Arheologi so podrobno preučili vsa štiri okostja, posmrtni ostanki petega posameznika pa so zaradi upepelitve preslabo ohranjeni. Foto: EPA
Arheologi so podrobno preučili vsa štiri okostja, posmrtni ostanki petega posameznika pa so zaradi upepelitve preslabo ohranjeni. Foto: EPA

Strokovnjaki so že opravili analizo okostij in ugotovili približno starost umrlih. V grobnici so našli posmrtne ostanke novorojenca, okoli 60 let stare ženske in dveh moških, starih od 35 do 45 let. Poleg tega so našli posmrtne ostanke še enega moškega, a njegove starosti zaradi upepelitve ni bilo mogoče ugotoviti.

Grobnica v bližini antičnega grškega mesta Amfipoli je doslej največja odkrita antična grobnica v Grčiji. Gomila ima obseg skoraj 500 metrov in je 33 metrov visoka. Poleg okostij so arheologi v grobnici našli še sfingi in kariatidi ter talni mozaik.

Žena ali mati Aleksandra Velikega?
Glede na velikost grobnice in okras v njej so strokovnjaki sklepali, da je zagotovo pripadala pomembni osebi. Po mnenju nekaterih naj bi bila v grobnici pokopana Roksana, perzijska žena Aleksandra II. Velikega, spet drugi pa menijo, da Aleksandrova mati Olimpija ali kateri od njegovih generalov.

Aleksander II. Veliki se je rodil v Peli kot sin makedonskega kralja Filipa II. Nekaj let ga je vzgajal Aristotel. Kmalu se je izkazal kot sposoben in pogumen poveljnik. Prestol je zasedel po uboju kralja Filipa II. leta 336 p. n. št. Z osvajanji je pospešil trgovino in širil grško civilizacijo ter povezal dežele med Sredozemljem in Indom. Z njim se je začelo obdobje helenizma.