Lani so delniški indeksi na razvitih borzah občutno porasli, letos pa bo to precej težje, nenazadnje tudi zato, ker bo ameriška centralna banka začela zaostrovati denarno politiko. Foto: Reuters
Lani so delniški indeksi na razvitih borzah občutno porasli, letos pa bo to precej težje, nenazadnje tudi zato, ker bo ameriška centralna banka začela zaostrovati denarno politiko. Foto: Reuters
Zlato se je zadnji teden povzpelo nad 1.250 dolarjev za unčo. Foto: EPA
Delnice Zavarovalnice Triglav so se na tedenski ravni podražile za deset odstotkov. Foto: BoBo

Prve objave svežih poslovnih rezultatov so na Wall Streetu pustile mešan priokus. V petek je tako Dow Jones pridobil četrtino odstotka, širši indeks S & P 500 pa je izgubil 0,39 odstotka, saj sta Intel in General Electric razočarala analitike. Intelove delnice so se pocenile za 2,6 odstotka. Proizvajalec mikroprocesorjev je rahlo zgrešil pričakovanja o dobičku zadnjega lanskega četrtletja, poleg tega niti z napovedmi prihodkov za tekoče četrtletje ni zvenel prav optimistično. Oklestiti namerava tudi 5.000 delovnih mest po vsem svetu. General Electric je imel lani manjšo profitno maržo od pričakovanj, zato so delnice ob koncu tedna zdrsnile za dobra dva odstotka.

Vrednotenje skoraj takšno kot v zlatih časih borze
Pri investicijski banki Goldman Sachs so opozorili, da so delnice na Wall Streetu po vseh kazalcih predrage in zrele za vsaj desetodstotni popravek, ki ga ni bilo že od poletja 2011. Trenutno vrednotenje se že precej približuje tistemu, ki je bilo ob koncu 90. let v času največjega razcveta tehnoloških delnic. Na zadnji dan lanskega leta so z delnicami, vključenimi v indeks S & P 500, povprečno trgovali pri 15,4-kratniku pričakovanega dobička za leto 2014. To je precej več kot v istem času leto prej, ko je kazalec P/E v povprečju znašal 12,7. Desetletno povprečje znaša 14. Le v dveh obdobjih po letu 1976 je P/E presegel 17: med letoma 1997 in 2000 ter v štirih mesecih ob koncu leta 2003 in na začetku 2004.

Prekletstvo drugega leta mandata
Ker delnice v New Yorku na začetku januarja niso nadaljevale decembrske rasti, je bilo zadnje dni opaziti kar nekaj člankov z napovedmi, kakšna usoda čaka letos delniške trge. Med številnimi kazalniki, ki kažejo, kam se bodo v prihodnje obrnili delniški trgi, je Jeffrey Kleintop iz družbe LPL Financial našel še enega, za katerega je prepričan, da deluje: prekletstvo drugega leta. Gre za to, da so delnice v drugem letu mandata ameriškega predsednika zelo ranljive za velika nihanja. Od leta 1960 se je devetkrat (od trinajstih štiriletnih mandatov) zgodilo, da je indeks S & P 500 v drugem ali tretjem četrtletju tega kritičnega drugega leta predsedniškega mandata padel.

Dow Jones (ZDA)

16.458 točk
Nasdaq (ZDA)4.197
DAX30 (Frankfurt)9.742
Nikkei (Tokio)15.734
10-letne slov. obvezn.donos: 4,60
10-letne am. obvezn.donos: 2,83
EUR/USD1,3537
USD/JPY104,30
EUR/CHF1,2324
Nafta brent106,30 USD
Zlato1.254 USD
Euribor0,408 %

Črni spomini na leta 1990, 1998, 2002 in 2010
Najbolj izraziti so bili padci v letih 1990 (S & P je izgubil 20 odstotkov, saj je bilo ameriško gospodarstvo v recesiji, po iraški zasedbi Kuvajta pa so cene nafte poletele v nebo), 1998 (19-odstoten padec sta povzročila predvsem dva dogodka: azijska finančna kriza in zlom investicijskega sklada LTCM). 2002 (33-odstoten padec) in 2010 (16-odstoten zdrs, ker je Fed končal 1. krog kvantitativnega sproščanja). Kleintop pravi, da bi bil tokratni padec kvečjemu dobra nakupna priložnost, saj pričakuje, da bi ob koncu leta spet sledila rast. Marsikaj bo seveda odvisno prav od svežih poslovnih rezultatov. Dobički lani niso bili navdušujoči. Porasli naj bi le za 5,6 odstotka, kar pomeni tretje zaporedno leto upočasnjene rasti dobičkov.

Cene goriv v torek verjetno nižje
Zlato je z vstopom v leto 2014 dobilo zagon. Do zdaj je pridobilo okrog štiri odstotke in je spet nad 50-dnevnim drsečim povprečjem, kar je bikovski signal. Če bi uspelo prebiti odporno raven pri okrog 1.265-1.270 dolarjih, bi lahko poletelo še precej višje, so prepričani tisti, ki stavijo na tehnično analizo. Nekateri menijo, da bi v tem primeru zlato lahko poskočilo za nadaljnjih 13 odstotkov in pri 1.430 dolarjih doseglo avgustovske ravni. Spomnimo, da je lani zlato padlo za 28 odstotkov, kar je posledica Fedovih načrtov o postopnem umiku obsežnih gospodarskih spodbud v obliki odkupovanja ameriških obveznic. Nafta brent je v petek dopoldne pri 105,44 dolarja doseglo dvomesečno dno (v torek lahko v Sloveniji pričakujemo cenejše gorivo), dan pa končala pri 106,48 dolarja.

Desetodstotna tedenska rast Triglava
Na Ljubljanski borzi je opaziti vedno več optimizma in vedno višji promet. Indeks SBI TOP se je po skoraj dveh letih in pol spet dvignil nad 700 točk, na tedenski ravni pa je pridobil štiri odstotke. Še naprej pridobivajo predvsem podjetja, ki bi utegnila biti privatizirana. Največjo rast med blue čipi so imele tako zadnji teden delnice Zavarovalnice Triglav. Njihov tečaj se je zvišal za skoraj deset odstotkov, na 22,51 evra. Petrol se je v petih dneh podražil za dobrih pet odstotkov. Tudi delnice Mercatorja, ki so prejšnji teden strmoglavile za 16 odstotkov, so okrevale, in sicer za štiri odstotke. Po podatkih iz delniške knjige med kupci prevladujejo večji delničarji Mercatorja, predvsem zagrebška Hypo banka in splitska Societe Generale, kar bi utegnilo biti dobro znamenje za uspešnost prodaje Agrokorju.