in pol. Foto: EPA
Newyorški delniški indeks Dow Jones (13.107 točk) je v sredo ostal skoraj nespremenjen. Delnice Intela in Coca cole so se pocenile za skoraj odstotek in pol. Foto: EPA
Čeprav Evropska centralna banka še ni najavila odkupovanja obveznic ranljivih držav, so se donosnosti španskih in italijanskih obveznic občutno odmaknile od kritičnih ravni. Foto: EPA

Nemčiji se je število brezposelnih povečalo.

Avgusta se je v največjem evropskem gospodarstvu število brezposelnih zvišalo za 29.000 na 2,905 milijona, stopnja brezposelnosti pa je vseeno ostala 6,8-odstotna. Na srečo Nemčija še vedno ohranja pozitivno izvozno dinamiko, v prvem polletju se je vrednost izvoza okrepila za skoraj pet odstotkov, na 550,5 milijarde evrov, čeprav je bil nemški izvoz v države z evrom nižji.

Lepša slika nepremičninskega trga
Upanje, da bo ameriška centralna banka na rednem letnem simpoziju v Jackson Holu v zvezni državi Wyoming v petek napovedala tretji krog kvantitativnega sproščanja (QE3), je ta teden nekoliko usahnilo. V sredo je bil objavljen podatek, da je prodaja rabljenih stanovanj julija porasla najbolj v zadnjih dveh letih, poleg tega je bila rast ameriškega gospodarstva v drugem četrtletju 1,7-odstotna, kar je več od prvih ocen.

Draghi bo raje reševal domače težave
Ben Bernanke je v prejšnjih dveh letih prav simpozij v Jackson Holu izkoristil za najavo novega sproščanja denarne politike. V Jackson Hole naj bi prispel tudi predsednik Evropske centralne banke Mario Draghi, vendar je zaradi prenatrpanega urnika odpovedal udeležbo. Sicer pa ni več dolgo do 6. septembra, dneva, ko se bo sestala Evropska centralna banka, ki naj bi najavila nove odkupe španskih in italijanskih obveznic.

Finančne krivulje na Valu 202:


Vlagatelji čakajo naslednje poteze centralnih bank.


Ni luči na koncu predora
Tokijski indeks Nikkei se je danes spustil pod 9.000 točk, vseeno pa je še vedno skoraj osem odstotkov višje, kot je bil 25. julija. "Svetovno gospodarstvo trenutno še ne vidi luči na koncu predora. Tudi če se bo Ben Bernanke odločil za nadaljnje sproščanje denarne politike, učinek ne bo čudežen in to ne bo nujno popravilo gospodarskega stanja," je komentiral eden od japonskih analitikov. V Reutersovi anketi je 10 japonskih upravljavcev vzajemnih skladov povedalo, da so avgusta na rekordno raven zvišali izpostavljenost do obveznic, delniške pozicije pa oklestili na 14-letni minimum.

Evro ostaja nad 1,25 dolarja
Frankfurtski DAX30 (6.970 točk) je četrtkovo trgovanje začel s polodstotno izgubo, pri čemer so se najbolj, od dva do tri odstotke, pocenile delnice avtomobilskih proizvajalcev (Volkswagen, BMW, Daimler). Tudi preostala evropska finančna središča so bila v rahlo rdečih številkah. Evro ostaja nad 1,25 dolarja. Ne gre prezreti, da se je ta mesec razpoloženje vlagateljev precej popravilo in da je dolžniška kriza po zaslugi Maria Draghija malce popustila.

Madridska borza v kratkem času poskočila za 22 odstotkov

Na današnji dražbi desetletnih italijanskih obveznic je donosnost s 5,96 zdrsnila na 5,82 odstotka. Tudi Španija je lažje zadihala. Na sekundarnem trgu je donos dveletnih obveznic s 6,7 padel na okrog 3,5 odstotka, delniški indeks IBEX pa je v zadnjem mesecu poskočil za 22 odstotkov. Še večja rast je uspela delnicam evropskih bank, ki so od trenutka, ko je Mario Draghi konec julija povedal, da bo naredil vse za obrambo evra, v povprečju porasle za 30 odstotkov.

Tečaji delnic na Lj. borzi (30. avgust):

ZAV. TRIGLAV

+5,68 %

11,995 EUR

NOVA KBM

+4,87 %

1,25

TELEKOM

+0,85 %

60,50

KRKA

+0,35 %

42,50

PETROL

-0,58 %

172,00

GORENJE

-0,71 %

4,051

MERCATOR

-0,88 %

112,00

LUKA KOPER

-2,45 %

6,73


Telekom z višjim dobičkom, delnice navzgor
Petodstotna rast Triglavovih in NKBM-jevih delnic je pomagala indeksu SBI TOP (505 točk), ki se je v četrtek zvišal za pol odstotka. Z omenjenima delnicama je bilo le po dva tisoč evrov prometa. Precej likvidnejše so bile Telekomove delnice, s katerimi je bilo 156 tisoč evrov prometa. Tečaj se je zvišal na 60,50 evra. Skupina Telekom Slovenije je v prvem letošnjem polletju ustvarila 391,1 milijona evrov prihodkov, kar je tri odstotke manj kot v enakem obdobju lani. Čisti dobiček se je zvišal za pet odstotkov na 26,5 milijona evrov.