Tovšakovo že nekaj časa k odstopu pozivajo vsi - od premierja Boruta Pahorja do prvega nadzornika Klemna Boštjančiča. Foto: BoBo
Tovšakovo že nekaj časa k odstopu pozivajo vsi - od premierja Boruta Pahorja do prvega nadzornika Klemna Boštjančiča. Foto: BoBo

Prva dama Vegrada Hilda Tovšak je napovedala, da bo v ponedeljek na seji nadzornega sveta odstopila z mesta direktorice.

Tovšakova je za Pop TV zatrdila, da je to izključno njena odločitev in ni posledica kakršnih koli pritiskov. Pojasnila je, da je dokumentacija za prisilno poravnavo pripravljena, zato je zdaj pravi čas za odhod.

Znano je, da je Tovšakova pred kratkim prvemu nadzorniku v odhodu Klemnu Boštjančiču pokazala svojo odstopno izjavo, ni je pa podpisala. Tedaj je dejala, da bo odstopila, ko bo vse pripravljeno za prisilno poravnavo. K odstopu jo je vztrajno pozival nadzornik Boštjančič, pred kratkim pa sta se v skupni izjavi oglasila tudi predsednik vlade Borut Pahor in ministrica za gospodarstvo Darja Radić.

Tedaj sta zapisala: "Glede na to, da je zaupanje v direktorico podjetja Vegrad, Hildo Tovšak, dokončno porušeno, bi bila v tem trenutku najboljša rešitev za Vegrad, da gospa Tovšak nemudoma odstopi z mesta direktorice in odločitev o nadaljnjih ukrepih v podjetju prepusti novi upravi." Tovšakova je ob napovedi odstopa še dejala, da se ji ne zdi "umestno, da bi se politika vmešavala v gospodarstvo".

Boštjančič: Upam, da bo zares odstopila
Seja nadzornega sveta Vegrada bo predvidoma v ponedeljek ob 18. uri, je v soboto povedal prvi nadzornik v odstopu Klemen Boštjančič. Dejal je, da druga dva nadzornika Samo Mastnak in Branka Gabrijel še nista potrdila udeležbe. Na zadnji, ponedeljkovi seji, ki je bila nesklepčna, je Boštjančič podal pisno odstopno izjavo. Funkcijo prvega nadzornika bo opravljal do imenovanja novega člana nadzornega sveta, ki bo imenovan na skupščini.

Boštjančič pričakuje, da bo Tovšakova zares odstopila. Ob tem je potrdil, da sta njegova kandidata za vodenje podjetja še vedno Sandi Knez, ki naj bi mu kot morebitnemu prokuristu podporo izrekla celo Tovšakova, in Branka Babič, čeprav ne izključuje možnosti, da bi Tovšakova kot vršilca dolžnosti direktorja predlagala svojega kandidata.

"Kar je bilo obljubljeno, bo izpeljano"
Prva dama velenjskega gradbenega podjetja je v pogovoru za komercialno televizijo še zagotovila, da glede plač ne bo snedla besede: "Tako, kot je bilo obljubljeno, bo tudi izpeljano.

Predstavniki Vegradovega sindikata na čelu s Srečkom Čatrom (vršilcem dolžnosti sekretarja velenjskega območnega sindikata SKEI) so se namreč v petek dogovorili, da bodo delavci prejeli del junijske plače, skladno z zakonom o prisilni poravnavi pa 18. septembra tudi avgustovsko plačo. Če podjetje oz. Tovšakova v to ne bi privolila, so delavci napovedovali stavko.

Tovšakova je ob napovedi svojega odstopa še zagotovila, da govorice o tem, da jo ves čas varujejo varnostniki, ker se boji za življenje, niso resnične: "Saj vidite, da hodim naokrog sama. Tudi moje hiše nihče ne varuje, saj se ne počutim ogrožene."