Drugo
Eno redkih obnovljenih kolonialnih arhitekturnih del je promenada Jahangirja Kotharija. Foto: Reuters
Večina stavb je v precej slabem stanju. Foto: Reuters
Leseno stopnišče in mozaične ploščice v bolnišnici Lady Dufferin, zgrajene pod britansko kolonizacijo. Foto: Reuters

Dodaj v

Foto: Pakistanska kolonialna dediščina - od veličastnih vil do ruševin

V Karačiju stojijo le še redke stare stavbe
7. marec 2018 ob 16:51
Karači - MMC RTV SLO, Reuters

Ko so britanski kolonialisti leta 1947 ob izgredih in pobojih, ki so spremljali rojevanje nove države, na hitrico zapustili jug Azije, so za seboj v prestolnici Karači zapustili neprecenljivo arhitekturo.

Dobrih 70 let pozneje so večino teh arhitekturnih biserov žal porušili, tisti, ki še stojijo, pa so v izjemno slabem stanju in le vprašanje časa je, kdaj bodo s posodobitvijo in komercializacijo Karačija zradirani še zadnji ostanki preteklosti.

Dotrajane in od sonca obledele stavbe so opomnik na kolonialne brazgotine Karačija, pravijo strokovnjaki in poudarjajo, da so bili njihovi prvotni lastniki v glavnem muslimanski in hindujski begunci, ki so v nasilnih protestih in spopadih leta 1947 v milijonih zbežali s svojih domov.

Vsaka opeka ima zgodbo
"Vsaka opeka teh zgodovinskih stavb pripoveduje zgodbo tistih, ki so leta 1947 odšli," za Reuters razlaga Aktar Baloč, raziskovalec, ki je napisal več knjig o dediščini Karačija. "Zgradili so jih z ljubeznijo in pozornostjo. Ko se ljudje, kot sem jaz, počutijo neprijetno zaradi propadanja teh zgodovinskih spomenikov, si lahko samo predstavljamo, kako se počutijo šele družine lastnikov, če obiščejo Karači."

Če je Karači ob neodvisnosti štel le 400.000 prebivalcev, jih danes v pakistanski prestolnici živi že skoraj 17 milijonov in vsaka ped mesta je postala dragocena za nepremičninska podjetja in urbaniste, ki snujejo načrte, kako bi preoblikovali mestno veduto z novimi in novimi stolpnicami.

Parada Jahangirja Kotharija, svojčas veličastna britanska kolonialna promenada, je danes skoraj pokopana pod labirintom nadvozov in sence, ki jo nanjo meče 101 meter visoka Habib Bank Plaza, najvišja stavba v Pakistanu.

Promenada je skupaj s kolonialno carinarnico del zgolj peščice stavb, ki so jih obnovili in jim povrnili staro veličino, a taki projekti so redki, saj mestne oblasti raje rušijo in gradijo, kot pa ohranjajo in obnavljajo.

Z urbanizacijo prišlo rušenje
Vrtoglavo hitra urbanizacija je prinesla velikopotezno rušenje, še posebej v starih delih mesta, kjer so vzniknili bolj dobičkonosni večnadstropni stanovanjski bloki.

A sredi vsega tega novega betona se še vedno da videti ostanke kolonialne zapuščine, ki jih boste, žal, najpogosteje prepoznali po tem, v kako slabem stanju so. Morda največjo koncentracijo britanske arhitekture najdete v soseski Sadar, medtem ko so na vzhodu mesta ikonični stari kolonialni zapor oblasti zavarovali kot kulturno dediščino.

Do zdaj so na ta seznam uvrstili več kot 1.700 poslopij, postopek pa še traja. Leta 1994 sprejet zakon o kulturni dediščini pomaga pri ohranjanju stavb zgodovinskega pomena. A kaj, ko so po drugi strani pa sodišča zasedena s primeri, ko skušajo gradbena in nepremičninska podjetja zaobiti vso zaščito in se dokopati do parcel.

