Februarja se je na zavod za zaposlovanje na novo prijavilo 6.912 brezposelnih. Foto: BoBo
Februarja se je na zavod za zaposlovanje na novo prijavilo 6.912 brezposelnih. Foto: BoBo

registriranih je bilo 115.036 brezposelnih.

To je 0,8 odstotka manj kot januarja in 0,5 odstotka manj kot februarja lani, je objavil zavod za zaposlovanje.

Februarja se je na novo prijavilo 6.912 brezposelnih, kar je 40,1 odstotka manj kot januarja in 4,6 odstotka manj kot februarja lani. Med novoprijavljenimi je bilo 748 iskalcev prve zaposlitve, 1.763 trajno presežnih delavcev in stečajnikov ter 3.359 brezposelnih zaradi izteka zaposlitev za določen čas.

Od 7.841 brezposelnih, ki jih je zavod februarja odjavil iz evidence, se jih je zaposlilo oz. samozaposlilo 5.244, kar je 4,9 odstotka več kot januarja in 7,7 odstotka več kot februarja lani.

Februarja se je v primerjavi z januarjem brezposelnost povečala v štirih območnih službah zavoda, najbolj v Kopru in Sevnici, v primerjavi s februarjem lani pa v sedmih območnih službah, najbolj v Novem mestu.

Več trajno presežnih delavcev, starejših od 50 let
V strukturi brezposelnih so se februarja še naprej zmanjševali deleži brezposelnih žensk, mladih do 24. leta starosti, iskalcev prve zaposlitve in tudi delež dolgotrajno brezposelnih oseb, povečali pa so se deleži trajno presežnih delavcev oz. stečajnikov, brezposelnih, starih 50 let ali več, in brezposelnih z najnižjo izobrazbo.

Povprečni čas brezposelnosti se je februarja podaljšal tako v primerjavi z januarjem kot februarjem lani. Ob koncu februarja je bila brezposelna oseba v povprečju brezposelna eno leto, osem mesecev in 28 dni, konec februarja lani pa dva meseca in 12 dni manj, še pravijo na zavodu za zaposlovanje.