Drugo
Jadranka Plut
Predlog novele zakona krovnega zakona v kulturi ne ponuja definicije nevladnih organizacij, ministrstvo jih ne razume kot komplementarne javnemu kulturnemu sektorju, izenačuje jih celo z ljubiteljskimi organizacijami, med problematičnimi segmenti našteva predsednica društva Asociacija Jadranka Plut. Foto: Arhiv RTV SLO
Ministrstvo za kulturo
"Ključen problem ministrstva za kulturo in te vlade je, da ne želi dialoga," je po seji Nacionalnega sveta za kulturo dejala predsednica društva Asociacija Jadranka Plut. Sami si želijo inkluzivnega, transparentnega in konstruktivnega dialoga z vladno stranjo, dodaja. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić
Tone Peršak
Ministra za kulturo Toneta Peršaka pozivajo, naj iz parlamentarnega postopka umakne dva po njihovem prepričanju sporna dokumenta, v nasprotnem pričakujejo njegov odstop. Foto: MMC RTV SLO

Kulturniki: potrebna sta dialog in reforma ministrstva za kulturo

Poziv ministru, da iz parlamentarne razprave umakne sporna Zujik in NPK
6. februar 2018 ob 18:15
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

"Čas je, da se hitenje ustavi in dialog postavi na prvo mesto," poudarjajo kulturni ustvarjalci in predstavniki različnih organizacij, ki so se zbrali, da bi izrazili skrb nad stanjem v kulturi. Podpisali so izjavo, v kateri zahtevajo ustavitev sprejemanja škodljivih ukrepov, rešitev pa vidijo v dialogu in reformi ministrstva za kulturo.

Več kot 50 kulturnikov in organizacij, vključno s sindikatoma, ministra za kulturo Toneta Peršaka v skupni izjavi poziva, naj iz parlamentarnega postopka umakne dva po njihovem prepričanju sporna dokumenta: predlog novele zakona o uresničevanju javnega interesa za kulturo (Zujik) in osnutek Nacionalnega programa za kulturo (NPK) 2018—2025. V nasprotnem primeru pričakujejo njegov odstop, od premierja Mira Cerarja pa nujen sestanek najpozneje do 15. februarja.


Prepričani so, da je ministrstvo za kulturo predlog novele krovnega zakona v kulturi v javno razpravo poslalo v naglici in mimo dialoga. Prav tako temelji na novem NPK-ju, ki ga na parlamentarnem odboru za kulturo še niso obravnavali in ki mu ostro nasprotuje celotna kulturna javnost. Prav tako temelji na novem NPK-ju, ki ga na parlamentarnem odboru za kulturo še niso obravnavali in ki mu ostro nasprotuje celotna kulturna javnost. Zato pozivajo, naj se hitenje ustavi, na prvo mesto pa naj se postavi dialog.

Predsednica društva Asociacija Jadranka Plut je med problematičnimi točkami novele zakona naštela, da ta ne ponuja definicije nevladnih organizacij, ministrstvo jih ne razume kot komplementarne javnemu kulturnemu sektorju, izenačuje jih celo z ljubiteljskimi organizacijami. Problem tako za javni kot nevladni sektor je zapis o javnem interesu, ki vodi v komercializacijo. Prav tako v predlogu novele ni izračunov finančnih posledic.

"Problem ministrstva je, da ne želi dialoga"
Na novinarsko konferenco je predsednica Asociacije prišla z zaprte seje Nacionalnega sveta za kulturo (NSK), na kateri so, kot je dejala, ponovno prisluhnili ministru, zakaj se mu mudi sprejeti Zujik. "Ključen problem ministrstva za kulturo in te vlade je, da ne želi dialoga," je ob tem dodala in poudarila, da si želijo inkluzivnega, transparentnega in konstruktivnega dialoga z vladno stranjo.

Po njenih besedah se je minister za kulturo na današnji seji NSK-ja zavezal k umiku predloga novele krovnega zakona v kulturi, in sicer, kot je njegove besede povzela Jadranka Plut, "zaradi javne gonje, ki se mu zdaj dogaja". "Čakamo ministra, da bo to tudi javno povedal," je pristavila. Ni pa se zavezal k umiku NPK-ja, ki sicer po besedah predsednika Kolegija direktorjev slovenskih gledališč Uroša Korenčana menda "še vedno fantomsko kroži v koalicijskem usklajevanju v obliki, ki nam še ni znana".

