Gospodarstvo
(1)

Poudarki

  • Kmalu zaščiteni tudi belokranjska pogača in prekmurska gibanica
Priprava idrijskih žlikrofov
Oznaka zajamčena tradicionalna posebnost EU-ja pomeni, da sta zaščitena receptura in tradicionalen način priprave. Foto: MMC RTV SLO

Dodaj v

Idrijski žlikrofi tudi evropsko zaščiteni

Kmalu registracija še dveh slovenskih jedi
15. januar 2010 ob 21:00
Bruselj - MMC RTV SLO, STA

Idrijski žlikrofi so postali prvi slovenski proizvod, ki ga je Evropska komisija prijavila kot zajamčeno tradicionalno posebnost EU-ja.

Omenjena oznaka pomeni, da sta zaščitena receptura in tradicionalen način priprave, proizvodnja pa geografsko ni omejena, so pojasnili na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Poleg tega registracija pri Evropski komisiji pomeni, da je ime proizvoda na celotnem območju EU-ja zaščiteno pred potvorbami, zlorabami, posnemanjem in drugimi praksami, ki potrošnika lahko zavajajo glede resničnega porekla proizvoda.

Idrijski žlikrofi se s tem po navedbah ministrstva pridružujejo prvemu zaščitenemu slovenskemu proizvodu na evropski ravni - ekstradeviškemu oljčnemu olju Slovenske Istre, ki pa je registrirano kot zaščitena označba porekla.

Kmalu zaščiteni tudi belokranjska pogača in prekmurska gibanica
V uradnem listu EU-ja so bile objavljene še vloge za štajersko prekmursko bučno olje in kraški pršut, oba za zaščiteno geografsko označbo, ter za belokranjsko pogačo in prekmursko gibanico, obe za enako oznako, kot so jo dobili idrijski žlikrofi, torej zajamčeno tradicionalno posebnost.

"Glede na datum objave v uradnem listu v mesecu januarju pričakujemo še registracijo dveh slovenskih vlog, za belokranjsko pogačo in prekmursko gibanico," so še razložili na ministrstvu za kmetijstvo. V Sloveniji je po njihovih navedbah trenutno zaščitenih 38 kmetijskih pridelkov in živil, od tega je 19 certificiranih.

T. K. B.
Prijavi napako
Komentarji
resist
# 16.01.2010 ob 09:46
kva ?! a nismo teh stvari že pred 5imi leti zrihtal ???
Oglasno sporočilo
link
Kakšno je vaše finančno zdravje?
15. november 2018 ob 08:41 Finančno zdravje je odličen pokazatelj stanja osebnih financ, a kaj ko ga je »na oko« težko oceniti.
Več novic ...
Kazalo