Borzni komentar
Vse od marca 2009 je delniški trg v vzponu oziroma v "bikovskem trendu", vedno več pa je napovedi, da se je rast izpela in da se morajo vlagatelji pripraviti na večji padec. Foto: Reuters
V četrtek in petek se bodo na Dunaju sestale članice držav Opeca in Rusija. Glavna tema bo: za koliko zvišati kvote črpanja. Foto: Reuters
Münchenski inštitut za gospodarske raziskave Ifo je napoved letošnje rasti nemškega gospodarstva znižal z 2,6 na 1,8 odstotka. Manj optimistična so tudi pričakovanja za prihodnje leto, ko naj bi bila rast 1,8- in ne 2,1-odstotna. Frankfurtski delniški indeks DAX30 je sicer včeraj padel vse do 12.549 in je bil s tem že 4,5 odstotka oddaljen od petkovega vrha. Foto: Reuters

Dodaj v

Tehnološka podjetja so se nevarno razbohotila

Opec odloča o prihodnjih kvotah črpanja
20. junij 2018 ob 06:36
Ljubljana - MMC RTV SLO

Skupna vrednost osmih največjih tehnoloških podjetij na svetu je presegla tržno kapitalizacijo vseh borznih podjetij evrskega območja skupaj. Ali gre za nov balon, katerega pok bi lahko povzročil hud glavobol?

Delnice, znane po kratici FAAMG+BAT (Facebook, Amazon, Apple, Microsoft, Google, Baidu, Alibaba in Tencent), so pred dnevi skupaj dosegle astronomskih 5000 milijard dolarjev (pet bilijonov), medtem ko tržna kapitalizacija vseh borz v evrskem območju dosega slabih 4,9 bilijona, ugotavljajo pri banki Bank of America Merrill Lynch. Delnice v skupini FAAMG+BAT so bile v zadnjih 12 mesecih tudi najprometnejše med vsemi. Prevlada tehnološki podjetij je očitna tudi ob pogledu na lestvico deset največjih ameriških korporacij, saj sta v tej eliti od "stare ekonomije" prostor izborila le finančni holding Berkshire Hathaway in naftni velikan Exxon.

Pok balona v 12 do 18 mesecih?
Ob vsej tej napihnjenosti tehnoloških delnic in nasploh celotnega trga se na razvitih finančnih trgih vedno glasneje omenja zloglasna beseda na B - bubble, torej mehurček. Eden od ameriških upravljavcev premoženja Ralph Jainz pravi, da bi se mehurček lahko razpočil prej, kot bi pričakovali, najpozneje pa v 12 do 18 mesecih. "Takšne napihnjenosti finančnega premoženja nisem videl že dvajset let," je povedal v pogovoru za CNBC. Jainz tudi opaža, da vlagatelji v želji, da se čim bolj založijo z delnicami tehnoloških podjetij, zapuščajo nekatere tradicionalne sektorje, namesto da bi storili ravno nasprotno, saj se bo ta sektor ob krizi odrezal bolje.

Vrednosti največjih kriptovalut in tedenska sprememba, 19. junij ob 13.00:

BITCOIN

-1,52 %

6.739 USD
ETHER

-1,07 %

526
RIPPLE-7,84 %0,54
BITCOIN CASH-5,39 %888
LITECOIN

-7,79 %

98
STELLAR

-5,47 %

0,234

.

Dow Jones v negativnem nizu
V zadnjih dneh je na delniških trgih sicer bolj pesimistično ozračje. Zaradi nevarnosti trgovinske vojne med ZDA in Kitajsko je v torek Dow Jones (24.700 točk) šesti dan zapored izgubljal, kar se ni zgodilo od lanskega marca. Trump uvaja nove in nove carine na kitajsko blago, Kitajska pa vrača udarec, pri čemer je obdavčila tudi nafto, kar je posledično obremenilo predvsem delnice naftnih podjetij. Veteran Wall Streeta Jim Paulsen se boji, da trgom še večjo grožnjo kot trgovinska vojna predstavlja ameriško gospodarstvo, ki je, kot pravi, v predobrem stanju, kar zvišuje pritisk na plače, povzroča inflacijo in Fed sili v hitro zaostrovanje denarne politike, kar za delnice ni dobro.

