Skupina Pussy Riot je bila sestavljena leta 2011.Na sliki je njihov nastop v moskovski katedrali. Foto: Reuters
Skupina Pussy Riot je bila sestavljena leta 2011.Na sliki je njihov nastop v moskovski katedrali. Foto: Reuters
false
Aljohina (na sliki) in Tolokonikova z možem Pjotrom Verzilovom sta organizirali akcijo v podporo aktivistom, ki so maja 2012 protestirali proti Putinovi politiki in bili izdatno kaznovani. Foto: EPA

Aljohina bi s pomočjo kolegic aktivistk rada v Črni Gori odprla Novi balkanski ženski muzej - ustanova naj bi načela vrsto vprašanj v zvezi s položajem žensk v svetu umetnosti. Novi muzej bo ustanova "žensk, za ženske in o ženskah" - še več, tudi zaposlili bodo izključno žensko administracijo in kuratorke, ker naj bi šlo v prvi vrsti za promocijo ustvarjanja umetnic.

Za ponazoritev: trenutno je ženskega spola samo 30 odstotkov umetnikov, ki jih zastopajo galerije v New Yorku in Los Angelesu; ženske so na čelu manj kot četrtine velikih ameriških umetnosti posvečenih organizacij, obenem pa zaslužijo samo 71 centov na vsak dolar, ki ga zaslužijo njihovi kolegi v primerljivih službah.

"Obstaja predsodek v to smer, da sveta ne zanima ženski pogled na svet. Če si moški, boš verjetno bolje zaslužil z ustvarjanjem in preprodajanjem umetnosti kot ženska," je umetnica Micol Hebron komentirala za portal Artnet. "Pa to ni zato, ker bi ženske ustvarjale slabše umetnine. To je zato, ker smo iz kapitalizma naredili patriarhalni sistem."

Aljohinovo pri projektu motivirajo predvsem lastne izkušnje in potreba po ustvarjanju varnega prostora za umetniško izražanje žensk. "V medijih, v javnih prostorih - veliko ljudi se preprosto boji povedati, kar jim zares leži na duši. Ker če bi to naredili, jim grozi zapor," je povedala za zgoraj omenjeni spletni časopis.

Tri leta od pankovske molitve
Kot ve tako rekoč ves svet, sta Nadja Tolokonikova in Maša Aljohina skoraj dve leti preživeli za zapahi, potem ko sta na začetku leta 2012 izvedli protiputinovsko "pankovsko molitev" v moskovski katedrali Kristusa Odrešenika. Obsojeni sta bili huliganstva in spodbujanja verskega sovraštva.