K. S.
Prijavi napako
Komentarji
Mimobeznik
# 07.03.2018 ob 19:23
Celt

Se mi zdi, da so za prazne želodce Indijcev bolj problematične kaste kot kak kolonializem.
Bloodline
# 07.03.2018 ob 18:55
Če mi dajete minuse na mojo izjavo potem ste nule v poznavanju zgodovine

Prepričan sem, da nam boš potem tudi razložil, zakaj je recimo Nemčija, ki je bila v 2. sv. vojni do tal porušena ena najuspešnejših držav. Hvala že vnaprej.
Highland
# 07.03.2018 ob 17:33
DETROITS, a prav ne gre brez da se ukvarjamo s preteklostjo, kdo je koga, kdaj, kje, ipd?!? a je taka nuja iskat dlako v jajcu za vsak dre..?! Btw Britanci so bili v INDJI, Pakistan drzava(drzava) je nastal sele 1947 po odhodu Britancev, malo znanja iz zgodovine oz geopolitike ti ne bi skodilo.
Pa da se jaz tebe vprasam, npr. KAJ ZA VRAGA JE POCEL ALEKSANDER MAKEDONSKI INDIJI?!? Aja, Imperij, okupacija kot ti pravis, a to te pa ne moti? Si rasist? Grki lahko Britanci oa ne al kako?! Eh ja...
frozen pingvin 4
# 08.03.2018 ob 09:53
seven7

veš da so v kolonijah nekoč lokalci vsaj imeli nekaj od britancev (oz španije, portugalske, itd..)... danes? kitajci v države uvažajo svojo delovno silo (tudi zapornike), ker je cenejša oz celo zastonj. ves prihodek pa pobere zgolj in samo elita. ampak pač v nekaterih glavah pri nas se je ustvarila neka ideja, da v času kolonializma se je samo ropalo. toliko pravic, toliko napredka, razvoja, itd kot so jo imele države po 2. svetovni vojni od azije do afrike verjetno večina držav ne bo imela še desetletja, če ne stoletja.
frozen pingvin 4
# 08.03.2018 ob 00:54
Celt in podobni

brez britancev bi indija, pakistan itd bili še nekje v 16. stoletju...
Mimobeznik
# 07.03.2018 ob 20:42
dharma

Ne vem, a imajo v Britaniji nedotakljive in ali je kdo pri njih lačen zaradi "britanskih kast", ne more napredovat, itd... oz. koliko ljudi je danes lačnih v Indiji zaradi britanskega plemstva? Bolj slabe primerjave.
kromo-som
# 08.03.2018 ob 19:23
To je usoda Evrope v pihodnosti, ko bodo tujci iz Azije in Afrike dosegli večino. Od evropske kulture ne bo ostalo nič.
janezkranjski122
# 09.03.2018 ob 07:03
Neverjetno, nekateri tukaj zagovarjate in celo čislate kolonializem, ki že po osnovni definiciji temelji na popolni neenakopravnosti, suženjstvu, genocidu in etnocidu. Bravo.

Ti se malo pozanimaj o zgodovini. Vse kolonizirane dezele so po kolonizaciji (in se danes) na visjem nivoju razvitosti kot dezele, kjer kolonizacije niso videli. In v Afriki, in v Aziji, in drugod. Najbolj kolonizirane dezele so najuspesnejse. Tvoj argument se nekako sesuje v prah.
Mimobeznik
# 08.03.2018 ob 09:30
seven7

Pa še nekaj če kolonialisti ne bi bili pogoltni in pobijalsko naravnani bi še sedaj lahko vladali.


Če bi v resnici bili taki, bi iztrebili vso domače prebivalstvo, tako pa so jim ustvarili države, glavna mesta in jim omogočili mirno odcepitev.
keka77
# 07.03.2018 ob 20:07
Celt, cudno pa da so razni Guruji ( Osho, Sai Baba, ipd..) kjlub praznim zelodcem bili sposobni pisarit “poduhovljene” bukve, filozofirat in se mastno sluzit s tem..
Kapitan Kljuka
# 09.03.2018 ob 14:28
400.000 leta 1947, 17 milijonov zgolj 80 let kasneje?!

