V prvem polletju so vlaki SŽ-ja prepeljali 8,16 milijona potnikov. Foto: BoBo
V prvem polletju so vlaki SŽ-ja prepeljali 8,16 milijona potnikov. Foto: BoBo

V istem obdobju lani je imel SŽ 7,3 milijona evrov izgube, letošnji doseženi čisti rezultat pa je za dobrih osem milijonov evrov boljši od načrtovanega.

Kot so sporočili iz SŽ-ja, je dobiček iz poslovanja pred amortizacijo znašal 23 milijonov evrov. Poslovni prihodki so dosegli 224,6 milijona evrov in so bili za skoraj devet odstotkov višji kot lani.

V SŽ-ju so pojasnili, da se je kadrovsko prestrukturiranje nadaljevalo tudi v prvi polovici leta. V skupini Slovenske železnice je bilo konec junija tako 8.272 zaposlenih, kar je za 345 zaposlenih manj kot pred letom dni. Pri tem se je dodana vrednost na zaposlenega v primerjavi z lani povečala za dobrih sedem odstotkov in preračunana na letno raven znaša 31.879 evrov.

Tovorni promet na isti ravni, potnikov več
Tovorni vlaki SŽ-ja so v prvem polletju prepeljali 8,2 milijona ton blaga. S tem je SŽ količino blaga obdržal na lanski ravni in za odstotek presegel načrte.

Z vlaki SŽ-ja se je v tem obdobju peljalo 8,16 milijona potnikov, kar na letni ravni predstavlja 4,8-odstotno povečanje, obenem pa so bila za 4,3 odstotka presežena predvidevanja rebalansa poslovnega načrta.