Drugo
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.2 od 16 glasov Ocenite to novico!
Aj Vejvej
Aj Vejvej z novo instalacijo znova opozarja na tragedijo tistih, ki so se podali na naporno in pogosto brezupno potovanje proti Evropi. Foto: EPA
Aj Vejvej
Instalacija bo v dvorani stavbe, iz katere so v času druge svetovne vojne Jude deportirali v koncentracijsko taborišče, na ogled do 7. januarja prihodnje leto. Foto: EPA
Aj Vejvej
Na Aj Vejvejevem profilu na Instagramu je zadnji dve leti mogoče spremljati neskončen tok podob, ki služijo kot poročila iz aktualnih begunskih žarišč. Foto: EPA

Dodaj v

Ajev gromozanski čoln z begunci kot poklon človeški tragediji današnjega časa

Razstava Kitajskega umetnika v Pragi
17. marec 2017 ob 18:16
Praga - MMC RTV SLO

Aj Vejvej, eden najvidnejših sodobnih kitajskih umetnikov, znan zagovornik človekovih pravic in družbeni komentator, je v Narodni galeriji v Pragi postavil svojo največjo instalacijo do zdaj. Z njo nadaljuje boj za številne prebežnike, ki se v iskanju boljšega življenja podajajo na pogosto brezupno potovanje proti obalam Evrope.

Podobno kot ob lanski retrospektivi v Firencah je tudi tokrat za osrednji simbol instalacije izbral gumijast čoln. Medtem ko je okna piana nobile palače Strozzi prekril z nizom rdečih napihljivih čolnov, gre zdaj za eno samo gromozansko črno plovilo, v katerem sedijo natrpane napihljive figure prebežnikov. Natanko 258 jih je stisnjenih na 70 metrov dolgem čolnu. Instalacija, ki jo je umetnik naslovil Zakon popotovanja, posveča na tisoče ljudem, ki so utonili med begom čez Sredozemsko morje.

Umetnik, znan nasprotnik kitajske vlade, je v letih, odkar se Evropa spoprijema z begunsko krizo, kritiko preusmeril proti Zahodu. Tudi aktualna postavitev, ki bo v praški galeriji na ogled do 7. januarja prihodnje leto, je v prvi vrsti obsodba politikov in njihovega ignorantskega odnosa do prebežnikov. "Moje sporočilo je zelo jasno: politiki ali politične skupine ne smejo biti kratkovidne oz. brez vizije, ne smejo za politične točke žrtvovati človekovega dostojanstva in pravic," Ajeve besede povzema AFP.

"To je tragedija in hkrati zločin"
"Menim, da je to zelo, zelo sramotno obnašanje," dodaja umetnik, ki je svojo instalacijo namerno postavil v državi, eni izmed ostrih nasprotnic obveznim kvotam za premestitev beguncev. "Če ne bomo sprejeli ljudi, ki so žrtve vojne in obupano iščejo mir, kriza ne bodo udarila prizadetih, ampak tiste, ki se pretvarjajo, da težav ni," je še dejal 59-letni slikar, kipar in fotograf: "To je tragedija in hkrati zločin."

Aj od konca leta 2015 obiskuje aktualna begunska žarišča, ki jih, največkrat brez komentarja, osvetljuje na svojem profilu na Instagramu. Ustavil se je na meji med ZDA in Mehiko, med Turčijo in Sirijo, lani pa postavil spomenik prebežnikom na grškem otoku Lezbos. Umetnik meni, da ne gre za begunsko krizo, ampak krizo človeštva. "Ob soočenju z begunci smo izgubili svoje najbolj temeljne vrednote," poudarja.

Noetova barka sodobnega sveta
Mesto postavitve instalacije ni naključno. Postavljena je v stavbi, kjer je bila med letoma 1939 in 1941 zbirna točka Judov, preden so jih deportirali v taborišče Terezin. S tem zgodovinskim poudarkom je postavitev tudi opomnik o tem, do česa lahko privede sprenevedanje in ignoriranje problematike. Gumijast čoln je kot sodobna podoba Noetove barke, ki brezupno v praznini mogočne dvorane pluje neznanemu naproti. Monumentalna instalacija prenatrpanega čolna je Ajev poklon človeški tragediji današnjega časa in človekovemu večnemu hrepenenju po pripadnosti in domu.

M. K.
Aj Vejvej
Aj Vejvej
Aj Vejvej
Aj Vejvej
Aj Vejvej
Aj Vejvej
Aj Vejvej
Aj Vejvej
Prijavi napako
Komentarji
vipmit
# 17.03.2017 ob 20:19
Kdo financira vsa ta jajca?
Joze Koder
# 17.03.2017 ob 21:11
Spet posiljevanja z ekonomskimi priseljenci. Po logiki teh humanistov je dovoljeno uničiti evropske narode, kulturo in vrednote zato, da bo nekaj sto milijonov ekonomskih migrantov bolje živelo.
Vlečenje nekih vzporednic s holokavstom je bolno in žaljivo. Da jih ni sram.
.kiwi
# 17.03.2017 ob 20:30
"To je tragedija in hkrati zločin"

... in obenem še komedija, ker se Kitajec zavzema, da bi čim več Afričanov prišlo v Evropo. Adijo pamet.
Gepard007
# 17.03.2017 ob 20:22
Zeh. Naj si jih vzame na Kitajsko. Lahko je nam pridigat medtem ko pa oni niso sprejeli niti enega. Aja pa zgleda kot da divja svetovna vojna ker prihajajo ilegalci iz celega sveta...
raknac navi
# 19.03.2017 ob 17:22
Coln s specialci, ki potaplja begunske colne po sredozemlju..
at111
# 18.03.2017 ob 07:57
Me prav zanima kaj v resnici predstavlja ta instalacija? :)
Ramus
# 17.03.2017 ob 20:02
"Gumijast čoln je kot sodobna podoba Noetove barke, ki brezupno v praznini mogočne dvorane pluje neznanemu naproti."

Kaj ima to skupnega z Noetovo barko? Noetova barka ni niti približno brezupno plula neznanemu naproti,...
Ramus
# 17.03.2017 ob 20:05
"Ob soočenju z begunci smo izgubili svoje najbolj temeljne vrednote," poudarja."

To smo izgubili že ob tem, ko smo jim bombardirali domovino in domove,...
raknac navi
# 18.03.2017 ob 00:02
Govoriti o ekonomskih priseljencij je enako bolano kot zanikati holokavst.
didldadl
# 17.03.2017 ob 19:18
Lepo od njega...
Kazalo