Aleš Debeljak je bil zelo cenjen pesnik, pisatelj, esejist, prevajalec, urednik, kritik in profesor. Foto: Bobo
Aleš Debeljak je bil zelo cenjen pesnik, pisatelj, esejist, prevajalec, urednik, kritik in profesor. Foto: Bobo

Urednica Uredništva oddaj o kulturi Saša Šavel Burkart je zbrala izseke Debeljakovih razmišljanj, mednje pa vpletla misli Matjaža Pikala, Aleša Črniča in Nele Malečkar. Oddaja bo na ogled ob 20.50 na 2. programu TV Slovenija.

S svojim esejističnim delom je bil pretekli teden umrli Debeljak med uveljavitelji postmodernizma pri nas, posvečal pa se je tudi pisanju člankov in kolumn, raziskovanju slovenske književnosti in literarni kritiki. Za njegovo pesništvo je značilen dialog z modernističnim izročilom in eksistencialističnim mišljenjem, v njem odmevajo vojno dogajanje v nekdanji Jugoslaviji in posledično tesnobna občutja v človekovem intimnem svetu in družini.

Debeljak je za svoje delo prejel nekaj mednarodnih, jugoslovanskih in slovenskih priznanj - med drugim nagrado bralcev za najboljši esej desetletja v reviji World Literature Today, nagrado Prešernovega sklada in priznanje ambasador znanosti Republike Slovenije ter dvakrat Jenkovo nagrado, leta 2009 za pesniško zbirko Tihotapci.

V ponedeljek Bralni maraton
Žalna knjiga bo danes do konca pogreba na Žalah, v petek od 9. ure naprej na Društvu slovenskih pisateljev, od sobote od 9. ure naprej pa v knjigarni Konzorcij. Tam bodo v ponedeljek pripravili tudi Bralni maraton v njegov spomin. Njegovi verzi se bodo prepletali z verzi avtorjev pesniških zbirk, ki so pri založbi Mladinska knjiga in Cankarjevi založbi izšle lani ali pa so v pripravi za letošnjo izdajo.