"Zdajšnja kulturna politika se vrača v 19. stoletje"
Na srečanju kulturnikov v prostorih Lutkovnega gledališča Ljubljana sta med drugim spregovorila starosta ljubiteljske kulture Jože Osterman, ki je poudaril, da ljubiteljska kultura ni manjvredna nevladnikom, in Janez Janša, ki je menil, da zdajšnja kulturna politika vrača razumevanje kulture v 19. stoletje.

Sviz: Problem sta tudi neurejena kulturna in kadrovska politika
Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz), ki se pridružuje skupni izjavi kulturnikov, je danes na Cerarja naslovil odprto pismo, v katerem ga poziva, da kulturo prepozna kot razvojni dejavnik družbe in kot prednostno proračunsko nalogo. Zagotovi naj ji zadostna sredstva, "da bo lahko tudi v prihodnje ohranjala izkazano kakovost in se še krepila", ter naj odpravi "nesprejemljivo nizko vrednotenje dela zaposlenih na področju kulture".

V Svizu menijo, da sta za "porazno stanje na področju kulture" krivi tudi neurejena kulturna in kadrovska politika. Ob tem jih skrbi položaj prekarnih delavcev v kulturi, ki ga predlagana novela Zujika "še poslabšuje in marginalizira".

VIDEO
Kulturni ustvarjalci opozarjajo na slabe razmere, v katerih delujejo
VIDEO
Nezadovoljni nevladniki v sferi kulture
VIDEO
Kako politika vidi položaj neodvisne kulture?
M. K.
Prijavi napako
Komentarji
don_lavtarini
# 06.02.2018 ob 20:04
@zozozo

Mali narodi moramo proporcionalno v kulturo seveda vlagati več, s čimer se seveda strinjam! Ampak ker se gre pri dotičnem članku o financiranju nevladnih organizacij in društev, ne o kulturi na splošno, se mi zdi potrebno omenit, da poznam par primerov, kjer ljudje, ki ničesar kulturnega ne ustvarjajo, ne prispevajo ničesar družbi, le odpirajo kvazi društva, se prijavljajo na razpise, da financirajo svoje lene riti, njihovi projektiči pa so sami sebi v namen. Primer: znanec je preko svojega društva bil plačan za pripravljanje kampanij večji politični stranki. Znanka je preko društva vodila plačane tečaje risanja za otroke,.. Znanec preko športnega društva nakazuje neobdavčeno denar študentom, ki se jih ne splača plačati na napotnico. Vse to so pridobitvene dejavnosti, denar pa bi šel lahko raje za ustvarjanje pravih kulturnih vsebin.
zozozo
# 06.02.2018 ob 19:48
Kultura mora razmilsiti o tem, kako bi se čim bolje financirala sama.

Potem se ne bo financirala, oz. je ne bo. Imamo zelo osnovno vprašanje, ali želimo imeti kulturo v Slovenii in kulturo v slovenščini. Tržišča, ki bi to lahko financiralo tako, da bi se proizvedlo kar koli, preprosto ni, in ga nikoli ne bo, Kot družba se moramo odločiti, če si želimo imeti svojo umetnost in svojo kulturo, in posledično svojo nacionalno samobitnost.

Vzamimo npr. film. V Nemčiji se na leto, skupaj s koprodukcijami, naredi kakih 80 filmov, vključno z dokumentarci. Pa tudi tam veliko teh filmov financira država. Če bi v Sloveniji delali že enako kot v Nemčiji, kaj šele v Ameriki, kjer je to prepuščeno tržišču, bi na leto proizvedli dva filma, skupaj s koprodukcijami in dokumentarci. To enostavno ni dovolj, niti da bi se vzdrževale filmske stroke, niti da bi otroci in odrasli v filmu imeli nekaj našega, posebnega, slovenskega, s čimer bi se lahko identificirali.
zozozo
# 06.02.2018 ob 20:40
@don_lavtarini - To tako razlagaš, kot da vsako društvo avtomatično dobi denar od kulturnega ministrstva.
Mikita
# 06.02.2018 ob 23:28
Sorento,
a tko enostavno je to?
KovacevaKobila
# 06.02.2018 ob 20:50
Zares vrhunski kulturniki niso prisesani na državne proračune.

Kdo pa so, če si spet lahko privoščim nekaj radovednosti, ti 'zares vrhunski kulturniki'?

