EU dan Evrope obeležuje tudi s posebnim dogodkom, posvečenim evropski digitalni knjižnici Europeani. Foto: EPA
EU dan Evrope obeležuje tudi s posebnim dogodkom, posvečenim evropski digitalni knjižnici Europeani. Foto: EPA
Eropeana
Slovenija sodeluje tudi v projektu Europeana 1914-1918 in bo med petimi evropskimi državami, ki se bodo na velikem zaslonu predstavile z zgodbami iz prve svetovne vojne. Foto: http://www.europeana1914-1918.eu/sl

Ob dnevu Evrope bo Evropska unija poseben dogodek namenila tudi ozaveščanju o Europeani in pomenu spletne kulturne dediščine kot gonilu rasti, potekal pa bo ob robu zasedanja ministrov EU-ja za izobraževanje, mladino, kulturo in šport, ki bo v četrtek in petek. Uradna govornika bosta med drugimi predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy in evropska komisarka za digitalno družbo Neelie Kroes, tako zasedanja kot dogodka pa se bo udeležil tudi minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turk.

Tudi Slovenija predstavlja svoje zgodbe iz prve svetovne vojne
Osrednji del dogodka bo razprava, v okviru katere bodo ministri predstavili svoj najljubši nacionalni predmet v okviru Europeane ter orisali dosedanje sodelovanje svoje države z digitalno knjižnico, ki hrani knjige in druge najrazličnejše 'zapise' iz okoli 2.200 evropskih kulturnih ustanov, in njene prihodnje zaveze na tem področju. Minister Turk si je za najljubši nacionalni predmet izbral književno delo Hermana Potočnika Noordunga Problem vožnje po vesolju, sicer pa bo Slovenija, ki sodeluje tudi v projektu Europeana 1914-1918, med petimi evropskimi državami, ki se bodo predstavile z zgodbami iz prve svetovne vojne.
V četrtek se bodo ministri pogovarjali na temo kulture, avdiovizualnih zadev in športa. V sklopu prvih dveh bodo govorili o programih Evropa za državljane in Ustvarjalna Evropa, o strategiji za varnejši internet za otroke ter o izvajanju direktive o avdiovizualnih medijskih storitvah. Na področju športa bodo govorili o krepitvi sodelovanja v boju proti uporabi nedovoljenih poživil, ki je vse bolj pereč problem, saj članice Unije v zadnjem času ugotavljajo velik porast uporabe poživil tudi v rekreativnem v športu.
Dan pozneje bodo prišle na vrsto teme s področja izobraževanja - program Erasmus za vse, zaposljivost diplomantov, ki so končali izobraževanje in usposabljanje, ter spodbujanje ustvarjalnega in inovativnega potenciala mladih.