Bo šlo še zadnje večje mariborsko gradbeno podjetje v stečaj? Foto: MMC RTV SLO
Bo šlo še zadnje večje mariborsko gradbeno podjetje v stečaj? Foto: MMC RTV SLO
Pogled na Maribor iz Pohorja
Konstruktor zaposluje 270 ljudi, že nekaj časa ima blokirane račune, na začetku tega meseca pa je vložil predlog za uvedbo postopka prisilne poravnave, ki ga mora še dopolniti. Foto: Ana Svenšek
Za delavce Konstruktorja plača do konca tedna?

Namesto prejšnjega direktorja podjetja Konstruktor VGR Marka Plečka, ki je bil v podjetju mesec dni, bo to funkcijo opravljal ptujski podjetnik Samo Majcenovič. Ta je stavkajočim že obljubil plačo do konca tega tedna in dopolnitev predloga prisilne poravnave.

Konstruktor zaposluje 270 ljudi, že nekaj časa ima blokirane račune, na začetku tega meseca pa je vložil predlog za uvedbo postopka prisilne poravnave, ki ga mora še dopolniti. Rok za dopolnitev se izteče 2. avgusta.

V sindikatu so prepričani, da je treba čim prej razglasiti stečaj podjetja in tako rešiti negotov položaj delavcev.

"Najbolje je ostati pri prisilni poravnavi"
Novi direktor je na shodu delavcev pred sedežem Konstruktorja v Mariboru povedal, da se mu zdi najbolje ostati pri prisilni poravnavi, saj naj bi še obstajale možnosti za ohranitev podjetja. "Imamo zakonsko možnost, ki jo je treba izkoristiti, to je prisilna poravnava, in na tem že delamo," je poudaril. "To je edini zakonski okvir, ki se ga moramo držati, če želimo podjetje ohraniti. Če to ne bi uspelo, pa so zakonske možnosti, ki jih bo ubralo sodišče," je dejal.

Prepričan je tudi, da ima podjetje dovolj neplačanih terjatev in zalog, s čimer je mogoče pridobiti denar za neizplačane plače. "Že ves teden se pogovarjam z določenimi upniki in pričakujem, da bodo določena plačila sproščena danes oziroma do konca tedna. Mislim, da bo izplačana vsaj prva plača, ki je bila obljubljena, potem pa še preostalo."

Novi direktor vidi "luč na koncu predora"
Majcenovič se je opravičil, ker je takšen položaj sploh nastal. Pojasnil je, da so se težave nakopičile, po njegovem mnenju pa bi morali ukrepati že prej oz. najpozneje marca.

Položaj bo uradno prevzel v petek, ko bo skupščina družbe, a ne dvomi, da ga bodo lastniki večinsko podprli. "Poznam pot, po kateri je treba iti, in vidim luč na koncu predora," je poudaril in dodal, da ima že izkušnje z vodenjem gradbenega podjetja. Osem let je namreč vodil Gradbeno podjetje Ptuj.

Delavci polni nezaupanja
Med delavci je bilo sicer zaznati veliko nezaupanja, saj so podobne izjave dajali že prejšnji direktorji. "Prepričuje nas v nekaj, kar bi morali že zdavnaj narediti. Gre le za igro, na koncu pa bo isti scenarij kot v vseh gradbenih podjetjih, ki so vsa končala v stečaju," je povedala sekretarka podravskega sindikata delavcev gradbenih dejavnosti (ZSSS) Breda Črnčec.

Sindikat bo poskušal stečaj doseči prek jamstvenega sklada. Kot je pojasnil sekretar ZSSS-ja Podravje Gregor Cerar "obstaja možnost, da jamstveni sklad, ko upniki izkažejo terjatve, vloži predlog za začetek stečajnega postopka". In dodal: "Potem je na državi, da dokaže, da Slovenija dejansko je socialna država." Tako so do zdaj uspeli doseči stečaj le v enem primeru v Sloveniji, in sicer v mariborskem podjetju Maksina.

Delavci brez majske, junijske plače, regresa ...
Ker podjetje delavcem dolguje majsko in junijsko plačo, regres za letni dopust in prispevke od aprila naprej, so ti 13. julija začeli stavkati. Lastniki in banke niso uspeli doseči dogovora glede dokapitalizacije, zato je sindikat zahteval, da se, če se v vmesnem času ne najde kakšna rešitev, najpozneje 21. julija vloži predlog za stečaj.

Predlog za stečaj ni bil vložen, vendar je direktor Plečko stavkajoče prosil, naj na dokončen odgovor glede usode podjetja še počakajo, saj naj bi še obstajale možnosti za rešitev.

Lastniki so delavcem na začetku tedna razdelili po 100 evrov. Stavka delavcev se kljub menjavi direktorja medtem nadaljuje. Ponovni shod pred sedežem podjetja je predviden za ponedeljek ob 8. uri.

Za delavce Konstruktorja plača do konca tedna?