Dediščina
(3)
V vasi Idna blizu palestinskega mesta Hebron so našli starodavne rimske grobnice. Foto: EPA

Dodaj v

Na okupiranem Zahodnem Bregu odkrili 2.000 let stare grobnice starih Rimljanov

Grobnice izklesane v živo skalo
17. avgust 2018 ob 18:12
Hebron - MMC RTV SLO

Med cestnimi deli v palestinski vasi Idna blizu mesta Hebron na južnem delu okupiranega Zahodnga Brega so odkrili okoli 2.000 let stare grobnice antičnih Rimljanov. Grobnice so izklesane v živo skalo.

Grobnice se razprostirajo na približno 50 metrih, pokopališče pa so datirali v 1. st., ko je bilo območje del rimskega imperija. Odkrili so jih po naključju med cestnimi deli v palestinski vasi Idna na hribovitem območju.

Na žalost grobnice niso bile nedotaknjene, saj je bilo arheologom takoj jasno, da so grobnice že davno tega izropali tatovi in odnesli vse vrednejše in uporabne predmete. V 32 grobnicah so tako našli zgolj človeške kosti in lončevino, je poročal spletni Artdaily.

"Ta najdba je za nas zelo pomembna, raziskali jo bomo in poskusili ohraniti," je pojasnil direktor oddelka za turizem in starine v Hebronu Taleb Jubran. Grobnice si namreč želijo spremeniti v turistično atrakcijo, medtem ko bodo raziskovali naprej, predvsem kdo so bili tu pokopani in kakšen pomen je imelo to pokopališče v tistem času.

Na območju Palestine in Izraela je sicer ogromno ostankov antičnega Rima, saj je bil imperij tu prisoten dolga stoletja.

G. K.
Prijavi napako
Komentarji
severnik
# 17.08.2018 ob 20:54
Hmmm...potem naj bo to območje od italije...ko se že ravno kregajo o lasti zemlje.
Franc 1952
# 17.08.2018 ob 20:39
Nemogoče, pa grobnice imamo tudi pri nas, v Šempetru, pravijo da okoli 100 našega štetja, pa se toliko ne hvalimo! Pax Augustus, ampak ljudje so vseeno umirali, čeprav v miru!:(
Bivši uporabnik
# 18.08.2018 ob 19:25
Rimljani so okupirali veliko več kot le Zahodni breg. Takrat so najbrž okupirali prednike današnjih Palestincev ,ne. Morda najdejo kakšnega pra,pra pra Jaserja Arafata.
Kazalo