Opec odloča o prihodnjih kvotah črpanja
V četrtek in petek se bodo na Dunaju sestale članice držav Opeca in Rusija. Vse kaže, da se bodo dogovorili za višje kvote črpanja nafte. Pri Goldman Sachsu menijo, da to ne bo bistveno vplivalo na cene nafte, in pričakujejo novo rast brenta nad 80 dolarjev, saj se zaloge zmanjšujejo. Pričakujejo, da se bo proizvodnja s 1. julijem zvišala za milijon 159-litrskih sodov dnevno, s 1. januarjem 2019 pa še za dodatnih 500 tisoč sodov. Od konca leta 2016 Opec v sodelovanju z Rusijo črpa manj nafte, kar je cene nafte zvišalo na najvišjo raven v treh letih in pol. Brent je pred nekaj tedni poskočil nad 80 dolarjev, trenutno pa je pri 75 dolarjih.

Tomaž Okorn
Prijavi napako
Komentarji
blue.night
# 20.06.2018 ob 07:23
Jap, mehurček. Ko je podjetje, ki ne dela nič (FB) po mnenju nekaterih strokovnjakov vredno več od Volkswagna, smo v dreku že tako globoko, da ne vidimo več neba.
sam-zee
# 20.06.2018 ob 08:05
Kot hardcore strojnika me vedno zmoti, da se kot tehnološka podjetja omenjajo zgolj IT podjetja.

Pa še @Nikec3: Zakaj pa bi moral bit VW vreden več od FB-ja? Avtomobilska industrija ima 10% marže, medtem ko se lahko FB pohvali z 100%+
Zato, ker brez podjetij kot je VW (ki torej dejansko nekaj ustvarjajo), ne bi bilo Facebooka. Zato. In zdaj bo - če karikiram - pok Facebooka povzročil svetovno gospodarsko krizo... Ljudje smo res fenomeni, pravzaprav je še dobro da uporabljamo samo 10% možgan, koliko sranja bi šele bilo, če bi uporabljali vse...
mlamat
# 20.06.2018 ob 07:30
Monopol + kraja osebnih podatkov
HakmeD
# 20.06.2018 ob 08:49
Ja. Zj odvisno kaj se smatra pod tehnološko podjetje. To je tudi JEK. Meni bolj všečen naslov članka bi bil: Storitvena podjetja so se nevarno razbohotila!

Tle je problem. Ta podjetja(našteta), v bistvu sploh nič velik ne ustvarjajo, v smislu proizvodnje, ampak le v smislu dodane vrednosti. Vsi bi sm še lastniki bli, pa nč delal, pa patente mel. Me zanima kakšna je razlaga poslanstva teh podjetij ob ustanovitvi le teh, in današnja?

Žalostno je pa to, da bodo lih ta(zavarovalnice, banke, 'tehnološka podjetja'...) podjetja spet ustvarila krizo, utrpela bo pa baza podjetij, ki dejansko proizvaja in troši, posledično mali človek.
IndyBob
# 20.06.2018 ob 09:22
Mene pa najboj skrbi, zakaj nobeno od teh 8 najvecjih tehnoloskih podjetij ni doma v evropi.
Nikec3
# 20.06.2018 ob 07:37
V Sloveniji uzakonit, da ima vsak objekt na novi strehi sončno elektrarno.

Ampak v Sloveniji potrebujemo najprej spremembo miselnosti za takšne in podobne projekte.

Zakaj pa bi morali spremenit miselnost? Postavitev sončne elektrarne se po sistemu net-metering splača že danes. Edini pogoji so solidno pozicionirana streha, ki ni osenčena, mora pa bit tudi takšna, da bo zdržala 30 let.

Imvesticija se povrne v 10-13 letih.
BepaJoseph
# 20.06.2018 ob 06:50
Počasi bo mogoče čas za razmislek o obveznicah...rumenoglavi dela preveč zmede na trgih...
JohnSmith
# 20.06.2018 ob 09:21
Seveda je vrednost tehnoloških podjetij napihnjena, ampak z vidika Evrope je pa bolj problematično to, da očitno nima relevantnih tehnoloških podjetij. Zakaj?
mooodeeel
# 20.06.2018 ob 07:53
Če človek bere ta forum je Amerika že 15 let tik pred propadom, prihodnost pa je v Rusiji. Žal pa ne vidim na spisku niti enega ruskega podjetja. Za kakšno zaroto gre to pot?
prim00z
# 20.06.2018 ob 08:34
FBju vrednost določa CIA in druge stranke...zato je FB praktično neprecenljiv...
galoper
# 20.06.2018 ob 07:57
Ukiniti špekulantske posle in zmanjšamo vplive na nastajanje kriz. Špekulanti vidijo le napihnjeno tržno vrednost, uporabna vrednost jim je pa pretrd oreh.
GUMY
# 20.06.2018 ob 10:25
V svetu storitev so pravo bogastvo ustrezne in pravočasne informacije. Vsaka stvar je vredna toliko, kolikor so ljudje pripravljeni zanjo plačati.
Ampak v tem primeru ne s svojim denarjem. Cene so napihnjene z zastonj denarjem, ki sta ga ameriška in evropska centralna banka podarjali izbrancem po krizi v velikih količinah. Vse to bo spet šlo v javni dolg ob naslednjem poku balončkov.
Nikec3
# 20.06.2018 ob 07:33
Po P/E vrednostih delnice trenutno niti niso kaj prida precenjene.
blue.night
# 20.06.2018 ob 09:28
IndyBob

