Romana Kocjančič
Pogumnih 40
Kolumna Romane Kocjančič, 11. marec 2018 ob 08:40 V ponedeljek je gregorjevo, ko se ptički ženijo. Sveti Gregor je prinašalec luči, po julijanskem koledarju se na ta dan začne pomlad.
7
Simbol slovenstva
9
3. februar 2018 ob 23:03 Še pred 100 leti je bil 3. februar pri nas dan kulture. Praznik svečnica, ko Slovenci tradicionalno sklenemo božični čas, se je podaljšal v dan praznovanja rojstnega dne prvega slovenskega pesnika.
Verski tisk v januarju
6
24. januar 2018 ob 07:36 V sredo praznujejo medijski delavci! Na ta dan goduje sveti Frančišek Saleški, zavetnik medijev. Izvrsten, učen, a preprost pridigar je deloval pred 400 leti v Franciji. Pravili so mu apostol Savoje.
Z bogastvom v novo leto
4
1. januar 2018 ob 11:12 Wallance Delois Wattels je pred 100 leti napisal knjigo z naslovom Znanost bogatenja. Pravi, da je pot do bogastva hvaležnost.
Ali smo Človek?
13
24. december 2017 ob 14:46 "Me še pričakuješ? Potem pridem tudi tokrat … Vse bo tako, kot da me ni, a če boš skrbno pobrskal po srcu, potem me boš našel čakajoč nate!" pravi v pesmi pater Pavle Jakob.
Troje svetih
27. november 2017 ob 18:06 Papež Frančišek se je v nedeljo zvečer odpravil v Južno Azijo. Kot romar miru, pravi, da bi izrazil bližino prebivalcem Mjanmara in Bangladeša.
Bog in cesar
5
23. oktober 2017 ob 12:07 Včeraj smo izbirali cesarja za naslednjih pet let. Čez tri tedne bomo ponovili krog. Ni naključje, da je bila včerajšnja nedelja tudi misijonska nedelja. Spomnili smo se na mnoge naše misijonarje.
V Stični školjka z biserom V Sloveniji ni dogodka, ki bi pritegnil toliko mladih, kot je vsakoletni festival Stična.
4
Druga zunaj Italije V teh dneh se spomnimo tudi na mnogo znamenitosti, nad katerimi so še posebej presenečeni tujci: "Tako majhna dežela, pa toliko različnih lepot!"
3
Slovenec sem "Slovenec sem, tako je mati djala! / To v srcu blagi čut mi pravi!" To pesem dobro poznate. Nekdaj je bila slovenska himna, ki se je prepevala po naših mestih in vaseh. A takrat nas še ni bilo.
6
Pol zdravja Da je humor pol zdravja, zdravilo zoper stres, da znižuje krvni tlak, sladkor, krepi imunski sistem, deluje zoper infarkt, omogoča boljši spanec ... to nam je dobro znano!
3
Ne delajte spektakla "Ne delajte spektakla!" Tako je zapisal papež Frančišek ob svetovnem dnevu družbenega obveščanja! Ta je že 51. po vrsti. Kaj pa sporočamo?!
6
Aleluja Hebrejski vzklik "Halleu Yah", ki pomeni "slavite Jahveja", Boga, odmeva v današnjem dnevu po vseh Krščanskih cerkvah, od Zahoda do Vzhoda.
7
Srečni pri delu? Delo si danes običajno izbiramo glede na zaslužek, saj nam predstavlja preživetje, skromno ali razkošno! Pogosto nas danes vodi: delati čim manj, tudi s čim manj truda, in zaslužiti čim več.
15
Ali vam delam krivico? Evangeličani praznujejo letos 500-letnico reformacije! Spomin na prenovo kristjanov in ustanovitev nove Cerkve pa pomeni tudi 500 let iskanja dialoga med kristjani.
12
Prešernova vera Ali je bil Prešeren veren ali neveren? Hčerki kranjske gostilničarke Ane Jalnove je naročil, naj na njegov spomenik napišejo: "Tukaj počiva France Prešeren, nejeveren, in vendar veren!"
33
Zrcalo in svetilnik " Televizija mora biti ogledalo, ki ni ne konkavno ne konveksno, in svetilnik, ki kaže pot naprej!" Tako je večkrat dejal dr.
3
Slovenski Luter V ekumenskem tednu, ki se bo začel v sredo, se bodo kristjani zbirali k molitvi za edinost. Leto pa je posebej praznično za evangeličane.
12
V tihi noči Ali ste vedeli, da je Sveta noč najbolj priljubljena božična pesem? Tudi največkrat izvajana v teh prazničnih dneh. Prevedena je v več kot 300 jezikov.
4
PopeFrancis@80 Tudi Slovenci smo ob visokem jubileju katoliškemu poglavarju Frančišku napisali voščilo ali mu poslali razmišljanje o njegovem pontifikatu.
10
Kazalo