Drugo
(2)
Celjski grofje
Ne glede na izid razpisa bodo v Knežjem dvorcu uredili razstavo o celjskih knezih. Foto: Wikipedia

Dodaj v

Celjski knezi v pričakovanju stalne razstave

Načrti Pokrajinskega muzeja Celje
13. avgust 2010 ob 18:31
Celje - MMC RTV SLO, STA

V Pokrajinskem muzeju Celje želijo pripraviti stalno razstavo, ki bo popeljala po času, ko so vladali celjski grofje, pozneje knezi, urediti pa želijo tudi Vodni stolp in digitalni sprehod po nekdanjem domovanju znamenite plemiške rodbine.

Načrte želijo uresničiti najkasneje v dveh letih, po besedah direktorja muzeja Staneta Rozmana pa je precej odvisno od uspešnosti na razpisu Službe vlade RS za lokalno samoupravo in regionalno politiko.

Razpis je vreden milijon evrov, nanj pa so se prijavili skupaj z muzeji hrvaškega Zagorja, sodelovanje, ki ga je spodbudila zakonska zveza Friderika II. Celjskega s plemkinjo Elizabeto Frankopansko. Obe državi povezuje tudi njegova druga žena, Veronika Deseniška. "Če bomo uspešni na razpisu, bodo na hrvaški strani uredili dvorec Veliki Tabor, ki je najpomembnejši poznosrednjeveški plemiški grad v kontinentalnem delu Hrvaške, na slovenski strani pa bi uredili Vodni stolp s stalno razstavno postavitvijo," pojasnjuje Rozman. V vsakem primeru, ne glede na izid razpisa (ta bo znan konec leta), bodo v Knežjem dvorcu uredili stalno razstavo o celjskih knezih.

Že v torek, 17. avgusta, bodo na Starem gradu v Celju odprli prenovljen Friderikov stolp, tudi sicer pa, kot smo že poročali, nadaljuje celjska občina z obnovo Knežjega dvorca.

M. K.
Prijavi napako
Komentarji
Rdeči valjar
# 14.08.2010 ob 00:07
Pokrajinski muzej Celje je najboljši muzej na Slovenskem! Z ureditvijo Knežjega dvorca pa bo sploh brez konkurence!
SimikaL
# 14.08.2010 ob 10:05
Bravo, Celjani, po vas bi se lahko zgledovali vsi slovenski muzeji. Vaš prispevek k celotni zgodovini slovenskega prostora je resnično hvale vreden. Le tako naprej!
Kazalo