Baidu, Alibaba in Tencent so kitajska podjetja za katerimi stoji država.

FB, Amazon itd. so doma na Nizozemskih Antilih, Irskem, Aguili itd. Zaposlene imajo v Kaliforniji, število ljudi, ki jih zaposlujejo ta podjetja, pa je precej nižje od števila ljudi, ki so zaposleni, recimo v avtomobilski industriji EU-ja.
blue.night
# 20.06.2018 ob 07:48
Nikec3
Zakaj pa bi moral bit VW vreden več od FB-ja?

Težko verjamem, da je FB vreden še enkrat več od Boeinga. Razumem, gre za vsoto vseh delnic (kar z realnostjo nima veze, toliko so pač ljudje pripravljeni plačati za delnico), vendar v kolikor je FB tako precenjen, lahko v prihodnosti pride do korekture cene, kar bo spodneslo borzne trge (ker ne gre samo za FB).
Nikec3
# 20.06.2018 ob 07:39
@blue.night, tega nisem rekel. Je pa eden od indikatorjev.
x1ijn
# 21.06.2018 ob 07:45
Trzna kapitalizacija je vedno napihnjena vrednost, ki nima podlage v realnosti (razen formule po kateri se izracuna). Tega denarja se niti teoreticno ne da iztrziti v nobenih ekonomskih pogojih.
HakmeD
# 20.06.2018 ob 14:16
@Radoveden
Ja, približno. Me zanima, kolk podjetij in patentov sta pokupila omenjena 2, za zaščito svojih podjetij, temu se reče uničevanje konkurence, še predno nastane dajanska.

Pravim samo, da imajo taka podjetja preveč vpliva na ekonomsko okolje. Ne se razburjat, enga si pokad, pa se igrej naprej z malo manj nulami. Lp
m72
# 20.06.2018 ob 13:11
facabook in amazon pa sta res jako tehnološki podjetji :-)
HakmeD
# 20.06.2018 ob 12:35
@Radoveden:"To o čemer govoriš so programerji, analitiki, tržniki, prodajniki, sistemci. Zate nihče od teh nič ne ustvarja. Ti vidiš zgolj fizično delo in oprijemljiv izdelek? Slabo bi se tebi pisalo brez uporabe prej omenjenih - ker bi jih uporabljala tvoja konkurenca in te prehitela levo in desno. Kaj pa bi rekel v zagovor? "

Ne. Nisi me zastopu. To o čemer govorim niso programerji, analitik... Ti spadajo pod male ljudi. Govorim o 'kapitalu', monopolih, korporacijah, koncernih....

Problem je v tem, po moje, da s kapitalom ne upravlja več človek, ampak kapital sam. Posledično, kapital upravlja z malimi ljudmi. Po domače povedano.
7up
# 20.06.2018 ob 09:57
blue.night

Amazon in MS imata HQ v Seattlu. FB pa v Silicijevi dolini.

Baidu, Alibaba in Tencent so kitajska podjetja za katerimi stoji država.

Ne! Tudi to so delni[ke druzbe s razprsenim lastnistvom. Ne tako dolgo nazaj sta imela Yahoo in SoftBank cca 50% podjetja. Jack Ma, ki je vstanovitelj in celo ima delež vreden dobrih 40 miliard...
ZeframCochrane
# 20.06.2018 ob 08:40
Ah spet ti mehurčki
jayz
# 20.06.2018 ob 08:04
Singularnost na obzorju.
Nikec3
# 20.06.2018 ob 07:39
Jap, mehurček. Ko je podjetje, ki ne dela nič (FB) po mnenju nekaterih strokovnjakov vredno več od Volkswagna, smo v dreku že tako globoko, da ne vidimo več neba.

