Premier je optimističen. Foto: BoBo
Premier je optimističen. Foto: BoBo
Cigareti
Avgustovska inflacija je predvsem posledica podražitve tobačnih izdelkov. Foto: EPA
Denar
Bruto domači proizvod se je torej v letošnjem drugem četrtletju glede na drugo četrtletje lani realno zvišal za 2,2 odstotka, kar je prva realna rast BDP-ja po šestih zaporednih četrtletjih zmanjševanja. Foto: BoBo

Gospodarska rast je bila po podatkih Sursa v drugem četrtletju v primerjavi z enakim četrtletjem lani 1,1-odstotna. Premier Borut Pahor: "To kaže na počasen, a zanesljiv vzpon."

"To okrevanje pa ni tako silovito in strumno, da bi poslej lahko živeli brez skrbi," je rezultate komentiral predsednik vlade. Prav zato so zdaj po njegovih besedah potrebni ukrepi, ki bodo dolgoročno utrdili to gospodarsko rast. Ta bo, čeprav ne bo visoka, omogočila rast plač tako v realnem sektorju kot v javnem, je poudaril in dodal, da bo to pomenilo porast blaginje naših ljudi.

Premier: Manj bo brezposelnosti, manjši bo primanjkljaj
Ob tem je premier spomnil na lani zastavljene cilje o 0,5- do 1-odstotni gospodarski rasti v letu 2010. "To se bo verjetno zgodilo," je napovedal, kar bo po njegovem pripomoglo k uresničitvi cilja znižanja stopnje brezsposelnosti in zmanjšanja proračunskega primanjkljaja.

Komentiral je še izračun statističnega urada, ki kaže, da se je obseg bruto domačega proizvoda na letni ravni v letošnjem drugem četrtletju zvišal za 2,2 odstotka. "Celotna slika postaja ugodna," je dejal. "Vsi, ki ste v zadnjem letu in pol analizirali vzpone in padce BDP-ja v Sloveniji, veste, kako strm padec smo beležili leta 2009. Takrat je malokdo verjel, da se bomo potegnili iz tega vrtinca gospodarske krize v smeri, o kateri lahko danes realno razmišljamo."

V primerjavi s prvim četrtletjem rast 1,1-odstotna
Bruto domači proizvod se je torej v letošnjem drugem četrtletju glede na drugo četrtletje lani realno zvišal za 2,2 odstotka, kar je prva realna rast BDP-ja po šestih zaporednih četrtletjih zmanjševanja. V primerjavi s prvim letošnjim četrtletjem je bila gospodarska rast v obdobju med aprilom in junijem 1,1-odstotna, so izračunali na Sursu.

Ob tem so statistiki popravili podatek o realnem padcu BDP za leto 2009, ki je zdaj ocenjen na 8,1-odstotka, medtem ko je po prvih izračunih znašal 7,8 odstotka. Za pozitivno gospodarsko rast v drugem četrtletju je bilo ključnega pomena zelo okrepljeno izvozno povpraševanje. Izvoz blaga in storitev se je na letni ravni zvišal za 11,4 odstotka, s čimer so se stopnje rasti izvoza vrnile na ravni izpred začetka gospodarske krize.

Po šestih zaporednih četrtletjih zelo močnega zmanjševanja so se v letošnjem drugem četrtletju tudi bruto investicije realno zvišale, in sicer v povprečju za 6,4 odstotka. Glavni razlog pozitivne rasti je bilo ponovno ustvarjanje zalog, medtem ko se bruto investicije v osnovna sredstva še naprej zmanjšujejo. Izdatki za končno potrošnjo pa se v primerjavi z enakim obdobjem lani niso spremenili.

Inflacija 2,3-odstotna
Glede na Sursove ugotovitve so se cene življenjskih potrebščin avgusta zvišale za 0,3 odstotka. Inflacija je na letni ravni avgusta tako znašala 2,3 odstotka, povprečna letna inflacija pa 1,5 odstotka. Kot ugotavljajo statistiki, je avgustovska inflacija predvsem posledica podražitve tobačnih izdelkov, sicer pa letošnji avgusta tako kot v preteklih letih ni bil nič posebnega.

Storitve so se avgusta podražile za 0,6 odstotka, blago pa za 0,1 odstotka. Povprečna letna inflacija, merjena s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin, ki se uporablja za primerjavo rasti cen v EU-ju, je v avgustu znašala 2,4 odstotka.