Nam lahko ponudite kakšno konkretno ime, ali pa gre za še eno rahlo megleno kategorijo, kot je tista 'narodna kultura', h kateri se baje moramo vrniti?
zozozo
# 06.02.2018 ob 20:42
Društvo ni noben problem ustanovit. Najdeš tri člane, sestaviš statut, in greš društvo prijavit na občino. To je z ustavo zagarantirana pravica združevanja, na voljo prav vsakomur.

Če pa hočeš dobiti denar na kakem državnem razpisu, pa potrebuješ še veliko veliko več.
Kolupaila
# 06.02.2018 ob 18:33
Dokler bo nagrajenec Prešernovega sklada nekdo, ki ne spoštuje niti osnove človekovega dostojanstva, kaj šele soljudi, ne živali in ne države se nimamo kaj pogovarjati o kulturi. Dokler se bo nek "umetnik" slačil na javni televiziji, zganjal rompompom, ker ni že nič kolikokrat dobil soldov do takrat ne rabimo reforme ministrstva in dokler bom nekdo grozil z zažigom zastava države, ki ga je bogato nagrajevala. Ne rabimo anarholiberalne kulture pač pa kulturo časa in kraja v katerem živimo. Kultura je namreč ugrabljena z raznoraznimi eksperimenti. Vrniti se je potrebno k narodni kulturi, ki je spoštovanje kraja v katerem bivamo in soljudi, ne potrebujemo frustracij.
magnapurga
# 07.02.2018 ob 08:18
"rabimo ceste, bolnišnice in šole, kdor se hoče iti umetnost, se mora pač soočiti z odzivom trga"

Kaj ti bodo ceste, bolnišnice in šole brez kulture, takrat boš potreboval kamen in palico. O tem piše Cormac McCarthy v knjigi Cesta, poučno branje.

In kultura pač ni samo tisto, kar je všeč tebi in za kar bi plačal.
Sandalovina
# 06.02.2018 ob 23:40
Ko o kulturi razpravljajo ljudje, ki o njej ne vedo ničesar in niso soploh uporabniki teh vsebin, pridemo do zaključka, da kulture sploh ne rabimo, ker je strošek. Vse, kar je strošek ukinimo, tudi lastno državo, ker tudi ta je strošek. Narod, ki ne spoštuje, ne podpira in ne ceni kulture, ki je bistvo vsakega naroda, si bo sodbo pisal sam. V tujini dobro vedo kakšen velik pomen ima kultura in zato jim ni žal vlaganja v njo.
sm0ve
# 06.02.2018 ob 20:03
Zares vrhunski kulturniki niso prisesani na državne proračune.
don_lavtarini
# 06.02.2018 ob 19:43
V kranju je celo bar, ki se izdaja za 'rock društvo'.!!!!!
RibičIČ
# 06.02.2018 ob 19:37
Ogromno teh tako imenovanih "kulturnikov" ni nič drugega kot provokatorskih prisesancev na javna sredstva, ki so ugotovili, da so neuspešni na drugih področjih in so zato našli svojo nišo v "kulturi", kjer je očitno vsak lahko pameten.
povzetek
# 07.02.2018 ob 10:18
Ko govorite o milijonih, ki so jih društva in zavodi prejeli od ministrstva, se najbrž ne zavedate, da teh milijonov niso avtorji projektov enostavno pobasali v svoje žepe. Z njimi so plačali storitve, material, najeme, od njih je imelo še največ dobička prav gospodarstvo. Naj kdo od vas organizira simpozij ali pa samo manjše srečanjev mednarodnih strokovnjakov na katerem koli področju, ki vam je všeč. Magari v igranju polke na orglice. In potem pove, koliko ga je to koštalo.
Ne nazadnje pa ni kultura samo tisto, kar je nekomu všeč, kar vzbuja ugodje, je lepo. To vam nudi že televizija. Glavna vloga kulture je v preseganju meja povprečnega okusa udobja, v izobraževanju z različnimi občutki, tudi gnusom in bolečin, kar stimulira domišljijo in posledično vpliva na razvoj in napredek tudi na drugih področjih.
In še enkrat, ko govorite o milijonih, ki jih dobi kultura. Kdo izmed teh "milijonarjev" je obogatel?
jahbulon
# 07.02.2018 ob 04:56
Živadinov, ki najbolj glasno jamra, je po podatkih Erarja s svojim zavodom Delak v zadnjih letih pokasiral 4 milijone davkoplačevalskih eurov in še 500 kv.m. brezplačnih prostorov od MOL-a. Kaj sploh dela, davkoplačevalci nimamo pojma, vsekakor nič takega, kar bi nas zanimalo in bi si šli ogledat. Toliko o lačnih umetnikih.

