Jezdeci bodo s svojim popotovanjem od Aten do Kassla v okviru Documente 14 izrisali tudi traso, po kateri se begunci, ki v Evropo vstopijo na jugu, podajo proti severnejšim evropskim državam. (Slika je simbolična.) Foto: EPA
Jezdeci bodo s svojim popotovanjem od Aten do Kassla v okviru Documente 14 izrisali tudi traso, po kateri se begunci, ki v Evropo vstopijo na jugu, podajo proti severnejšim evropskim državam. (Slika je simbolična.) Foto: EPA
Adam Szymczyk
Ideja, da bi Documenta potekala v dveh mestih, se je umetniškemu vodji, sicer likovnemu kritiku in kustosu Adamu Szymczyku (1970) porodila že pred štirimi leti. V Atenah bo tako potekala od 8. aprila do 16. julija, v Kasslu pa od 10. junija do 17. septembra. Foto: EPA

Za svojo odisejado bodo potrebovali tri mesece, na pot bodo krenili 9. aprila, se pravi dan po odprtju Documente v Atenah. Gre za idejo škotskega konceptualnega umetnika Rossa Birrella, projekt pa je naslovil The Transit of Hermes (slov. Hermesov tranzit).

Jezdeci bodo s svojim popotovanjem izrisali tudi pot, po kateri se begunci, ki v Evropo vstopijo na jugu, podajo proti severnejšim evropskim državam. Birrell je po poročanju nemške tiskovne agencije DPA svoj projekt opisal kot "premičen, sodelovalen, človeško-konjski sto dni neprekinjeno delujoči ansambel".

Hermes, grški bog prehodov in meja
Na cilj, se pravi v Kassel v Nemčiji, naj bi prispeli 9. julija, torej mesec dni po tamkajšnjem odprtju letošnje Documente. V imenu umetnosti bodo na pot krenili štirje izkušeni jezdeci na dolge proge, in sicer Bavarka Tina Boche, David Wewetzer, ki prihaja s severa Nemčije, nato Švicar Peter van der Gugten ter še Madžar Zsolt Szabo. Spremljal jih bo še peti konj, imenovan Hermes, po grškem bogu prehodov in meja.

Kot znak začetka akcije bo v Atenah poleg siceršnjih petih konj Hermesovega tranzita krenilo še dodatnih sedem, ki bodo odpeketali od vznožja akropole prek marmornih pločnikov starega mestnega jedra do grškega parlamenta.

Jezdece bo na njihovi poti prek Evrope spremljala še filmska ekipa, ki bo posnela dokumentarec o njihovem podvigu. V posamičnih državah naj bi se jim pridružile še krajevne jahaške ekipe. Ideja, da bi Documenta potekala v dveh mestih, se je umetniškemu vodji Adamu Szymczyku porodila že pred štirimi leti - in tako bo letošnja izvedba na ogled v domačem Kasslu in po novem torej tudi v Atenah.