Zakaj pa bi moral bit VW vreden več od FB-ja? Avtomobilska industrija ima 10% marže, medtem ko se lahko FB pohvali z 100%+
kingeston
# 20.06.2018 ob 11:57
hvala bogu da med najvrednejšimi podjetji ni več debilizma tipa 'bančništvo' in umazana 'petrokemija'.

električni paneli na vsako streho? komodt, samo NE Z MOJIM DENARJEM !!!
Ni_Nicka
# 20.06.2018 ob 10:04
Da se ne bo kdo zašpekuliral…. :D
7up
# 20.06.2018 ob 10:00
blue.night

Nekateri očtno še vedno ne živite v 21 stoletju. V svetu storitev so pravo bogastvo ustrezne in pravočasne informacije. Vsaka stvar je vredna toliko, kolikor so ljudje pripravljeni zanjo plačati.

Verjetno ni potrebno biti preveč inteligenten, da bi se zavedali, da je VW glede na zadnje škandale in goljufije v velikih težavah. To se pozna tudi na borzi.
blue.night
# 20.06.2018 ob 09:36
copcop
FB pa je samo eden, uporablja ga cel svet in praktično nima konkurence, zato je njegova vrednost nekajkrat višja od VW.

Bomo kmalu izvedeli. Če njegova vrednost v prihodnosti strmoglavi, si se motil.
Wolfy
# 20.06.2018 ob 09:33
@JohnSmith, IndyBob

https://www.youtube.com/watch?v=zSU5MFPn
6Zk
galoper
# 20.06.2018 ob 09:21
@ blue.night # 20.06.2018 ob 08:02
Krize in ukrepi za njihovo preprečevanje ter reševanje imajo nešteto stopenj in pojavnih oblik. Osnova je v nepravilni delitvi ustvarjenega, kjer špekulanti le hlastajo po denarju.
Radoveden
# 20.06.2018 ob 11:37
@HakmeD,
"Ta podjetja(našteta), v bistvu sploh nič velik ne ustvarjajo, v smislu proizvodnje, ampak le v smislu dodane vrednosti. Vsi bi sm še lastniki bli, pa nč delal, pa patente mel. "

To o čemer govoriš so programerji, analitiki, tržniki, prodajniki, sistemci. Zate nihče od teh nič ne ustvarja. Ti vidiš zgolj fizično delo in oprijemljiv izdelek? Slabo bi se tebi pisalo brez uporabe prej omenjenih - ker bi jih uporabljala tvoja konkurenca in te prehitela levo in desno. Kaj pa bi rekel v zagovor? Bi še vedno bluzil tisto o proizvodnji? Proizvodnja brez zgornjih ne obstaja. Potem pa ti zgoraj delajo skupaj v istem podjetju ali pa proizvodno podjetje izkorišča zunanje. Kdor jih ne izkorišča in jih ne vidi kot del proizvodnje ni podjetnik.
Radoveden
# 20.06.2018 ob 11:31
@SamoRes,
tebi in tvojim socialistom ne bo potegnilo da Slovenija lahko samo IZVAŽA ker lastnih resursov NIMA, je pa tako MALO gospodarstvo, da z notranjim trgom dobimo še MANJ kot smo imeli v Jugi - torej namesto 3 modelov iste blagovne znamke pralnega stroja lahko imamo samo 1. Razen ko pride do uvoza, tam pa kar srce poželi. Ampak za uvoz pa dinarčkov ni. Tako mali kot smo, se lahko v izvozu skrijemo in zgužvamo povsod - ampak je treba na temu delat - in na to opozarja JJ. Mesec ne. Ta vidi in predlaga nekaj povsem drugega. In res je, kar pravijo na GZS. Treba je razbirokratizirati poslovno birokracijo. Privabiti tuji kapital nna pameten način. Podpreti tako naše kot tujce. Potem bo denarja dovolj.
rubin
# 20.06.2018 ob 10:45
Kje je navedena dobičkonosnost, razmerje med dobičkom na delnico / ceno delnice?! Kakšna zanič "analiza" je brez tega podatka? In to plačujemo, tak rtv?
copcop
# 20.06.2018 ob 09:32
Zakaj pa bi moral bit VW vreden več od FB-ja? Avtomobilska industrija ima 10% marže, medtem ko se lahko FB pohvali z 100%+
Zato, ker brez podjetij kot je VW (ki torej dejansko nekaj ustvarjajo), ne bi bilo Facebooka. Zato.


