Predsednik Društva slovenskih pisateljev Veno Taufer je na predsednika državnega zbora naslovil pismo, v katerem opominja, da je kultura vodila in spodbujala ohranjanje naše nacionalne biti in predstavljala enega temeljnih konstitutivnih elementov slovenske državnosti pred dvajsetimi leti. Foto: BoBo
Predsednik Društva slovenskih pisateljev Veno Taufer je na predsednika državnega zbora naslovil pismo, v katerem opominja, da je kultura vodila in spodbujala ohranjanje naše nacionalne biti in predstavljala enega temeljnih konstitutivnih elementov slovenske državnosti pred dvajsetimi leti. Foto: BoBo
Doro Hvalica
Predsednik sindikata Glosa, Doro Hvalica, je prepričan, da bi Ministrstvo za kulturo v senci močnejših in pomembnejših resorjev prineslo dolgoročne negativne posledice brez večjega prihranka. Foto: MMC RTV SLO
peticija
Peticija je objavljena na spletni strani EPK-ja. Prvopodpisani Mitja Čander pravi, da je reforma tega sektorja potrebna in da se tega vsi zavedamo. Meni pa, da bo to lažje izvedljivo v okviru samostojnega resorja kot v okviru združevanja ministrstva s šolskim, ki ima svoje specifične probleme." Peticijo je dveh dneh podpisalo okoli dva tisoč posameznikov.

Predsednik Društva slovenskih pisateljev Veno Taufer je predsedniku državnega zbora Gregorju Virantu poslal pismo, v katerem opozarja na zgodovinski pomen kulture za Slovence in na vlogo kulture v prihodnosti. V pismu je zapisal, da je bila ravno kultura tista, "ki nas je stoletja vodila in spodbujala pri ohranjanju nacionalne biti, in nanjo smo se oprli kot na enega temeljnih konstitutivnih elementov slovenske državnosti pred dvajsetimi leti." V skupnosti evropskih držav pa se je njen pomen še povečal; ostaja "naš osnovni temelj in neizbrisna vsebina prepoznavnosti in različnosti".
Poleg tega je zapisal, da Ministrstvo za kulturo v RS predstavlja "edino uradno inštitucijo, ki z vso tudi mednarodno legitimnostjo lahko upravičeno predstavlja skupni slovenski kulturni prostor, zastopa slovensko kulturo, jo ohranja in skrbi zanjo tudi onkraj meja naše države."
Bo peticija, čeprav s hitro naraščajočim številom podpisnikov, dovolj?
Društvo slovenskih pisateljev se tako pridružuje kulturni javnosti, ki je svoje nestrinjanje z usmeritvami, ki bi ministrstvo za kulturo združile z izobraževanjem, znanostjo ali celo športom, že izrazila s peticijo, objavljeno na spletni strani EPK-ja Življenje na dotik. Peticijo je v nekaj dneh podpisalo več kot 2000 posameznikov.
Kultura oblikuje slovensko državnost, politiki slovenske pomladi jo potiskajo vstran
Zaskrbljenosti se pridružuje tudi sindikat Glosa. Predsednik sindikata Doro Hvalica je opozoril na ustavno določbo o pomembnosti kulture za ohranitev slovenstva in za oblikovanje slovenske državnosti.
"Dosedanja slovenska politika vseh barv je to držo dokazovala tudi s posebno skrbjo za razvoj kulture, na statusni in simbolni ravni pa tudi s samostojnim ministrstvom za kulturo. Presenečeni ugotavljamo, da namerava to dobro prakso prekiniti prav skupina političnih strank, ki so bile nosilke slovenske pomladi, in to kljub temu da so imele v najbolj ključnih trenutkih pomembno podporo večine kulturnih ustvarjalcev in razumnikov," je zapisal Hvalica.
Kultura v zapečku močnejših resorjev prinaša nepopravljivo škodo
Predsednik Glose je v imenu članov zato izrazil protest proti temu, da bi nova vlada ministrstvo za kulturo razpustila ter ga "umaknila v zapeček močnejših in pomembnejših resorjev". Prepričan je, da se v tem primeru kljub morebitnim nasprotnim zagotovilom ne bomo mogli izogniti dolgoročnim negativnim posledicam, prihranka pa ne bo ali pa bo zanemarljiv.
Po njegovih besedah mora biti skrb za kulturo pri majhnem narodu in mladi državi "stokrat pomembnejša od skrbi za kulturo pri velikih in odraslih članih iste družine".