Jedro očitkov sta dejansko NPK in predlog novele zakona o javnem interesu v kulturi, ker javni interes razumeta kot nekaj, kar definirajo davkoplačevalci, tisti ki vse skupaj plačujejo. Za “umetnike” je to najbolj nesprejemljiva stvar na svetu, ker da vodi v “komercializacijo”. Po njihovem mora javni interes določati “stroka”, torej oni sami, ker davkoplačevalci smo pač benci in bi nam utegnila biti všeč umetnost, ki ni na nivoju. Tako umetnost si moramo pač kupovati z lastnim lastnim denarjem, z lastnim denarjem plačanem za davke moramo pa očitno kupovati razne inštalacije, performanse in subvencionirane knjige, česar na koncu nihče ne bere, gleda ali posluša in zato sploh ne dosega cilja, ki naj bi bil nekakšna slovenskost ali nacionalna samobitnost in podobni bleferski koncepti.

In ker je v postmodernizmu lahko vse umetnost in vsak umetnik, nobenih standardov in kriterijev ninveč, so pri koritu tisti, ki so najbližje režimu, zato je ta sistem krivičen tudi do umetnikov samih.

Resnica je pač, da gre za paralelni socialni sistem, kjer nekateri od davkoplačevalcev dobivajo milijone, Živadinov npr., ali pa drugi gejevski aktivist Waltl in taki so potem najbolj glasni o lačnih umetnikih.

Ne moremo, rabimo ceste, bolnišnice in šole, kdor se hoče iti umetnost, se mora pač soočiti z odzivom trga, in če davkoplačevalci v njegovi umetnosti ne vidijo vrednosti, potem se naj s tem ukvarja za svojo dušo, ali pa dela kaj drugega.
KovacevaKobila
# 06.02.2018 ob 23:52
Evo nekaj slovenskih umetnikov.

Hvala.

Malce hecno je, če smem pripomniti, dokazovati zgrešenost subvencioniranja kulture z naštevanjem umetnikov, ki so se šolali v lokalnih javnih institucijah, sodelujejo z njimi, pri njih izdajajo svoja dela itn.

Vincent Van Gogh si je odrezal uho, zažigal svoje slike, ker je bil psihično bolan in ne ker je tako prikazoval umetnost.

Van Gogh je zaznamoval zgodovino umetnosti. Njegovo ime, ki ga pozna praktično vsak Zemljan, je dobesedno sinonim za slikarstvo, zato si zasluži nekaj osnovnega spoštovanja - da, celo od avtoritete vašega kova.

Prešeren se v grobu obrača.

Prešeren je bil za življenja kar nekajkrat deležen zgražanja javnosti ... danes pa se ga, med zgražanjem nad sodobnimi avtorji, uporablja kot sinonim neizpodbitne kvalitete in prave umetnosti. Ironično, mar ne?
KovacevaKobila
# 06.02.2018 ob 19:43
Ogromno teh tako imenovanih "kulturnikov" ni nič drugega kot provokatorskih prisesancev na javna sredstva, ki so ugotovili, da so neuspešni na drugih področjih in so zato našli svojo nišo v "kulturi", kjer je očitno vsak lahko pameten.

Vsi razen vas, očitno.
Mikita
# 07.02.2018 ob 08:20
jahbulon,
Če še nisi zaposlen/a na ministrstvu za kulturo, imaš s takim mnenjem veliko možnosti, da narediš tam izjemno kariero. Večina tamkajšnjih uradnikov razmišlja natanko tako.
heristalski166
# 06.02.2018 ob 20:59
k razen zaključene družbe ki se cjazi po teh prireditvah in en drugega hvalijo, si rihtajo "reference" ogromna večina prebivalstva RS ne zna niti našteti treh teh nevladnih, kaj šele da bi vedeli kaj delajo, kaj šele da bi jim to kaj pomenilo
ni maitre
# 06.02.2018 ob 20:37
don_lavtarini
Kaj je zate kultura? Kako nastanejo kulturne vsebine in kdo jih ustvarja?
zozozo
# 06.02.2018 ob 19:49
V kranju je celo bar, ki se izdaja za 'rock društvo'.!!!!!

