Status samozaposlenih v kulturi je alarmanten, opozarjajo v društvu Asociacija. Foto: BoBo
Status samozaposlenih v kulturi je alarmanten, opozarjajo v društvu Asociacija. Foto: BoBo

Na ministrstvu za kulturo pojasnjujejo, da so 149.000 evrov s postavke za nepredvidene akcije po novem namenili samozaposlenim. Poleg kulturnih žepnin, ki bodo namenjene sofinanciranju izvedbe ali priprave novih projektov, novela zakona predvideva še nadomestilo za bolniško odsotnost, ki traja dlje od 31 dni, in izvajanje računovodstva za tiste samozaposlene, ki so po spremembah davčne zakonodaje v slabšem položaju.

Zgolj za kulturne žepnine bo namenjenih okrog 62.000 evrov. Podeljevali jih bodo prek javnega poziva, in sicer, dokler bodo sredstva na voljo. Merila poziva, ki bo objavljen v prvi polovici prihodnjega leta, so v pripravi.

Asociacija: To naj ne bodo delovne štipendije
V društvu nevladnih organizacij in samostojnih ustvarjalcev na področju kulture in umetnosti Asociacija pozdravljajo prizadevanja ministrstva, da bi izboljšali položaj samozaposlenih v kulturi, ki je sicer alarmanten. Sredstva bi morali po njihovem dobiti predvsem ogroženi samozaposleni, ki bi tako lahko ohranili svojo dejavnost.

Kot pravijo, je ključno, da pri izvajanju tega ukrepa, ki naj bi šel v smeri javnega poziva, o prispelih vlogah ne razpravlja strokovna komisija. V tem primeru bi se mehanizem namreč približal projektnim razpisom za samozaposlene; ti pa so namenjeni nečemu drugemu, namreč produkciji.

Opozarjajo še, da se ob vezavi žepnine na konkreten projekt in pogojevanje tako izgublja razlika med novim ukrepom in delovnimi štipendijami.