"Očitno sem trn v peti nekaterim veljakom, ki želijo z energetiko obogateti, in sem primeren, da me odstranijo," je dejal sindikalist. Foto: MMC RTV SLO
Vodja kadrovske službe TEŠ-a Majda Pirš-Krajnčec za MMC o postopku zoper Sevčnikarja

O tem, kaj se je v Moskvi dogovarjala vlada, pa mi žal nimamo informacij.

Petja Rijavec, Holding Slovenskih elektrarn
Simon Tot
"Do mene takšne informacije niso prišle," je Tot odgovoril na Sevčnikarjeve besede, da si večinski delež v novem bloku termoelektrarne želijo Rusi. Foto: MMC RTV SLO

"Vabljen sem na razgovor pred izročitvijo izredne odpovedi iz krivdnih razlogov. To je korak, preden ti izročijo odpoved. Kot krivdne razloge so navedli stavkovne aktivnosti, ki smo jih izvajali, ko smo ugotovili, da postopki, ki jih peljejo predstavniki države, ogrožajo ekonomsko in socialno varnost zaposlenih v TEŠ-u," je Branko Sevčnikar povedal za MMC.

Ob novembrski zamenjavi direktorjev je stavkovna straža TEŠ-a novoimenovanemu direktorju družbe Simonu Totu preprečila vstop v podjetje. Zdaj zapletov s Totom ni več, zato Sevčnikar pravi, da je bil prepričan, "da se je žogica umirila". "A očitno on oziroma tisti, ki so ga poslali, razmišljajo drugače," je dodal.

O dogajanju v energetiki so govorili tudi pri premierju Borutu Pahorju, kjer so se sešli predstavniki Agencije za upravljanje kapitalskih naložb ter krizni ministri:
Komarjeva: Ne držijo očitki Radićeve, da sem kršila zakon

"Imamo dokaze o ponudbi ruskih tajkunov"
Po njegovih besedah si njegovo odstranitev želijo nekateri "veljaki", ki želijo z energetiko obogateti. V sindikatu so namreč ugotovili, pojasnjuje, da za kadrovskimi rošadami in očitki o poslovanju Termoelektrarne Šoštanj stojijo načrti, da se finančna konstrukcija projekta TEŠ 6, ki je zdaj zgrajena z evropskimi bankami, poruši.

"V ozadju so dogovori o vstopu ruskih tajkunskih partnerjev v projekt TEŠ 6, in sicer v višini 60 odstotkov vrednosti investicije. Za to imamo pisne dokaze o njihovi ponudbi, ki so jo dali na zadnjem obisku slovenskih predstavnikov vlad in gospodarstva v Moskvi. Uroša Rotnika so zato zamenjali, zdaj sem na vrsti jaz, saj smo v sindikatu proti, da bi kakršen koli tuj partner vstopal v elektrogospodarstvo," razlaga Sevčnikar.

Direktor Simon Tot za MMC razlogov za postopek izredne odpovedi proti Sevčnikarju ni želel komentirati, "saj je postopek še v teku". O morebitnem prihodu ruskih podjetij v TEŠ 6 nima informacij. Sam se tudi ni udeležil obiska gospodarstvenikov v Rusiji.

HSE: Ni dogovorov o partnerstvih pri TEŠ-u
Medtem pa v Holdingu slovenskih elektrarn zatrjujejo, da "ni bilo nikakršnih načrtov ali dogovorov glede vključevanja ruskega poslovnega partnerja v projekt TEŠ 6." Trenutno prav tako ni nobenih dogovorov v smeri strateških partnerstev pri tem projektu, dodajajo. "Ali bo do tega prišlo, bo odvisno od prihodnjega poteka dogodkov na projektu," so še povedali.

V ZSSS-ju so ogorčeni
Na izredno odpoved zaposlitve, ki grozi Sevčnikarju, so se že odzvali v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije. Po besedah predsednika zveze Dušana Semoliča gre pri tem za poskus zastraševanja delavcev, napad na sindikalno gibanje in za dejanje, ki odraža kulturo novega vodstva TEŠ-a. Semolič meni, da je spoštovanje sindikata in priznanje njegovih pravic, vključno s pravico do stavke, novemu vodstvu TEŠ-a očitno nekaj povsem tujega in nesprejemljivega.

"Uvedbo postopka izredne odpovedi pogodbe o zaposlitvi zoper predsednika sindikata TEŠ-a, ki je hkrati tudi podpredsednik Sindikata delavcev energetike Slovenije, v ZSSS-ju najostreje obsojamo in pričakujemo od pristojnih organov, da bodo postopek nemudoma ustavili ter začeli priznavati sindikatu njegove legitimne pravice, ne pa da zakonske določbe zlorabljajo za uveljavljanje lastnih osebnih interesov in zamer," je dejal.

TEŠ: Sevčnikar je kršil zakon o stavki, zato ne uživa delovnopravnega varstva
Na izjave Semoliča so se že odzvali v TEŠ-u, kjer pojasnjujejo, da so besede, da vodstvo TEŠ-a krši pravice sindikatov neresnične in zavajajoče. Pojasnjujejo, da je Sevčnikar kot predsednik sindikata TEŠ-a in vodja stavkovnega odbora organiziral in sodeloval pri nezakoniti stavki, ki ni uživala varstva zakonodaje. Zakon določa, "da mora stavkovni odbor napovedati stavko najpozneje pet dni pred dnevom, določenim za njen začetek, kar se v konkretnem primeru ni zgodilo, saj se je stavka, katere namen je bil preklic odločitve o zamenjavi vodstva, začela takoj po tem, ko je bil imenovan novi direktor," so sporočili iz TEŠ-a in dodali, da stavkovni odbor in delavci, ki sodelujejo v stavki, delavcem, ki ne sodelujejo v njej, ne smejo preprečevati, da bi delali. Preprečevanje vstopa v družbo in s tem onemogočanje izvajanja del in nalog Simonu Totu tako predstavlja jasno kršitev zakona o stavki, menijo v Termoelektrarni Šoštanj.

Ob tem trdijo, da ima Sevčnikarjevo ravnanje tudi znake kaznivega dejanja samovoljnosti po 310. členu Kazenskega zakonika, ki določa: "Kdor si samovoljno vzame svojo pravico ali pravico, za katero misli, da mu pripada, se kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do šestih mesecev." Menijo, da nezakonitost Sevčnikarjevega ravnanja izhaja tudi iz začasne odredbe velenjskega okrajnega sodišča, ki je odločilo, da morajo delavci Totu omogočiti vstop v družbo, a je bila za izvršitev te odločitve potrebna pomoč sodnega izvršitelja in policije.

Ker zakon določa, da organizatorji stavke oziroma udeleženci, ki ravnajo v nasprotju z zakonom o stavki, ne uživajo delovnopravnega varstva. V TEŠ-u menijo, da je sklicevanje na ustavo in mednarodne pogodbe absurdno in zavajajoče. Ob koncu dodajajo, da Sevčnikarjevo ravnanje predstavlja hujšo kršitev obveznosti iz delovnega razmerja in ima znake kaznivega dejanja, zaradi česar je postopek uveden povsem zakonito in ne predstavlja nikakršnega šikaniranja, pač pa varstvo zakonitih postopkov in zagotavljanje spoštovanja sprejetih pogodbenih in zakonskih obveznosti.

Vodja kadrovske službe TEŠ-a Majda Pirš-Krajnčec za MMC o postopku zoper Sevčnikarja

O tem, kaj se je v Moskvi dogovarjala vlada, pa mi žal nimamo informacij.

Petja Rijavec, Holding Slovenskih elektrarn