Foto: BoBo
Foto: BoBo

10.45: Dopolnjeno s pojasnilom o delitvi delnice

Lani so dividende znašale 30 evrov bruto na delnico, a je pri primerjavi treba upoštevati, da je novembra lani prišlo do razdelitve Petrolove delnice. Petrol je vsako delnico razdelil na 20 novih. Upoštevaje razdelitev delnice bo dividenda letos približno za polovico nižja od lanske.

Pri določanju višine dividende so po besedah Petrola upoštevali zahtevne poslovne razmere v letu 2022, potrebne naložbe, prosti denarni tok, zadolženost družbe, razvojne načrte, višino zadržanih dobičkov preteklih let, ustrezno razmerje med neto finančnim dolgom in EBITDA ter likvidnostnim položajem.

Skupina Petrol je lani po nerevidiranih podatkih sicer imela rekordnih 9,5 milijarde evrov prihodkov od prodaje, kar je 91 odstotkov več kot predlani. Čista izguba je znašala 2,7 milijona evrov, so sredi marca sporočili iz družbe, ki je medtem januarja v prvi oceni poročala o lanski čisti izgubi 12,1 milijona evrov. Predlani je skupina imela 124,5 milijona evrov čistega dobička.

Zahtevajo povrnitev škode

Na Petrolov izkupiček je v letu 2022, kot so večkrat poudarili v družbi, močno vplivala regulacija cen pogonskih goriv na vseh trgih. Petrol sicer z zahtevki terja povrnitev nastale škode, ki po njihovih izračunih znaša v Sloveniji 106,9 milijona evrov, na Hrvaškem pa 55,9 milijona evrov, sprožil pa je postopke za mirno rešitev spora s slovenskim državnim odvetništvom in Republiko Hrvaško. Slovensko državno odvetništvo je predlog za mirno rešitev spora zavrnilo, na Hrvaškem pa odločitve še niso sprejeli. "Uprava družbe Petrol si bo še naprej prizadevala za povrnitev škode in s tem za zaščito premoženja družbe," so v Petrolu navedli v sporočilu za javnost.

Skupščina bo maja

Uprava Petrola je danes za 18. maj sklicala skupščino, na kateri bodo delničarji odločali o predlogu, da družba od 61,85 milijona evrov bilančnega dobička, kot je bil ugotovljen na zadnji dan leta 2022, za izplačilo dividend nameni 28,78 milijona evrov oz. 70 centov bruto na delnico, preostanek bilančnega dobička pa razporedi v druge rezerve iz dobička. Odločali bodo tudi o podelitvi razrešnice upravi in nadzornikom za lani in se seznanili z njihovimi prejemki v lanskem letu, kaže sklic, objavljen na spletnih straneh Ajpesa.

V Petrolu ima država posredno in neposredno približno tretjinski lastniški delež. Slovenski državni holding je lastnik 12,7 odstotka delnic, država ima v družbi neposredno 10,8-odstotni lastniški delež, Kapitalska družba pa 8,7-odstotnega.

Predlog sklepa o izplačilu dividende v letošnjem letu so sicer oblikovali na četrtkovi seji nadzornega sveta, ki je potrdil tudi letno poročilo skupine Petrol za lani. Predsednica uprave Nada Drobne Popović je ob objavi letnega poročila zapisala, da so izredna dogajanja v mednarodnem geopolitičnem in poslovnem okolju, ki jih ni bilo mogoče predvideti in ki so pustila močan pečat na evropskem in tudi slovenskem gospodarstvu, močno vplivala na poslovno uspešnost. Izjemno zahtevno bo tudi leto 2023, je opozorila.

Na poslovanje skupine bodo še naprej pomembno vplivali regulacija prodajnih cen goriv in energentov, zaostrovanje nabavnih pogojev in inflacija, čemur bosta sledila prilagajanje poslovnih procesov in optimizacija stroškov. Skupina Petrol za letos načrtuje prihodke od prodaje 10,2 milijarde evrov, prilagojen kosmati poslovni izid v vrednosti 675 milijonov evrov in EBITDA v vrednosti 250,4 milijona evrov. Za naložbe v Petrolu načrtujejo 75 milijonov evrov.