Varno je reči, da je to najdragocenejša Picassova slika, ki še ostaja v zasebni lasti. Uvršča se v sam vrh njegovega ustvarjanja, ob Guernico in Gospodične iz Avignona. Foto: Christie's
Varno je reči, da je to najdragocenejša Picassova slika, ki še ostaja v zasebni lasti. Uvršča se v sam vrh njegovega ustvarjanja, ob Guernico in Gospodične iz Avignona. Foto: Christie's
Francis Bacon
Prvič se je pojavil na trgu in že je "izmaknil" rekord najdražje prodane umetnine v zgodovini. Triptih Francisa Bacona z naslovom Tri študije Luciana Freuda so na dražbi hiše Christie's novembra 2013 prodali za 142,4 milijona dolarjev (106 milijonov evrov). Foto: Reuters
Les femmes d’Alger, (Version “O”) je vrhunec orjaškega projekta, katerega se je Picasso lotil po Matissovi smrti. v dveh mesecih je ustvaril skoraj sto študij in 15 platen, med katerimi je prav to najveličastnejše. Foto: Christie's

Pisano kubistično platno Les femmes d'Alger (Version O), delo Pabla Picassa, je lastnika nazadnje na dražbi zamenjalo leta 1997, takrat za vsoto, trikrat višjo od napovedane. Tokrat so pričakovanja visoka: če bo slika res šla v promet za 140 milijonov dolarjev, bo to najvišja na dražbi zabeležena cena za kako umetnino.

V resnici govorimo v več kot 150 milijonih
Treba je upoštevati, da te ocene pred dražbo ne vključujejo provizije dražbene hiše, ki je malo nad 12 odstotki, kar bi pomenilo, da se bo končna vsota ustavila pri 155 milijonih evrov. No, če so pri Christie's pravilno ocenili globalno zanimanje najbogatejših zbirateljev za nenehno usihajoč nabor klasičnih trofej na tržišču.

Se Baconov prestol maje?
Trenutno rekord najdražje prodane umetnine na dražbi nosi triptih Francisa Bacona. Tri študije Luciana Freuda so bile novembra 2013 na dražbi prodane za 142,4 milijone dolarjev (s provizijo vred). Seveda so se kdaj umetnine prodajale tudi za več, a to so bile zasebne prodaje.

Trofeja za vsakega zbiratelja, ki da kaj nase
"Pokazalo se je, da so številni ključni zbiratelji, ki so lovci na mojstrovine, že dalj časa čakali, da se na trgu pojavi katero od antologijskih Picassovih del," je komentiral Jussi Pylkkanen, direktor dražbene hiše Christie's. "In nobeno ni bolj ikonično od Žensk iz Alžira."

Brooke Lampley, ki je pri Christie's zadolžena za impresionistično in moderno umetnost, ne more prehvaliti "izjemne moči" tega platna: "To je Picasso odpadnik, ki nas osupne s svojimi sposobnostmi, obenem pa se poklanja velikim mojstrom, ki so prišli pred njim." Vključno z Ingresom, Delacroixom – in Matissom, njegovim velikim tekmecem.

"To je idealna slika za uvrstitev na čelo dražbe, posvečene inovaciji in navdihu," dodaja Lampleyeva. Dražba, ki se bo zgodila 11. maja, je namreč naslovljena Looking Forward to the Past (Veselimo se preteklosti), posvečena pa bo impresionistični, moderni in sodobni umetnosti.

Serija 15 del
Picasso je po predlogi Delacroixovih Žensk iz Alžira med decembrom 1954 in februarjem 1955 naslikal serijo kar 15 variacij istega motiva. Naslovil jih je s črkami od A do O, celoten koncept pa si je zamislil kot elegijo v spomin pokojnemu prijatelju (in rivalu) Henriju Matissu, ki je umrl nekaj tednov, preden je Picasso začel svoj projekt.

Različica O je bila v zadnjih letih izobešena v pariškem Louvru, v Narodni galeriji v Londonu ter v bližnji galeriji Tate. Sicer je bila slika del zbirke Victorja in Sally Ganz, ki sta leta 1997 podrla dražbeni rekord za prodajo enemu samemu lastniku – skupaj sta zapravila 206,6 milijona dolarjev.

Še preden slika zamenja lastnika, se bo podala na mednarodno turnejo; med drugim jo bodo na ogled postavili v Hong Kongu, Londonu in New Yorku.