Vsak dan se bodo na avtobusnih digitalnih zaslonih pojavljala zanimiva vprašanja, povezana s pogostimi jezikovnimi napakami. Foto: BoBo
Vsak dan se bodo na avtobusnih digitalnih zaslonih pojavljala zanimiva vprašanja, povezana s pogostimi jezikovnimi napakami. Foto: BoBo

Akcija za spodbujanje pravilne rabe slovenskega jezika z naslovom Pazi na jezik se začenja danes in bo potekala do 22. maja. Na digitalnih zaslonih na ljubljanskih mestnih avtobusih se bodo vsak dan pojavljala zanimiva vprašanja, povezana s pogostimi jezikovnimi napakami. Sodelovati je mogoče prek SMS-sporočil (telefonska številka, na katero je treba poslati odgovore, bo vidna na zaslonu).
Za mlade iz vse Slovenije
Vprašanja pa bodo dostopna tudi na Facebookovi strani Pazi na jezik, ki bo v akcijo vključevala tudi mlade, ki niso iz Ljubljane. Vsak dan bodo objavili novo vprašanje z izjemo konca tedna, ko bo tako v soboto kot nedeljo na voljo le eno vprašanje, pravilen odgovor pa bodo naslednji dan objavili na Facebookovi strani projekta. Na njej člani Rotaract kluba že zbirajo fotografije, na katerih je vidna napačna raba slovenščine, in obenem vabijo, da uporabniki Facebooka prispevajo še kakšno. Akcijo bodo sklenili z razglasitvijo zmagovalcev, ki jim bodo podelili praktične nagrade.
Rotaract klub Ljubljana pripravlja projekt v sodelovanju z Društvom za uporabno jezikoslovje Slovenije pod medijskim sponzorstvom TSmedie. Organizacija Rotaract deluje pod okriljem Rotary International in združuje mlade, ki želijo z dobrodelnimi akcijami pozitivno vplivati na družbo. Izvajajo tudi izobraževalne projekte, da bi z njimi ozaveščali o aktualnih temah.