"Umetnostna zbirka pripada nam vsem," poudarjajo. V naslednjih štirih letih bodo digitalizirana gradiva zbirke prosto dostopna za ogled in kakršno koli uporabo. Foto: SMK, Narodna galerija Danske
false
Zbirka obsega več kot 250.000 umetniških del, v galeriji v Köbenhavnu pa je razstavljen le približno en odstotek zbirke. Foto: SMK, Narodna galerija Danske

Veliki muzeji po svetu že nekaj let digitalizirajo umetniške zbirke, da bi tako stopili na pot približevanja sedanjim generacijam uporabnikov umetnosti in kulture. Kot kažejo raziskave, pa ti niso zadovoljni zgolj s pasivnim opazovanjem, temveč želijo aktivno sodelovati in kulturo uporabljati v svojih življenjih. Temu namenu bo s svojim projektom SMK Open sledila tudi danska Narodna galerija, ki želi širši javnosti omogočiti dostop do njihove umetniške zbirke in tudi brezplačno uporabo umetniških del ter s tem med drugim nagovoriti tudi tiste, ki običajno ne obiskujejo galerije.

Dostopnost za vse in aktivno sodelovanje
V zadnjih letih so z več pilotskimi projekti preizkušali načine, kako umetniška dela približati ljubiteljem umetnosti, da bi jih lahko uporabljalo več ljudi, na drugačne načine in v novih kontekstih. Rezultati so pozitivni, predvsem pa se je pokazalo veliko povpraševanje po različnih aktivnostih.

Zdaj bodo s pomočjo donacije fundacije Nordea v vrednosti 1,6 milijona evrov zagnali projekt, ki bo v naslednjih štirih letih tlakoval pot demokratični uporabi galerijske zbirke. Ta obsega več kot 250.000 umetniških del, v galeriji v Köbenhavnu pa je razstavljen le približno en odstotek zbirke.

Brezplačna uporaba brez omejitev avtorskih pravic
Zbirka bo dostopna digitalno in na voljo za brezplačno uporabo. Na voljo bodo bogate informativne predstavitve, članki, filmski in avdioposnetki, fotografije ter "toplo povabilo k zabavi, igri in raziskovanju čudežnega sveta umetnosti". Visokokakovostne slike bo lahko kdor koli uporabljal za kakršen koli namen – za izobraževalne materiale, objavo v knjigi, bloge, članke na Wikipedii, za filme ali televizijske produkcije, dizajne ali dekoracijo, za zabavo ali resno produkcijo – brez omejitev avtorskih pravic; "edina omejitev je v uporabnikovi domišljiji," sporočajo iz galerije.

"Umetnostna zbirka pripada nam vsem," poudarjajo v galeriji in mora biti kadar koli dostopna vsem. Lažji kot je dostop in bolj kot jo lahko uporabljamo, bolj postaja umetnost pomembna v naših vsakdanjih življenjih, so prepričani. S projektom bodo ustvarili le več solastnikov in soustvarjalcev naše skupne kulturne dediščine, dodaja Henrik Lehmann Andersen, direktor fundacije Nordea, ki podpira projekte na področju zdravja in hrane, vadbe, kulture, narave za razvoj kakovostnega življenja vseh.

Uporabniki bodo lahko prispevali tudi svoje informacije in razmišljanja, komentirali umetniška dela ali vstopili v dialog z galerijskim osebjem.