Ima kdo podatek še za celoten Pakistan?
Bivši uporabnik
# 09.03.2018 ob 14:26
Highland ko si že pri ukvarjanju s preteklostjo in iskanju dlak v jajcih.
Komunisti so pri nas začeli z državljansko vojno še preden je Hitler Aprila 1941 napadel Jugo :)
Celt
# 09.03.2018 ob 18:35
Kaj ko bi vzeli v roke kakšno enciklopedijo in pogledali pod geslo "kolonializem", na primer:.

kolonializem kolonialízem -zma m (ȋ) v kapitalizmu politika gospodarsko močnejših držav, ki temelji na osvajanju, gospodarskem izkoriščanju in političnem zatiranju drugih dežel: boj proti kolonializmu / angleški, klasični kolonializem

... lahko tudi na wikipedijo pogledate če vam je ljubše:
https://sl.wikipedia.org/wiki/Kolonializem

Obe definiciji opisujeta kolonializem kot izkoriščevalski, zatiralni, genocidni in suženjski sistem. Kolonializem lahko mirne duše skoraj enačimo z nacizmom in fašizmom. Kaj vam tukaj ni jasno??

Druga tema pa je dediščina kolonializma. Kot na primer stavbna dediščina nekdanjih kolonij (kot v tem članku) in današnja večja razvitost bivših kolonij napram svojim sosedom... itd. So pa za to dediščino nekdanje kolonije plačale visoko ceno, tudi v človeških življenjih....
Celt
# 09.03.2018 ob 19:20
Kolonializem sodi v kategorijo zločinov proti človeštvu!

Čudi me da administratorji tega portala, v nasprotju z lastnimi pravili o objavah komentarjev, dovoljujejo poveličevanje tega sistema.
dharma
# 07.03.2018 ob 19:34
Mimobeznik
Kastni sistem praviš. A Britanska boržuazija pa to ni? Daj, lepo te prosim.
seven7
# 08.03.2018 ob 09:17
@frozen

In nič ne bi bilo narobe če ni bili v 16 stol...

Pa še nekaj če kolonialisti ne bi bili pogoltni in pobijalsko naravnani bi še sedaj lahko vladali.

Ker so in še ropajo po teh deželah pa imamo begunce...
Celt
# 08.03.2018 ob 14:47
Neverjetno, nekateri tukaj zagovarjate in celo čislate kolonializem, ki že po osnovni definiciji temelji na popolni neenakopravnosti, suženjstvu, genocidu in etnocidu. Bravo.
Celt
# 07.03.2018 ob 18:41
Če mi dajete minuse na mojo izjavo potem ste nule v poznavanju zgodovine.

Lahko so oni (grofje, lordi...itd) filozofirali, izumljali, zagnali industrijsko revolucijo, pesnili in pisateljevali s polno ritjo (in polnimi želodci) naropanih bogastev in ogromno prostega časa.

Ali kot je rekla ena Indijka - s praznim želodcem ne morem razmišljati o književnosti in filozofiji, najprej moram delati da nisem lačna.
Celt
# 07.03.2018 ob 18:16
Dejstvo je, da današnje bogate in tehnološko zelo razvite Velike Britanije, brez njihovega ropanja in okupacije polovice zemeljske poloble, ne bi bilo.
DETROITS
# 07.03.2018 ob 17:08
In kaj so imeli Britanci za delati v Pakistanu? Izkoriščali sužnje, izkoriščali naravne dobrine, uglavnem bili so okupatorji.
Azija
link
Gaggan: Kako je videti večerja v najboljši restavraciji Azije?
24
8. marec 2018 ob 06:47 Bangkok opevajo kot svetovno prestolnico poulične hrane, toda tajska prestolnica ima tudi čedalje močnejše zaledje vrhunskih restavracij. Na samem vrhu je Gaggan z visoko indijsko kuhinjo.
Več novic ...
Kazalo