Peter Mlakar
Realnost je okrutna
Kolumna Studia City, 27. november 2017 ob 21:31 Del Slovencev živi dobro. Rast našega bruto proizvoda je v Evropski uniji med najvišjimi, obeta se javnofinančni presežek.
10
Ko je zlo podvrženo refleksiji, mu je odvzeta krona
4
16. oktober 2017 ob 21:34 Gospe in gospodje. To je v zadnjih časih aktualna tema, no, je večna.
Glavna težava slovenske politike: partikularni interes nad splošnim
8
19. junij 2017 ob 21:39 Glavna težava slovenske politike, torej skrbi za skupno dobro, in še kakega izmed drugih področij, ki esencialno učinkujejo na naše družbeno življenje, je bila, in jo je še čutiti, da je prevladal ‒ ...
Vrednote, ki ničijo sovraštvo
22
15. maj 2017 ob 21:24 V tem času je to pomembna tema, tema za našo prihodnost, za čas, ko išče Evropa svojo odrešilno resnico.
Srečni v Sloveniji
16
27. marec 2017 ob 21:22 Slovenija na lestvici srečnosti zaseda 62. mesto. Pred nami je celo Moldavija, ki je najrevnejša država v Evropi. Samo nekaj kilometrov stran od Ljubljane pa so Avstrijci 13. To veliko pove o nas.
Najprej dostojno življenje ljudi
4
30. januar 2017 ob 21:41 Preden bo sonce raztalilo zemljo, je lahko prepad med bogatimi in revnimi eden izmed glavnih vzrokov za vojno, ki bo razstrelila planet. Ker se revščina še grozljivo povečuje.
Polnoletnim apriori denar za preživetje ... in bo božič celo leto
12
19. december 2016 ob 21:57 Ko gledamo svet, kakršen je, vse to trpljenje brezštevilnih zaradi kriminalnega obnašanja posameznikov ali skupin, in se ne čudimo, da si kdo izmed Slovencev v svoji nesreči, povzročeni od drugih ...
Negativnosti, ki jih v drugih državah ni V Sloveniji se pogosto srečujemo z negativnostmi, s katerimi se v nekaterih drugih nacijah redko ali pa sploh ne.
4
Če storimo kaj za nič Zdravnik opravlja svoj poklic, ker je lep, ker v njem uživa. Tako se tudi razume nekoga, ki se je za medicino odločil. Ker se zaveda, da je to, kar počne, nekaj dobrega.
4
Potrošništvo zdravilo za strah pred smrtjo V preteklosti tegobe sveta, bolezni in smrt niso imele takšne teže, kot jo imajo danes.
1
Razlika med slabim in dobrim življenjem Ocena življenja v Sloveniji po osamosvojitvi je negativna. Ljudje v raziskavi javnega mnenja pravijo, da se je prej živelo bolje. To je hud udarec v glavo ljudem na oblasti v zadnjih 25 letih.
5
Denar in uspeh - večni vrednoti Ob propadu vrednot - o katerem se govori -, ko zadovoljijo le hipni, plehki fiksi, ki jih takoj ni več, ne pa sile in napetosti, ki te dvigajo in trajno polnijo, pa ni dvoma, da dve vrednoti še ...
5
Tam, kjer se odloča, ni dobro Ni vse slabo. Tudi v politiki se kje začuti upanje. Res, koliko navdušencev nad idejami senatorja Sandersa o pravičnejši Ameriki, da ne omenjam Frančiška in njegovih somišljenikov.
7
Kje zmaguje usmiljenje? Ob petstoti obletnici smrti genialnega slikarja Hieronima Boscha je nekdo zapisal, da smo v svetu brez sočutja demoni.
5
Namesto nacionalne garde domoljubne delovne brigade za gradnjo drugega tira Pred kratkim je prišla iz SDS-a ideja, da bi v Sloveniji ustanovili t. i. nacionalno gardo.
26
Bog ali Narava Veliki Spinoza zgosti svojo filozofijo v enem stavku: Bog ali Narava. Narava je celota vsega, zunaj katere ni nič.
16
Evropa ne izpolnjuje tega, kar jo je postavilo Ali vladajo Evropi načela svobode, bratstva in enakosti, ki so tu nastala? Hm, ne.
9
Nenasitni duh, skrit v besedi kultura Veliko ljudi, ki imajo dober materialni standard in so zdravi, je nesrečnih. Ker nimajo ali ne premorejo uvideti tega, kar neposrednost njihovega telesa in naravno-družbene stvarnosti presega.
2
Podreditev moralnemu imperativu za vsako ceno V podobni situaciji z begunci, kot je zdaj, le da v drugačnih okoliščinah, je Evropa že bila in je stvar izpeljala, kot je treba. To mora tudi zdaj.
8
Država so funkcije ... Pred kratkim smo imeli obletnico ustanovitve samostojne države Slovenije.
3
Kazalo