Seminar poteka v prostorih Mestnega muzeja Ljubljana. Foto: Emzin
Seminar poteka v prostorih Mestnega muzeja Ljubljana. Foto: Emzin

Oblikovalec in ustanovitelj skupine EGBG za menedžment podatkov, ki se s svojimi deli dotika umetnosti, oblikovanja, raziskav in politike, bo na predavanju v Mestnem muzeju Ljubljana predstavil primere obrazcev in registracij ter oblikovalcev, ki so vplivali nanj.
Prvi dan seminarja bo predaval tudi francoski grafični oblikovalec Jean Emmanuel Simoulin, ki bo govoril o prostovoljni marginalizaciji in zavračanju kompromisov v grafičnem oblikovanju. Z demonstracijo lastnih del in projektov drugih avtorjev bo skušal pokazati, da so tudi strah, bolečina in druga negativna občutja plodna tla za umetniški izraz, medtem ko lahko pozitivni spekter čustev vodi v sterilen izraz brez substance.
Simoulin je grafični oblikovalec, ki se je zelo zgodaj odmaknil od komercialnega in korporativnega oblikovanja ter se osredotočil na brezkompromisno oblikovanje. Njegova dela nihajo med grafičnim minimalizmom in eksperimenti, ki vključujejo človeško telo.
V sredo se bo seminar nadaljeval s predavanji turške grafične oblikovalke Yesim Demir in srbskega ilustratorja Dušana Petričića. Demirjeva bo spregovorila o holističnem procesu ustvarjanja knjige, pri katerem se združijo dizajn, oblikovalec, material in bralec. Grafična oblikovalka, ki je razstavljala v Carigradu, New Yorku, Buenos Airesu, Duisburgu in Seulu, pravi, da je "dizajn kopija naših misli".
Med politično karikaturo in otroško ilustracijo
Petričić bo predstavil svojo poklicno pot z dvema prevladujočima usmeritvama - politično karikaturo in otroško ilustracijo. Petričić je svoje politične karikature in ilustracije objavljal v vseh pomembnejših jugoslovanskih revijah in časnikih, od leta 1993, ko se je preselil v Toronto, pa tudi v tujih publikacijah, kot so New York Times, Wall Street Journal, Toronto Star in Scientific American.