Slovenija si prizadeva za vstop v OECD, ki pa našo državo že dlje časa opozarja na nepregledno vplivanje države na družbe v posredni lasti Republike Slovenije. Foto: MMC RTV SLO
Slovenija si prizadeva za vstop v OECD, ki pa našo državo že dlje časa opozarja na nepregledno vplivanje države na družbe v posredni lasti Republike Slovenije. Foto: MMC RTV SLO
Vstop v OECD ogrožen?

V Organizaciji za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) še vedno optimistično napovedujejo, da bo Slovenija skupaj z Estonijo in Izraelom konec maja tudi uradno vstopila v ta klub 30 najbolj razvitih držav sveta. A na to, kaj se bo zgodilo, če poslanci v drugem glasovanju ne podprejo zakonskih sprememb upravljanja države s kapitalskimi družbami, ne odgovarjajo, je za Radio Slovenija poročala Meta Dragolič.

Potrditev zakona v parlamentu je namreč zadnji pogoj za vstop Slovenije v OECD, ki našo državo že dalj časa opozarja na nepregledno vplivanje države na družbe, ki jih ima v posredni lasti. "Imate razpršena podjetja po ministrstvih in to mora izginiti," je bil jasen generalni sekretar OECD-ja Angel Gurria. Vlada je zato državnemu zboru v potrditev predala zakon o upravljanju kapitalskih naložb, ki predvideva prenos upravljanja naložb na novoustanovljeno agencijo.

Opozicija in svetniki nasprotni zakonu
Zakon je dobil podporo poslancev, a se je zataknilo v državnem svetu, ki je vložil veto. Svetniki namreč menijo, da zakon ne zagotavlja strokovnih mehanizmov in transparentnosti za učinkovito gospodarjenje s kapitalskimi naložbami države. Moti jih, da se bo odgovornost za uspešno upravljanje prenesla z vlade na t. i. neodvisno agencijo, katere maloštevilne organe upravljanja bo postavila politična oblast.

Z vetom je DS zakon vrnil v državni zbor, da bo sprejet in nato uveljavljen, pa bo potreboval 46 glasov podpore. Nasprotujejo mu sicer v opoziciji, saj se SDS-u, SLS-u in SNS-u ustanovitev nove agencije ne zdi potrebna in smiselna. A, kot je povedal Gurria, strokovnjaki iz OECD-ja predlog zakona dobro poznajo in se ne strinjajo s kritikami, ki jih je bilo slišati med razpravo.

Potrditev zakona prinaša povabilo
Da bo Slovenija ustrezno zakonodajo sprejela še pravočasno, je sicer prepričan finančni minister Franc Križanič. Gurria pa je razložil, da če bodo torej med 3. in 4. majem dobili potrditev, da je bil zakon sprejet, bo pristojen odbor svoje pozitivno mnenje sporočil organizaciji, ta pa bo pripravila povabilo za slovenski vstop med države članice.

Vstop v OECD ogrožen?