Predsednik nadzornega sveta Save Miran Kalčič je dejal, da bo letošnje leto za Savo leto finančne konsolidacije in reorganizacije. Foto: MMC RTV SLO
Predsednik nadzornega sveta Save Miran Kalčič je dejal, da bo letošnje leto za Savo leto finančne konsolidacije in reorganizacije. Foto: MMC RTV SLO
Proizvodnja, delavec Sava
Negativno lansko poslovanje je posledica nekaterih slabitev. Največja slabitev je bila po besedah Kalčiča opravljena zaradi naložbe v Merkur in terjatve do Merfina, vendar Merkur v celoti še ni oslabljen. Foto: MMC RTV SLO

Nadzorni svet kranjske Save je v sredo obravnaval letni poročili za krovno podjetje in za celotno skupino, vendar ti še nista revidirani. Predstavnik pooblaščene revizorske hiše KPMG je nadzornikom pojasnil, da je pri izdelavi letnih poročil in posledično pri izvedbi postopka revidiranja prišlo do zamika.

"Poslovanje Save je bilo že razkrito z objavo poročila za prvih devet mesecev, iz tega lahko razberete, kakšen je rezultat," je povedal predsednik nadzornega sveta Save Miran Kalčič. Sava je imela v prvih devetih mesecih lani 80 milijonov evrov izgube, ki pa bi lahko po Kalčičevih besedah v zadnjem lanskem trimesečju še narasla.

Sava do leta 2010 poslovala pozitivno
"Lani se je zgodilo, kar se je zgodilo, bile so nekatere neuspele naložbe, nekatere nasedle naložbe," je dejal Kalčič in pojasnil, da je Sava vse do leta 2010 poslovala pozitivno. Povedal je, da je lansko negativno poslovanje posledica nekaterih slabitev. Največja slabitev je bila po besedah Kalčiča opravljena zaradi naložbe v Merkur in terjatve do Merfina, vendar Merkur še ni v celoti oslabljen. Kot je dejal, je poslovanje "oslabljeno do tiste mere, ki se družbi zdi primerna v danem trenutku."

Zamik pri izdelavi letnih poročil in posledično pri izvedbi postopka revidiranja je sicer nastal zaradi zamika pri pripravi računovodskih izkazov pridruženih družb, ki jih poslovna skupina Sava vključuje v svoje računovodske izkaze. Poročilo s podatki o lanskem poslovanju Save bo zato objavljeno predvidoma čez mesec dni.

Ustreznih računovodskih izkazov nista predložila NFD Holding in Maksima Invest
Pridruženi družbi, ki nista predložili ustreznih revidiranih računovodskih izkazov za preteklo leto, sta NFD Holding in Maksima Invest, je pojasnil. Na vprašanje, od kdaj sta omenjeni družbi pridruženi družbi kranjske Save, je Kalčič odgovoril, da se je to "očitno dogodilo v lanskem poslovnem letu". Ali je Agencija za trg vrednostnih papirjev o tem obveščena, Kalčič ne ve, saj je, kot pravi, to vprašanje za upravo.

NFD Holding in Maksima Invest sta lani poslovala slabo, kar bi lahko imelo določen vpliv tudi na Savo, je povedal Kalčič. Pretekle rezerve, ki jih je ustvarila Sava, bodo po njegovi oceni "v celoti zadoščale za kritje izgube". NFD Holding ima sicer določen dolg do Save. Lani je posojilo znašalo približno 42 milijonov evrov, več kot 60 odstotkov posojila je NFD Holding Savi poravnal, preostanek pa je po besedah Kalčiča "ustrezno pravno urejen in več kot dobro zavarovan s premoženjem NFD Holdinga".

Poročilo bo obravnavano na aprilski seji
Nadzorniki Save bodo revidirano letno poročilo Save in konsolidirano letno poročilo skupine obravnavali na seji v aprilu. Kalčič je zagotovil, da Sava zaradi tega ni v prekršku. "Mislim, da družba ni v prekršku. Uprava je v odprtem roku oddala svoje poročilo, revizor še dela, rok za obravnavo revidiranega letnega poročila je 30 dni po oddaji in to bo nadzorni svet spoštoval. Tukaj ni nobenega prekrška," je zagotovil.

O odprodaji naložb nadzorniki v sredo niso govorili, je pa nadzorni svet od uprave že lani zahteval, da pripravi proces dezinvestiranja, katerega namen je finančna in likvidnostna sanacija Save. O dezinvestiranju na področju turizma za zdaj sicer ni govora, je povedal Kalčič.

Sava je lani reprogramirala del kreditov, kdaj se reprogami iztečejo, pa Kalčič ni povedal, saj gre za pogodbena razmerja med Savo in bankami. Glede prodaje deleža Save v Abanki Vipa je dejal, da postopki tečejo, kaj bi se lahko zgodilo, če prodaja ne bo uspela, pa ni želel špekulirati.

V Savo prihaja mlajša ekipa
Kalčič naj bi z novo upravo, ki je v sicer še nepopolni postavi danes prevzela vodenje družbe, že danes opravil formalni razgovor. "V Savo prihaja nova, mlajša ekipa, ki predstavlja neko osvežitev," je dejal prvi nadzorni Save, ki novi upravi zaupa.

Glavne naloge, ki jih od novega vodstva pričakujejo nadzorniki, so sicer finančna konsolidacija in preoblikovanje holdinga ter pregled poslovnega modela Save in njegovo revidiranje. Znotraj tega bo morala uprava pripraviti ukrepe za izboljšanje poslovanja Save kot družbe in skupine, ukrepe za vzpostavitev ustreznih notranjih rezerv, pripraviti novo strategijo družbe in poslovnega sistema, stabilizirati in krepiti denarni tok skupine, rokovno uskladiti vire financiranja, intenzivirati spremljanje poslovnih družb v skupini ter pripraviti proces dezinvestiranja.