Torej, problem je če hočejo državni denar za kulturo, še večji problem je, če se ob tem trudijo sami financirati.
Sandalovina
# 07.02.2018 ob 13:18
Ah, Tabaković, Tabaković! Treba se bo odločiti, ste politik ali kulturnik? Glede na to kako ste glasovali na odboru za kulturo, bi rekla, da bolj pašete v politiko.
heristalski166
# 06.02.2018 ob 20:57
skratka omenjeni umetniki oz kulturniki delajo največjo uslugo birokratom na ministrstvu, katerim tako pridno perejo denar za (pre)velike plače pol jim pa še pumpajo egote s fehtanjem in cmizdenjem
heristalski166
# 06.02.2018 ob 20:53
precej neenakomerna partija, umetniki pa če so bedni ali ne, ustvarjalni ali ne, morjo neki čarat, si nekaj novega izmišljat in dobivajo v najboljšem primeru drobiž ali pa nič, da izigravajo kritje da lahko birokrati na ministrstvu vlečejo solidne plačice za udobno štancanje in kofetkanje in se jim ni treba nič novega zmislit, prej omenjeni umetniki pa krijejo njihove službice, pol jih pa še prosijo vbogajme omenjenega drobiža
KovacevaKobila
# 06.02.2018 ob 19:41
Ne rabimo anarholiberalne kulture pač pa kulturo časa in kraja v katerem živimo ... Vrniti se je potrebno k narodni kulturi, ki je spoštovanje kraja v katerem bivamo in soljudi, ne potrebujemo frustracij.

Kot bi poslušal odmev velikega lokalnega 'demokrata', ki je nekoč izjavil: Takrat, in to bo kmalu, nas ne bodo več zasramovali s snemanjem filmov o slovenskih pocestnicah, samomorilcih in pijancih. Takrat bodo njihovo mesto prevzeli junaki in junakinje našega časa.

'Domoljubi' bi ves čas radi določali, s katerimi temami se umetniki smejo ukvarjat. Gre za pristop, ki je - ironično - zelo podoben nekemu bivšemu totalitarnemu sistemu, o katerem imate 'domoljubi' veliko za povedat.

P. S. Vas smem prosit za nekaj primerov te kremenite 'narodne kulture', h kateri se je treba vrniti?
don_lavtarini
# 06.02.2018 ob 19:30
Kultura mora razmilsiti o tem, kako bi se čim bolje financirala sama. Podpiram to da država vlaga veliko energije in denarja v kulturo, v galerije, v odkup pomembnih del, v restavratorstvo itd, v sofinanciranje dobrih projektov, ne pa samo v zaposlovanje. Kulturno ministrstvo v slo deluje tako kot slovenska vojska: po poslovnem modelu unicefa in amnesty international, tako da gre 99% za plače.
Bivši uporabnik
# 06.02.2018 ob 22:11
@KovacevaKobila
Evo nekaj slovenskih umetnikov.

Skladatelj Andrej Makor(1987) link

Skladatelj, pisatelj, pesnik, Gašper Trček (1994-2018): link

Slikarka Nina Naliny Meglič link

Dojenje psa je pa bolj zrelo za zdravljenje kot pa nagrado. Vincent Van Gogh si je odrezal uho, zažigal svoje slike, ker je bil psihično bolan in ne ker je tako prikazoval umetnost. Glede Borisa A Novaka pa lahko rečem samo LOL. Njegove pesmi Bla, Pišem pesem, Berem knjigo... Prešeren se v grobu obrača.
don_lavtarini
# 06.02.2018 ob 19:39
Problematično je, da se ogromno slovencev šlepa na račun nekih izmišljenih kvazi društev, ki opravljajo pridobitveno dejavnost, potem pa sami sebe v tem društvu zaposlijo in se še prijavjajo na razpise za eu sredstva. Seveda grejo vsa sredstva za pokrivanje plač, društva so sama sebi v namen.

Če se kdo hoče ogniti davku, naj samo odpre društvo, zelo priporočam..
Sorrento
# 06.02.2018 ob 22:20
Davkoplačevalci: treba je narediti konec temu, da nekdo sam sebe razglasi za "kulturnika" in sladko živi na naš račun celo življenje.
aaaaaaa
# 06.02.2018 ob 18:45
Koliko je Miru Cerarju mar za slovensko kulturo, največ pove dokaz, da je Peršak sploh postal minister!

https://www.sds.si/novica/slovenska-kultura-v-objemu-prostosti-duha-15221
Kazalo