Napačno razmišljanje. Če ne bi bilo podjetja kot je VW, bi bil namesto njega pač Fiat, Toyota ali Renault, kajti izpraznjeno mesto posameznega proizvajalca z lahkoto zasede drugi proizvajalec, saj jih je ogromno. FB pa je samo eden, uporablja ga cel svet in praktično nima konkurence, zato je njegova vrednost nekajkrat višja od VW.
endrug
# 20.06.2018 ob 08:36
@mooodeeel, ZDA so korak pred propadom, Rusija pa je korak pred ZDA.
blue.night
# 20.06.2018 ob 07:38
Nikec3

Ker je pe edini in popolnoma zanesljiv indikator precenjenosti/podcenjenosti delnic?
7up
# 20.06.2018 ob 15:05
HakmeD

Ne pisi na pamet. Amazon in npr. Tesla imata zanemrljivo patentov.

Na lestvici kraljuje IBM, nato imamo Samsung,Canon, Intel... Amazon je samo na 15. mestu in ima cca 1/6 IBM'ovih patentov

http://www.ipo.org/wp-content/uploads/2017/05/2016_Top-300-Patent-Owners.pdf

Sploh pa kaj hudi;a je narobe s patenti? Le-ti nastanejo kot posledica ulozenih miliard v R and D!!!
Bivši uporabnik
# 20.06.2018 ob 14:41
Amazon, Apple, Microsoft, Google, Baidu, Alibaba in Tencent

sem takoj vedel. to nis tehnološka podjetja, ampak paradržavne ekonomske armade v izgovoru high techa. preden se kdo vsaja o alibabi ipd kot kitajski, si naj pogleda njeno lastništvo..
Radoveden
# 20.06.2018 ob 13:55
@HakmeD
a misliš vsi ki bi samo še lastniki bili in kapital... a to misliš Marka in Jeffa ki sta svoji blagovni znamki ustvarila iz garaže, postala milijarderja in lahko kupujeta druga podjetja (ki jima koristijo za dvigovanje dodane vrednosti core posla)? Taki da ne delajo nič in se samo nekaj igrajo z denarjem in nič ne ustvarjajo? Pusti prosim poslovni svet in kapital in vlaganje...

Jaz nimam milijard, pozna me noben, počnem pa povsem enako kot tadva. Samo igram se malo manj nulami. In vem da je za to potrebno veliko dela. Vse ostalo so pravljice za stare mame.
Radoveden
# 20.06.2018 ob 11:22
@blue.night
"Težko verjamem, da je FB vreden še enkrat več od Boeinga. "

Ne da težko verjameš. Težko razumeš.
blue.night
# 20.06.2018 ob 08:02
galoper
Ukiniti špekulantske posle in zmanjšamo vplive na nastajanje kriz.

Krize so bile pred 1980 zelo redke - 1980 je nekako meja, ko se je svet popolnoma obrnil v neoliberalizem.

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_economic_crises#20th_century
Bivši uporabnik
# 20.06.2018 ob 07:31
Zda ponovno potrjujejo da je center sveta na wall streetu in dokazujejo kdo je poglavar vesolja. # 1
SamoRes
# 20.06.2018 ob 08:02
Kar se pa izvoza tiče, pa se je pred volitvami desničarska medijska in komentatorska mašinerija spravila na Luko Meseca, ki je opozoril da naše gospodarstvo temelji na izvozu in da je treba biti previden ter pripraviti ukrepe, če se zamaje evropsko gospodarstvo od katerega smo odvisni.

Nekaj tedno za tem že vidimo kako Janša retvita Lahovnika:
"Narocila nemske industrije padajo ze stiri mesece zapored, prvic po letu 2016 pa so se znizala tudi na medletni ravni. Panika bi bila odvec, previdnost pa ne."
SamoRes
# 20.06.2018 ob 07:26
V Sloveniji uzakonit, da ima vsak objekt na novi strehi sončno elektrarno. Že z odpovedjo vlaganju v oklepnike v višini 1,2 milijarde za Nato lahko država subvencionira vsaj 50.000 elektrarn.
Potem naj naftarji navijajo cene po mili volji.
Ampak v Sloveniji potrebujemo najprej spremembo miselnosti za takšne in podobne projekte.
Kazalo